Συνδικάτο Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής : 21 Γενάρη συγκέντρωση στις 6μ.μ. στο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

0

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/1 6.00 μ.μ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μόνο τραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς με το νέο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται. Καθημερινά μετράμε χιλιάδες κρούσματα  και δεκάδες νεκρούς, κατάσταση η οποία επιβαρύνεται από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των υγειονομικών, μέτρων που θα μπορούσαν να προλαμβάνουν καταστάσεις, όπως αυτά του μηχανισμού ελέγχου και ιχνηλάτησης, των μαζικών – δωρεάν τεστ κτλ.

Η κυβέρνηση με μέτρα  και πρωτόκολλα επικίνδυνα πλέον για την υγεία και την ασφάλειά μας, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργοδοτών συνεχίζει να ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους και στις οικογένειες μας. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς τις νέες οδηγίες περί 5νθήμερης καραντίνας.  Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση με ελλείψεις εξαιτίας της υποστελέχωσης και της ολοένα μειωμένης χρηματοδότησης όπως φάνηκε και από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε. Οι ελλείψεις κρατικών δομών για τεστ σπρώχνουν ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους να τα χρυσοπληρώνουν στους ιδιώτες οι οποίοι θησαυρίζουν στην κυριολεξία από την αγωνία και την προσπάθεια μας να προστατευτούμε.

Τα σχολεία των παιδιών μας άνοιξαν χωρίς καμιά αλλαγή, με αίθουσες των 25 – 30 μαθητών όπου θα πρέπει να νοσεί το 50% συν 1 για να σταματήσει η λειτουργία σε ένα τμήμα, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Οι εργοδότες και στον κλάδο μας αλλά και συνολικότερα αξιοποιούν τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θεσπίζει η κυβέρνηση ώστε ανενόχλητοι να αυξάνουν τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τους τεχνικούς πεδίου στον ΟΤΕ και στην Vodafone αλλά και τους εργαζόμενους στα καταστήματα όπου καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 5 ημέρες ακόμα και αν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους χώρους δουλειάς που ακόμα και σήμερα το μόνο μέτρο που υιοθετούν οι εργοδότες είναι η τηλεργασία ενώ για να βρεις γιατρό εργασίας στον χώρο δουλειάς χρειάζεται να κάνεις….τάμα. Ακόμα και όταν βρούμε γιατρό οι οδηγίες που δίνουν είναι απλά να εργαστούμε στο σπίτι με τηλεργασία ακόμα και αν είμαστε άρρωστοι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η επίθεση των εργοδοτών αφού ευκαιρίας δοθούσης προσπαθούν να εφαρμόσουν πλευρές και του νέου νόμου Χατζηδάκη αλλά και των προηγούμενων. Την ώρα που η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, στο ρεύμα χτυπάει κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια, οι εργοδότες και στον κλάδο μας χτυπάνε τον μέσο μισθό, καταργώντας δικαιώματα, αυξάνοντας τον χρόνο εργασίας, προχωρούν ακόμα και σε μειώσεις μισθών. Πρώτα και κύρια στον Όμιλο ΟΤΕ όπου η εργοδοσία προχώρησε σε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες σχεδόν τις θυγατρικές (Γερμανός, CTS, Evalue) με την συμφωνία των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, όπως επίσης και την υπογραφή Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού όπου περιλαμβάνει πλευρές του νόμου Χατζηδάκη σχετικά με τις υπερωρίες, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις μετακινήσεις του προσωπικού κτλ.

Ταυτόχρονα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν πακτωλό χρημάτων από τα πακέτα των ψηφιακών επενδύσεων (8δις το πρόγραμμα για την ψηφιακή οικονομία) και η κερδοφορία τους χτυπάει τρελά ρεκόρ. Προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις όπως η Wind με τη Nova ενώ μεγάλα μονοπώλια του κλάδου όπως η Vodafone, η ΝΟΚΙΑ έρχονται να επιβάλλουν μονομερώς και με ατομικές συμβάσεις την μονιμοποίηση της τηλεργασίας η οποία και με την πείρα που έχουμε αποκτήσει πλέον οι εργαζόμενοι είναι μια επιπλέον ελαστική σχέση εργασίας και μόνο ως τέτοια μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους.

