Τρίτη, 28 Ιουνίου

Συνδικάτο Εργατ/λων Τηλεπικοινωνίας και Πληροφορικής Ν. Αττικής : Για την προστασία των εργαζομένων στις συνθήκες καύσωνα

0

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, στη χώρα μας από σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίας, επιβαρύνοντας την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο μας. Για αυτό το λόγο κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοσία και το κράτος.

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί από τους εργοδότες του κλάδου να εξασφαλίσουν ότι για όλες τις μέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι εκτεθειμένος στις υψηλές θερμοκρασίες.Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (τεχνικούς πεδίου, εναερίτες, εργαζόμενοι σε logistics κλπ.),που αντικειμενικά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες λόγω άλλων παραγόντων (πχ λειτουργία μηχανών κλπ.). Στεκόμαστε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που με ευθύνη της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώρους με μεταλλικά στέγαστρα. Τους προειδοποιούμε ότι το συνδικάτο μας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Καμία θυσία στο όνομα της παραγωγής και των στόχων της εργοδοσίας!

Να επιστρέψουν άμεσα στο χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία! Πολύ από αυτούς δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να επωμιστούν το κόστος του ρεύματος. Σε αντίθετη περίπτωση να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος τις ημέρες που διαρκεί ο καύσωνας.

Απαιτούμε να εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα 176/1997 που προβλέπει ότι οι έγκυες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τις μέρες του καύσωνα ανεξάρτητα αν ο χώρος στον οποίο δουλεύουν είναι κλιματιζόμενος καθώς διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από και προς τη δουλειά. Αντίστοιχη, μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιοδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την όποια πίεση για συνέχιση της εργασίας στο ΣΕΤΗΠ. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Δυνατότητα  παραμονής σε δροσερό χώρο, κλιματιζόμενο με καθαρό -δροσερό νερό. 
  • Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολήτουμεροκάματου.
  • Να επιστρέψουν οι τηλεργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς όπου θα είναι εξασφαλισμένος ο κλιματισμός από την εργοδοσία.Σε αντίθετη περίπτωσηνα επωμιστεί το κόστος του ρεύματος τις ημέρες του καύσωνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα και να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μετρά προστασίας της υγείας των εργαζομένων και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εκτεθούν στις ακραίες συνθήκες του καύσωνα. Το ίδιο και οι ΕΥΑΕ  σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο, να είναι σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν όπου παραστεί ανάγκη.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.