Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής : Όλοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση 30 Μάη

image_pdfimage_print

(Αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος)

Στις 30 Μάη δίνουμε δυναμικό παρόν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ. Στέλνουμε μήνυμα σε εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, κυβέρνηση – ΕΕ – ΝΑΤΟ. Δε θα ανεχτούμε άλλο να ζούμε πίσω από τις ανάγκες μας και την εποχή μας, την ώρα που παράγεται από την εργασία μας  τεράστιος πλούτος. Στέλνουμε μήνυμα στην συνδικαλιστική μαφία που έχει μπαστακωθεί στην ΓΣΕΕ:

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θέλουμε συνδικάτα εργατών, όχι νόθων και εργοδοτών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

       Παρόλες τις εξαγγελίες περί «ανάπτυξης», περί «εξόδου από τα μνημόνια» οι εργαζόμενοι συνολικά δεν έχουμε δει καλύτερες μέρες. Όλα τα μέτρα και οι νόμοι που ψηφίστηκαν είναι ακόμα εδώ, εφαρμόζονται. Οι εργαζόμενοι καλούμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ακόμα πιο βαθιά για την υγεία, παιδεία, τη στέγαση, την σίτιση κτλ.  Η ζωή μας δεν έχει βελτιωθεί, δεν έχει αλλάξει, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Τώρα προεκλογικά για να μας εγκλωβίζουν σε ψεύτικες ελπίδες, για να ξεχάσουμε τα μνημόνια και τους νόμους που τσάκισαν την ζωή μας, υπόσχονται μερίσματα, βάφτισαν την 13η σύνταξη επίδομα. Προσπαθούν να μας παγιδεύσουν στα ίδια αδιέξοδα, στην λογική ότι από το τίποτα, καλό είναι και το «κάτι λίγο», αφού μας πήραν 10 και μας δίνουν πίσω 1 ενώ τα υπόλοιπα τα δίνουν δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό αποτυπώνεται και στον κλάδο μας. Η προσπάθεια που κάνουν οι εργοδοσίες με τις απολύσεις, τις εθελούσιες, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την δανεική εργασία μέσω 3ων επιχειρήσεων, την αύξηση του ωραρίου ή τις απλήρωτες υπερωρίες είναι από τα λίγα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Σκοπός τους είναι να μειώσουν τον μέσο μισθό, να πετσοκόψουν  παροχές, δικαιώματα που είχαν κατοχυρωμένα και συγκροτημένα συνάδελφοι που εργάζονταν χρόνια στον κλάδο, για να αυξάνουν τα κέρδη τους ακόμα περισσότερο και να διασφαλίζουν ότι η μηχανή θα συνεχίσει να  παράγει κέρδη. Σε αυτό τους τον σκοπό έχουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες, που ψήφισαν δεκάδες νόμους κατά καιρούς, για να στηρίξουν την κερδοφορία του κάθε επιχειρηματικού ομίλου.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται όλα όσα ζήσαμε οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα στην Wind και στον Όμιλο ΟΤΕ με τις εθελούσιες που συνοδεύτηκαν από εκβιασμούς και τρομοκρατία. Στην Vodafone και στην Unisystems η εργοδοσία προχώρησε σε αλλαγή των συμβάσεων από 8ωρες σε 9ωρες, καταστρατηγώντας έτσι το 8ωρο και αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο. Στο όνομα του ανταγωνισμού και στο μοίρασμα της πίτας, οι εργαζόμενοι της Cyta, ύστερα από την εξαγορά της από την Vodafone, βρίσκονται στον αέρα τα δικαιώματα τους, τα ωράρια τους, οι μισθοί τους, οι όροι εργασίας. Ταυτόχρονα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 4ωρα και τα 6ωρα, η δανεική εργασία και οι μισθοί των 400€ στα τηλεφωνικά κέντρα του κλάδου, όπως στην EValue, στη Vodafone είναι καθεστώς. Ένα βήμα παραπάνω προχώρησε η εργοδοσία της Teleperformance απολύοντας πάνω από 300 μετανάστες, εγκλωβίζοντας τους στην Ελλάδα, άνεργους, μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους.

Οι ανταγωνισμοί αποτυπώνονται και σε διεθνές επίπεδο με την προσπάθεια του αμερικανικού κεφαλαίου (MicrosoftGoogle κτλ) να προσπαθεί να ανακόψει την κινέζικη Huawei απαγορεύοντας την χρήση λογισμικών και ενημερώσεων. Σε αυτό το παιχνίδι και τον ανταγωνισμό προσπαθούν κυβερνήσεις και μονοπώλια να τραβήξουν και εμάς τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας ότι όλα αυτά γίνονται για το δικό μας καλό.

