Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Συνδικάτο Εργατ/λων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου: 30 Ιούνη Απεργούμε

0

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο οι βιομήχανοι του κλάδου μας αυξάνουν τοντζίρο τους, τις εξαγωγές τους και τα κέρδη τους. Όμως οι μισθοί μας παραμένουν πολύ κάτω από τις ανάγκες μας. Η ένταση της δουλειάς μας αυξάνεται συνέχεια. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από υποτυπώδη έως ανύπαρκτα. Ταυτόχρονα παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν προσωπικό, λες και είναι παράλογο κάποιος να μη θέλει να δουλέψει με όρους προηγούμενων αιώνων…

Την ίδια ώρα οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου, μέσω του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) εμπαίζουν τους εργαζόμενους, αφού στις 2 συναντήσεις με τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας μας, που έχουν γίνει με σκοπό την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις κατηγορίες επιχειρήσεων του κλάδου μας, ενώ δήθεν συμφωνούν πως πρέπει να υπογραφούν νέες ΣΣΕ, κωλυσιεργούν με διάφορες προφάσεις. Αυτό δείχνει πόσο νοιάζονται για το αν και πώς τα βγάζουμε πέρα, εμείς που «στάζει ο ιδρώτας μας χρυσές σταγόνες».

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που νοιάζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, είναι πως θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να δώσουν φράγκο παραπάνω στους εργαζόμενους. Τι κι αν η βενζίνη έχει γίνει είδος πολυτελείας; Τι κι αν ο λογαριασμός του ρεύματος φτάνει στο ύψος του μισθού μας; Τι κι αν ζοριζόμαστε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας, εμείς που  παράγουμε όλα τα τρόφιμα στη χώρα μας; Τι κι αν εμείς τροφοδοτούμε το τουριστικό θαύμα της Κρήτης; Τι κι αν φτιάχνουμε και διακινούμε όλα αυτά που κάνουν γνωστό τον τόπο μας διεθνώς για την κρητική διατροφή; Μας ανταμείβουν με μισθούς των 600-700€, χωρις μέτρα προστασίας της υγείας μας, με απλήρωτες υπερωρίες.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και 13 χρόνια δεν υπογράφεται ΣΣΕ στον κλάδο μας με ευθύνη των εργοδοτών και ο βασικός μισθός είναι κάτω από τα επίπεδα του 2009, ενώ όλα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!

ΩΣ ΕΔΩ!

30 Ιούνη στέλνουμε το δικό μας μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία! Βάζουμε μπροστα τις δίκες μας ανάγκες!

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Αφορά τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και αυτό γιατί εξασφαλίζει την βάση αμοιβών και όρων εργασίας για όλους. Βάζει εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ανοίγει το δρόμο να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας.

Αν υπήρχε κλαδική συλλογική σύμβαση δε θα μπορούσε κάποιος γνωστός εργοδότης του Ηρακλείου να επιβάλει 5ήμερο το χειμώνα και 6ήμερο το καλοκαίρι και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες. Δε θα μπορούσεάλλος γνωστός εργοδότης του Ηρακλείου να λέει ξεδιάντροπα στους εργαζόμενους «τώρα που αναγκάζομαι να αυξήσω το μισθό σας, θα σας κόψω αυτά τα λεφτά από τα κουπόνια που σας δίνω για υπερωρίες και Σάββατα» τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς παράνομα. Ή άλλος που επιβάλει εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος προβλέπει ότι αποφασίζει και διατάζει ο εργοδότης.Δε θα μπορούσε ο κάθε εργοδότης να λέει «εγώ αυτά δίνω, είτε δουλεύεις 1 χρόνο, είτε 5 χρόνια, είτε 15 χρόνια. Και άμα σου αρέσει!»

Γι’ αυτό στις 30 Ιούνη απεργούμε και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία, ότι είμαστε αποφασισμένοι και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την υπογραφή ΣΣΕ, με όρους που θα επιτρέπουν να ζούμε εμείς και οικογένειές μας με αξιοπρέπεια και όχι με το καθημερινό άγχος για επιβίωση.

Απεργούμε και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία, ότι τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που διαδοχικά ξήλωναν και ξηλώνουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με αποκορύφωμα την αθλιότητα Χατζηδάκη, δεν τους αναγνωρίζουμε και θα τους ανατρέψουμε με οργανωμένο αγώνα στους χώρους δουλειάς.

Απεργούμε και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία, ότι θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Ότι ξεκινά ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων, σκληρών και αποφασιστικών ταξικών αγώνων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, να υπογραφεί ΣΣΕ.

Διεκδικούμε:

  • Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή.
  • ΕΓΣΣΕ με 825€ κατώτερο μεικτό μισθό ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις.
  • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
  • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Προχωράμε αποφασιστικά, δυνατά, μαχητικά μέχρι την τελική νίκη μας!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.