Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Συνδικάτο Εργατ. Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής : Για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

0
image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τις ημέρες αυτές διανύουμε έναν πολυήμερο καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Θερμοκρασίες που είναι απαγορευτικές για εξωτερικές εργασίες αλλά και για χώρους χωρίς κλιματισμό και ψύξη.

Τις τελευταίες ημέρες στο συνδικάτο έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες από συναδέλφους που εργάζονται στο σπίτι, ότι είτε δε διαθέτουν κλιματιστικά και τρόπο να διατηρούν σε δροσερές θερμοκρασίες τα σπίτια τους, είτε θα γονατίσουν από το δυσθεώρητο κόστος του ρεύματος. Οι καιρικές συνθήκες που βιώνουμε κάνουν αδύνατη την εργασία και αποτελούν πηγή σοβαρού κινδύνου για την υγεία μας και την ασφάλεια μας.

Οι εργοδότες είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι επειδή μας κλειδαμπάρωσαν μέσα στα σπίτια δεν έχουν την ευθύνη να τηρηθούν όλα τα μέτρα για διασφάλιση της υγείας μας, ιδίως μέσα σε τέτοια φαινόμενα.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΩΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΜΕΝΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • Άμεσα να ανοίξουν οι χώροι δουλειάς ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να προσέρχονται για να εργαστούν απρόσκοπτα ενώ ταυτόχρονα να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια απ΄ τον κορονοϊό.
  • Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος των εξόδων που προκύπτει λόγω χρήσης κλιματιστικών ή άλλων μέσων ψύξης για τους συναδέλφους που εργάζονται από το σπίτι.

Το συνδικάτο μας ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα έχει απαιτήσει (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΤΗΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – Σ.Ε.ΤΗ.Π. (setip.gr):

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Δυνατότητα  παραμονής σε δροσερό χώρο, κλιματιζόμενο με καθαρό -δροσερό νερό. 
  • Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Για άλλη μια φορά καλούμε τα σωματεία του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα και να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μετρά προστασίας της υγείας των εργαζομένων και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εκτεθούν στις ακραίες συνθήκες του καύσωνα. Το ίδιο και οι ΕΥΑΕ  σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο, να είναι σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν όπου παραστεί ανάγκη.

Share.

Comments are closed.