Μέσα σε όλο αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, της επέλασης στα εργατικά δικαιώματα, ευθύνες έχουν τόσο η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ αλλά και η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ – (Δ)ΑΚΕ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κτλ) στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ). Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και την επιχειρηματικότητας. «Βάλτε πλάτη» μας έλεγαν τόσα χρόνια, «πάμε σε κοινωνικό διάλογο»… η στάση τους αυτή  αποτέλεσε σοβαρότατο στήριγμα στους εργοδότες και αφόπλισε εμάς τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα και στον κλάδο μας.

 Στον Όμιλο ΟΤΕ, η Ομοσπονδία ακόμα και σήμερα αρνείται να εγγράψει ως μέλος στη δύναμή της το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην EValue, αρνείται να προασπιστεί την ενότητα που έχουμε σήμερα ανάγκη οι εργαζόμενοι, αφού όχι μόνο βάζει την σφραγίδα της στους διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία στον Όμιλο, αλλά κωλυσιεργεί με κάθε τρόπο στην μετατροπή της ΟΜΕ – ΟΤΕ σε κλαδική Ομοσπονδία, οργάνωση που σήμερα έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι σε όλο τον κλάδο. Στο πρόσφατο συνέδριο του Μαΐου το σώμα δεν κατέληξε σε κανένα διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα σύμβαση που θα διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι.

ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ

ΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τίποτα κοινό δε μπορεί να υπάρξει με τους εργοδότες και τα δεκανίκια τους στο κίνημα. Η ίδια μας η πείρα αυτό μας δείχνει. Ο δρόμος της υπομονής, της αναμονής, της ελπίδας σε κυβερνήσεις αριστερές είναι ο δρόμος που μας έχει οδηγήσει  στην απογοήτευση και την υποχώρηση.

Όμως δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τον άλλο δρόμο. Τον δρόμο της οργάνωσης στα σωματεία μας, στο κλαδικό μας συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ. Τον δρόμο της σύγκρουσης με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές στο εργατικό κίνημα. Κανένας δεν θα μας σώσει. Τώρα χρειάζεται να κάνουμε το βήμα και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ΣΕΤΗΠ, τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Τώρα χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τις δικές σύγχρονες ανάγκες και όχι τις ανάγκες των εργοδοτών για ολοένα και περισσότερα κέρδη. Η θα κερδίζει το κεφάλαιο ή οι εργάτες. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Σήμερα συγκρούονται δυο κόσμοι. Στον δικό μας κόσμο, στην κόσμο της εργατιάς, δεν χωράει η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι πετσοκομμένοι ή ανύπαρκτοι μισθοί, η μισή δουλειά – μισή ζωή. Εμείς παράγουμε τον πλούτο όλων των επιχειρήσεων και τον κόπο μας αυτό τον καρπώνεται μια χούφτα μέτοχοι.

Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά επιθετικά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Οργανώνουμε δικό μας σχέδιο για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις, κατάργηση των διαχωρισμών, όρους που να διασφαλίζουν την υγεία μας και την ασφάλεια μας στους χώρους δουλειάς. Κλαδική σύμβαση εργασίας που να αποτελεί δίχτυ ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, που να βάζει φραγμό στις ορέξεις της κάθε εργοδοσίας. Το σχέδιο της σύμβασης που καταλήξαμε στην γενική μας συνέλευση είναι κατάκτηση και οδηγός για κάθε εργαζόμενο στον κλάδο.

Παλεύουμε για την δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας. Οι εργοδότες μας είναι ενιαία οργανωμένοι στον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) και παρόλες τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, σχεδιάζουν από κοινού πως θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερα τα δικαιώματα μας.

Εμείς γιατί να παραμένουμε πίσω; Ποιος επωφελείται από αυτό, αν όχι οι εργοδότες;  Διεκδικούμε τώρα την δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας, ένα συλλογικό όργανο για όλους τους εργαζόμενους που να σχεδιάζει, να πρωτοστατεί για την οργάνωση μας και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ένα συλλογικό όργανο που να προτάσσει τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη του εργοδότη. Αυτή την ομοσπονδία θέλουμε  εμείς οι εργαζόμενοι.

 Ένα συλλογικό όργανο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, που θα μας καλύπτει όλους, σπάζοντας στην πράξη τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία τόσο μέσα στην επιχείρηση όσο και μέσα στον κλάδο μας.

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου μας, στις 30 Μάη, βγαίνουμε πιο δυνατοί, δίνουμε δύναμη στην δύναμή μας. Μαζικοποιούμε το ΣΕΤΗΠ – ενισχύουμε τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Ε/Α ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ 30 Μάη

6:30μ.μ. Αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος

Comments are closed.