Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας : Στα διαλογητήρια – κονσερβοποιία της περιοχής επικρατεί εργασιακή ζούγκλα!

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το παραμύθι την «μεταμνημονιακής εποχής» της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, που υποστηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25 είναι αυταπάτη! Σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια του κλάδου κλεισίματα εργοστασίων, απολύσεις, φτηνή εργατική δύναμη.

Για την περιοχή μας είναι γνωστές οι εξελίξεις με το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ και της ΕΒΣ στην Αλεξάνδρεια. Επίσης έχουμε απολύσεις στην ΑΛΜΙ Αλεξάνδρειας κλπ.

Ενώ οι βιομήχανοι του κλάδου σε διαλογητήρια – κονσερβοποιία από τη μια διαμαρτύρονται για έλλειψη εργατικών χεριών, από την άλλη δεν προσλαμβάνουν εργάτες με πολυετή πείρα που σήκωσαν κεφάλι, όπως η αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, που πάλεψαν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η έλλειψη εργατών, θέλουν εργάτες δούλους να δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι για ψίχουλα, να μην διεκδικούν. Εργαζόμενους με χαμηλές απαιτήσεις.

Με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει και η σημερινή, τροποποιείται και απλουστεύεται υπέρ των εργοδοτών το ισχύον δουλεμπορικό καθεστώς εισαγωγής και μετάκλησης ξένου εργατικού δυναμικού. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ρίξουν τη τιμή της εργατικής δύναμης εισάγοντας το εργόσημο με σκοπό την επέκταση του για όλους τους εργάτες, έλληνες και μετανάστες. Με την ψήφιση και του νόμου που επιδοτεί τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους προσλαμβανόμενους νέους κάτω των 25 ετών οι εργοδότες αυξάνουν και άλλο την κερδοφορία τους…

Στα διαλογητήρια – κονσερβοποιία της περιοχής  επικρατεί εργασιακή ζούγκλα! Δουλειά ήλιο με ήλιο, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, εργατικά ατυχήματα λόγω συνθηκών εργασίας και εντατικοποίησης. Πολύμηνες ή και χρόνιες καθυστερήσεις στα μεροκάματα, επιστροφές δώρων και επιδομάτων από τους εργαζόμενους υπό την απειλή της απόλυσης, εργοδοτική τρομοκρατία, απολύσεις. Και όλα αυτά θέλουν να τα επιβάλουν με σιγή νεκροταφείου. Για αυτό και θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, έξω από τα ταξικά τους συνδικάτα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν – να απομονώσουν τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να πετάξουν τους εργοδότες και τη συνδικαλιστική μαφία έξω από τα σωματεία. Να συσπειρωθούν και να γραφτούν στο συνδικάτο μας! Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απληρωσιά, την τρομοκρατία, τις απολύσεις. Ο φόβος της εργοδοσίας είναι οι οργανωμένοι εργάτες. Πάμε στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας που το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για όλους μας, αγωνίστηκαν για καλύτερους μισθούς, μεροκάματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία.

Το συνδικάτο το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε περιφερειακές γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς εξαιρέσεις, όσοι έχουν κάνει αιτήσεις.
  • 5νθήμερο – 40ωρο. Επαρκή διαλείμματα και αυξημένα τις μέρες του καύσωνα.
  • Την πληρωμή όλων των ωρών υπερεργασίας και υπερωρίας, δώρων και επιδομάτων (υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα χρωστάν το επίδομα αδείας 2018!)
  • Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Να περαστούν κλιματιστικά σε όλα τα διαλογητήρια – κονσερβοποιία.
  • Υπογραφή ΣΣΕ για τον κλάδο σύμφωνα με την πρόταση της ομοσπονδίας μας.
  • Η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

 

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Comments are closed.