Συνδικάτο Εργαζομένων στα Μεταλλεία και στα Λατομεία Β. Ελλάδας: Συμμετέχουμε στην 24ωρή πανελλαδική απεργία στις 26/11

image_pdfimage_print

Μετά από συνεχόμενες πιέσεις και αναμονή δύο περίπου εβδομάδων, την Τρίτη 03/11/2020 εκπρόσωποι του Δ.Σ. του σωματείου μας συναντήθηκαν με την διοίκηση της EDILMAC με σκοπό να συζητηθούν τα αιτήματα που συλλογικά είχαμε αποφασίσει οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Για άλλη μια φορά η εργοδοσία, αν και προχώρησε σε δεσμεύσεις για την υλοποίηση μερικών αιτημάτων, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, επιμένοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ταυτόχρονη αύξηση του κέρδους, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα αιτήματα για:

  • δωρεάν παροχή γάλακτος ημερησίως για κάθε εργαζόμενο.
  • σωστό αερισμό και ορθή κατανομή των εργασιών έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται περισσότερο η ήδη αφόρητη κατάσταση στα μέτωπα εργασίας μας.
  • την παραχώρηση χώρου/ων ανάπαυσης στα υπόγεια αλλά και στην επιφάνεια.
  • την προχώρηση του δικτύου επικοινωνίας και τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα μεταξύ μας.
  • την τακτική συντήρηση των μηχανημάτων με στόχο την ορθή και ασφαλή λειτουργία τους.
  • τον εξοπλισμό με περισσότερα οχήματα τόσο για λόγους υγιεινής και ασφάλειας όσο και για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης των αναγκών της εργασίας μας.

τα περισσότερα δεσμεύτηκαν ότι θα υλοποιηθούν άμεσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ή βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Ε.Χ. με στόχο την υλοποίησή τους, πολλά από αυτά με τη μορφή ημίμετρων, καθώς αρκούνται στα στοιχειώδη που προβλέπει ο νόμος αλλά δεν καλύπτουν στο έπακρο τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν απ’ τη φύση της εργασίας μας. Δεν παρέλειψαν να επαναλάβουν την χιλιοειπωμένη ιστορία ότι για την κατάσταση στο χώρο εργασίας και των μηχανημάτων ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να πούν ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 2 εως 3 ώρες το πολύ στη βάρδια.

Ωστόσο όσον αφορά τα αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου, παροχών και απολύσεων, γίνονταν ξεκάθαρο από τη πλευρά της εργοδοσίας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τίποτα παραπέρα από αυτό που ορίζουν οι νόμοι του κράτους. Δεν μας πτοεί η στάση τους, ότι ζητάμε είναι το ελάχιστο σε σχέση με αυτά που παράγουμε.

Η αντιμετώπιση αυτή από μεριάς της εταιρείας, δείχνει ξεκάθαρα, ότι αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε αντιδραστικό εργαλείο που της παρέχεται από το κράτος, που έχει ως στόχο την αύξηση των κερδών των εταιρειών μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Για αυτό το λόγο πρέπει να αυξηθεί η διεκδίκηση για υπογραφή καινούργιας Σ.Σ.Ε στον κλάδο μας, η οποία κατοχυρώνει μία σειρά εργασιακών δικαιωμάτων μας, τα οποία τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η σύμβαση περιλαμβάνει καθορισμό κατώτατων βασικών μισθών και ημερομισθίων ανά ειδικότητα, επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, πολυετίας, γάμου, τοκετού και άλλες παροχές για όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (Σ.Μ.Ε.) αρνείται πεισματικά να υπογράψει με διάφορα προσχήματα φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να προτείνουν την κατάργηση ως αργίας της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των Μεταλλωρύχων. Μπροστά στην υπεράσπιση της κερδοφορίας τους δεν λογαριάζουν τίποτα!

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα νέα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση και αφορούν την καθιέρωση 10ωρης εργασίας χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες εργασίας, αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, περαιτέρω περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιπλεόν εμπόδια στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και στην περιφρούρησή της, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων που έρχονται να συμπληρώσουν τα παραπάνω και να καταργήσουν επί της ουσίας το σύνολο των εργατικών κατακτήσεων των τελευταίων 100 ετών. Από την δικιά μας πείρα θυμόμαστε όλοι πως ήθελε η εταιρεία να ξεμπλέξει με το σωματείο μας αλλά δεν μπορούσε λόγω της προστασίας από απόλυση των ιδρυτικών μελών. Και αυτήν την κατάκτηση του εργατικού κινήματος μαζί με άλλες έρχεται τώρα να τη σαρώσει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι οι κυβερνήσεις έχουν ορθάνοιχτά τα αυτιά τους στα αιτήματα των εργοδοτών και είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν κάθε τους πρόταση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορονοϊού και μετρά καθημερινά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, στην οποία μάχη έχει οδηγηθεί απ’ την ανευθυνότητα των κυβερνόντων, που για ακόμη μια φορά προτίμησαν να σώσουν τα κέρδη των λίγων, αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εμείς απ’ τη μεριά μας παραμένουμε ενωμένοι και επιδιώκουμε το δυνάμωμα του σωματείου μας με ακόμα περισσότερα μέλη, γιατί μόνο η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων είναι αυτή που τρομάζει, μπορεί να δημιουργεί τριγμούς και να φέρνει αποτελέσματα απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εργοδοσίας και της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό δείχνει άλλωστε και η μικρή χρονικά πείρα του σωματείου μας.

Δεν εφησυχάζουμε!!!

Χωρίς εμάς, το μέτωπο δεν προχωρά.

Απέναντι σε όλα αυτά συμμετάχουμε στην 24ωρή πανελλαδική απεργία στις 26/11 που καλούν  τα εργατικά κέντρα, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία, ενώνοντας τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παλεύοντας για:

  • Το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων μας!!!
  • Να μην περάσουν οι αντεργατικές «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κατ’απαίτηση των εργοδοτών!!!
  • Υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε για τον κλάδο!!!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ

Comments are closed.