Συνδικάτο Εργατ. Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής : Όλοι στην Απεργία 6 Μάη

0
image_pdfimage_print

1η Μάη 1886:

Εκδηλώνεται στις ΗΠΑ, η κορύφωση μιας μακρόχρονης και σκληρής δουλειάς των συνδικάτων για την κατάκτηση του 8ωρου. Μια μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις ΗΠΑ, που βάφτηκε με αίμα την 4η Μάη στο Σικάγο.

1η Μάη 2021:

Η κυβέρνηση, 135 χρόνια μετά, ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και γενικά στη μεταποίηση, επιβολή εργασίας τα Σαββατοκύριακα σταδιακά σε κλάδους, μεταξύ άλλων αντεργατικών μέτρων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Έλληνες και μετανάστες,

Η κυβέρνηση ωμά και κυνικά δηλώνει ότι προκειμένου να εκταμιευτούν δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ’’κοινό καλό’’ την ’’ανάπτυξη της χώρας’’ και άλλα τέτοια ευφάνταστα που ακούμε κατά καιρούς,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση να νομοθετήσει την κατάργηση κορυφαίων εργατικών δικαιωμάτων, όπως είναι το 8ωρο, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους “όρους” της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας, όπως η τηλεργασία.

Αυτό το ’’κοινό καλό’’ βέβαια δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση της υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, αναβάθμιση των δομών υγείας, δημιουργία πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ενώ είμαστε δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργαζόμενοι όπως και όλος ο λαός μετρούμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό. Αλλά είναι κυριολεκτικά ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο προκειμένου να αυγατίσει τα κέρδη του.

Το 8ωρο είναι ξεπερασμένο για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ και όλα τα αστικά κόμματα ακολουθούν την ίδια ρότα κρίνοντας ότι το 2021 είναι ’’σύγχρονο’’ η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Κοινώς να δουλεύουμε όπως βολεύει την εργοδοσία, πότε 8ωρο,πότε 10ωρο, πότε με σύστημα εκ περιτροπής εργασίας κλπ.

’’Σύγχρονο’’ θεωρούν να μην πληρώνονται οι υπερωρίες αλλά να δίνονται ρεπό ή μειωμένα ωράρια με την γνωστή σε όλους μας ’’ελεύθερη’’ ατομική διαπραγμάτευση, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

’’Σύγχρονο’’ θεωρούν να ελέγχονται τα συνδικάτα από το κράτος και τις κυβερνήσεις, νομοθετώντας απεργοκτόνα μέτρα όπως η γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας» στη λογική παροχής ελάχιστων υπηρεσιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Βάζουν ποινές στα σωματεία και αποζημίωση στην εργοδοσία για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες, καθώς και πολλά άλλα πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Χτυπούν τη ζωντανή δράση των συνδικάτων, και θεωρούν ξεπερασμένο και παλιομοδίτικο να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για τις τύχες τους μέσα από ζωντανές γενικές συνελεύσεις, μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι τα μέτρα σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που θέλουν να περάσουν δεν χωράνε σε μια κόλλα χαρτί. Όπως δεν χωράνε τα παραδείγματα από αυτά που ζούμε 1 χρόνο τώρα με την διαχείριση της πανδημίας προς όφελος των εκμεταλλευτών μας. Τα παραδείγματα της καταστολής, της τρομοκρατίας και συνολικά τη βαρβαρότητα που ζούμε.

Ο μόνος τρόπος που έχουμε για να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους είναι αυτός που λοιδορείται από το σύστημα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα. Η οργάνωσή μας μέσα στους χώρους δουλειάς. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα. Η οργάνωση αγώνων στον κλάδο, σε κάθε επιχείρηση, στις γειτονιές, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις δομές υγείας και όπου αλλού συγκεντρώνεται η τάξη μας.

Όλες οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, από τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς, τις ΣΣΕ κλπ, είναι κατακτήσεις επειδή ακριβώς ήταν το αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αναμετρήσεων με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι σύγχρονο για μας τους εργαζόμενους είναι  με την πάλη μας να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας τον τεράστιο πλούτο που εμείς παράγουμε, για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σήμερα στο 21ο αιώνα αυτό είναι εφικτό με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί να βγει απ’ τη μέση το κέρδος των εκμεταλλευτών μας.

Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου.

Κάθε εργαζόμενος να μπει στη μάχη.

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ, 10:00ΠΜ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Share.

Comments are closed.