Συνδικάτο Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Ν. Αττικής: Απαιτούμε μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Aπό σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, στην Αττική, την περιοχή που εργαζόμαστε, θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να  επιβαρύνεται η εργασία χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο μας, να κινδυνεύουμε από την έκθεση μας στις υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό το λόγο κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των εργασιών όταν οι συνθήκες λόγω των θερμοκρασιών είναι επικίνδυνες, από τους εργοδότες του κλάδου να εξασφαλίσουν ότι για όλες τις μέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι εκτεθειμένος στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (τεχνικούς πεδίου, εναερίτες, εργαζόμενοι σε logistics κλπ.), που αντικειμενικά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες λόγω άλλων παραγόντων (πχ λειτουργία μηχανών κλπ.). Στεκόμαστε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που με ευθύνη της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώρους με μεταλλικά στέγαστρα.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, έχουμε δει πολλές φορές να μην λογαριάζεται η ζωή μας για τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενες έγκυες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τις μέρες του καύσωνα ανεξάρτητα αν ο χώρος στον οποίο δουλεύουν είναι κλιματιζόμενος καθώς διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από και προς τη δουλειά. Αντίστοιχη, μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιοδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την όποια πίεση για συνέχιση της εργασίας στο ΣΕΤΗΠ. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου.

Απαιτούμε:

  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών  – εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Πλήρης καταβολή του μισθού χωρίς καμία περικοπή.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  •  Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  •  Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας .

Περισσότερα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Ανακοίνωση Η άμεση και δυναμική απάντηση που δώσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, έδειξε ότι: Όποτε, όπου,...

Σωματεία Έβρου: Προβολή ταινίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε προβολή ταινίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους...

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Χαιρετίζει τη νέα μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ

Η ΟΜΕ χαιρετίζει την νέα μεγάλη Νίκη των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής ενάντια στον εμπαιγμό της...