Γνωρίζουμε πλέον ότι με την τηλεργασία χάσαμε κάθε έννοια προσωπικού και εργασιακού χρόνου. Γνωρίζουμε την πίεση που μας ασκούν καθημερινά ώστε να δουλέψουμε «λίγο ακόμα», «μόνο για αυτή την Κυριακή που πρέπει να βγει το project», χωρίς βέβαια να το πληρωθούμε. Γνωρίζουμε τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος που πήραμε αφού το καλοκαίρι «σκάγαμε» και τώρα τον χειμώνα «παγώνουμε» στα σπίτια μας – εργασιακοί χώροι, γνωρίζουμε τι θα πει να κλειδαμπαρώνουμε τις οικογένειες μας μέσα σε 60 – 80 τετραγωνικά σπιτιού για να μην διασαλευτεί η εργασιακή μας καθημερινότητα και ξεπροβάλει κάποιος στην κάμερα την ώρα του meeting μέσω zoom, skype κτλ. Γνωρίζουμε τι θα πει να βρισκόμαστε μόνοι πίσω από μια οθόνη την ώρα που μας ανακοινώνουν κάθε αντεργατικό μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν, όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, διαλειμμάτων και δικαιωμάτων μας.

Όλα αυτά την ώρα που συνολικά επικρατεί πίεση, εντατικοποίηση ώστε να δουλεύουμε περισσότερο με ακόμα λιγότερα δικαιώματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση δε μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μπαίνουμε μπροστά διεκδικώντας  μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλο το φάσμα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών μας.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τη δράση για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και μισθών ώστε να μη φορτωθούμε για ακόμα μια φορά τα βάρη της διατήρησης και της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Παλεύουμε και διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικής σύμβασης εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, συνθήκες και όρους εργασίας που να προστατεύουν την υγεία μας και την ασφάλεια μας κόντρα στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών μέτρων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη εργοδοτών και κράτους
 • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς.
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολίων και την προστασία της υγείας των παιδιών μας.
 • Άδειες ειδικού σκοπού νόσησης εργαζομένων, φροντίδας τέκνων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την κατάργηση της τηλεργασίας, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέχρι τότε ζητάμε άμεσα: 

 1. Η απασχόληση με τη μορφή της τηλεργασίας είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο ανά πάσα στιγμή.
 2. Κανείς εργαζόμενος δε μπορεί να εργάζεται εξ ολοκλήρου από απόσταση.
 3. Κανείς νεοπροσληφθείς και για διάστημα 1 έτους δε μπορεί να τίθεται σε καθεστώς τηλεργασίας. Απαγορεύεται ο συνδυασμός τηλεργασίας με επιπλέον ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς αποτελεί όρο ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
 4. Δεν αποδεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ούτε κατά την διάρκεια της τηλεργασίας.
 5. Απαγορεύεται η τηλεργασία κατά την περίοδο της μαθητείας και της κατάρτισης.
 6. Κατά την επιστροφή του τηλεργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αυτός επανέρχεται αυτοδίκαια στη θέση και στους όρους εργασίας που του αντιστοιχούν.
 7. Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) τα αναλαμβάνει αποκλειστικά ο εργοδότης.
 8. Η εργασία από απόσταση δεν υποκαθιστά αναρρωτικές ή άλλες άδειες.
 9. Ο εργαζόμενος από απόσταση έχει το ίδιο ωράριο με τον εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και απαγορεύεται η επιβολή των stand by. Το ωράριο τηρείται με υποχρέωση του εργοδότη, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου από τα αρχεία, τις πλατφόρμες, τις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό και στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης.
 10. Η αφομοίωση από τους εργαζόμενους νέων δεδομένων που σχετίζονται με την εκτέλεση του αντικειμένου της εργασίας και είναι υποχρέωση του εργοδότη, είτε αφορά απλή ηλεκτρονική είτε σεμινάρια είτε συναντήσεις, γίνεται υποχρεωτικά εντός ωραρίου. Κάθε άλλη απασχόληση του εργαζόμενου πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του ωραρίου δηλώνεται και αποζημιώνεται με βάση τις νόμιμες αποδοχές για υπερωρία και υπερεργασία.
 11. Η εργοδοσία με ευθύνη της διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο εργασίας από απόσταση.
 12. Αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.
 13. Αποκλειστικά και μόνο με αίτημα του εργαζόμενου και έγκαιρη προειδοποίηση να επιτρέπεται ο έλεγχος από αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ κτλ).

ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/1 6.00 μ.μ

 ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.