Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής : Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση και συντονισμός δράσης

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού της Αττικής σύσκεψη σωματείων, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 8 κλαδικά και 11 επιχειρησιακά σωματεία όλης τη χώρας, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης για το επόμενο διάστημα.

Στη συζήτηση έγινε εκτίμηση της πείρας από τη δράση μας μέχρι σήμερα και εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, για να μπουν στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους, να αποκρουστεί η συντονισμένη από κεφάλαιο και κυβέρνηση επίθεση που δεχόμαστε, για να πληρώσουμε την κρίση που επιτάχυνε η πανδημία και η εξέλιξή της.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των εποχικών εργαζομένων στην επαναπρόσληψη,η αμφισβήτηση της κανονικής άδειας, τουεπιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων,η νέα παράταση των αναστολών στις συμβάσεις και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ,δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να αναμονής στα σωματεία μας, που και το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησαν για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα.

Η κατάσταση που επικρατεί σε όσους χώρους δουλειάς έχουν παραμείνει ανοιχτοί, με τους συναδέλφους εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με το δημόσιο σύστημα υγείας υπονομευμένο για χάρη των μονοπωλίων που εμπορεύονται την αγωνία του λαού για πρόληψη, υγεία, πρόνοια, προσθέτει ακόμη πιο σημαντικά καθήκοντα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν τα έχουν διπλώσει, που θέλουν εργαζόμενους δυνατούς και όρθιους να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας ετοιμάζουν.

Το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων που είναι κορυφαίο μέτωπο πάλης για τα Συνδικάτα, θα είναι το επόμενο διάστημα μια από τις άμεσες προτεραιότητες που βάλαμε, για να συγκεντρωθούν δυνάμεις ικανές να σταματήσουν το σχέδιο της μεγαλοεργοδοσίας που μας θέλει χωρίς καμιά συλλογική ρύθμιση με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

Αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που έβαλε όσα σωματεία είναι στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να υπονομεύσουν την απόφαση που πήρε για ημέρα πανελλαδικής δράσης στις 28 Σεπτέμβρη, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα με νέα κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη, σε όσες τις περιοχές της χώρας υπάρχουν σωματεία που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση και τους εκμεταλλευτές μας.

Καλούμε όσα σωματεία δεν συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη να συμπορευτούμε μαζί, να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για να μην καταργηθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, η κανονική άδεια και το επίδομα αδείας, το δώρο Χριστουγέννων και η αμοιβή της υπερωρίας.

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μην μείνει κανείς χωρίς εισόδημα και να εφαρμοστούν πραγματικά μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλειά μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Κοινοποιούμε σε όλους το υπόμνημα που καταθέσαμε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, μαζί με τα άμεσα αιτήματα στα οποία καταλήξαμε όλα τα σωματεία.

Τα σωματεία που συμμετείχαν στην σύσκεψη:

Τα κλαδικά σωματεία:

  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής
  2. Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
  3. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
  4. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού -Τουρισμού & Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας
  5. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Σερβιτόρων Κως
  6. Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων
  7. Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων
  8. Σωματείο Εργαζομένων σε Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου Αμαλιάδας

Τα επιχειρησιακά σωματεία

  1. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Grand Resort Λαγονήσι
  2. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Athens Marriott
  3. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου INTERCONTINENTAL
  4. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC
  5. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου ZAFOLIA
  6. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Crowne Plaza
  7. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Stanley
  8. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Novotel
  9. Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Νομού Αττικής
  10. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο HILTON
  11. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία Louis “Νίκος Λέισος”

Και η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Ρεθύμνου

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Δευτέρα 4 Οκτώβρη 2020

 Καλέσαμε σήμερα στη σημερινή κοινή συνεδρίαση, διότι επείγει όσο ποτέ να συζητήσουμε ανοιχτά όσα συμβαίνουν,  όσο κάναμε και νομίζουμε κι όσα πρέπει να γίνουν, με προτεραιότητα την άμεση κλιμάκωση του αγώνα μας, μπροστά στις πολύ άσχημες εξελίξεις για τους εργαζόμενους και  ιδιαίτερα στον κλάδο μας.

Βρισκόμαστε μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στην αρχή μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Παρ’ όλη την προσπάθεια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να σωθεί η τουριστική χρονιά, η κατάσταση δεν είναι καλή.

Αυτό επιταχύνει τη λήψη μέτρων όπως την παράταση των αναστολών και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, νέες αντιασφαλιαστικές παρεμβάσεις, νέες ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια και στο νερό, στη διαχείριση απορριμμάτων, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με όσα επικρατούν στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, γενικά στους χώρους δουλειάς που δεν παίρνονται μέτρα προστασίας από την πανδημία και την εντατικοποίηση.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο εισερχόμενος Τουρισμός, να ενισχυθεί η κερδοφορία, ή να μειωθεί η ζημιά των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αερομεταφορών, των εφοπλιστών, η κυβέρνηση επέτρεψε τη μαζική είσοδο φορέων του ιού, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες μετάδοσης στις τουριστικές περιοχές και πλέον σε όλη τη χώρα.

Στον κλάδο μας υπάρχει μια ορισμένη πείρα από το προηγούμενο διάστημα. Αρκετά σωματεία έχουν από τον Απρίλη δράση, καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους, έχουν υλοποιήσει σχέδιο παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων. Έχουν αποκτήσει εμπειρία στην οργάνωση της πάλης, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες με επιχειρήσεις κλειστές, με τον περισσότερο κόσμο κλεισμένο σπίτι, με τον φόβο να κυριαρχεί. Έχουν αναμετρηθεί με δυσκολίες, έχουν μετρήσει δυνάμεις, έχουν κάνει βήματα στο να είναι σε ετοιμότητα μπροστά σε κάθε κατάσταση που παρουσιάζεται, έχουν βρει τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη, έχουν κάνει εγγραφές νέων μελών.

Χωρίς να λέμε ότι τα έχουμε όλα καλώς κάνει, η λειτουργία σωματείων όπως της Αττικής, και της Κέρκυρας και αλλού παρουσίασε βελτίωση, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν ήταν πιο μαζικές από άλλες φορές. Τα σωματεία έπεσαν πάνω σε αυτή τη δουλειά, βγήκαν συμπεράσματα από τη δράση, κερδήθηκαν νέες δυνάμεις, κάναμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες νέες εγγραφές.

Να μεταφέρουμε από δω από την Αθήνα μια πείρα να βοηθηθεί και η συζήτηση.

Το Συνδικάτο από την αρχή της πανδημίας δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Να απαντά σε ερωτήσεις, να καταγράφει περιπτώσεις, να παρεμβαίνει με όποιο τρόπο ήταν εφικτό. Οργάνωσε κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στο lock down. Η μοτοπορεία στις 25 Απρίλη όπου έβαλε στο επίκεντρο τα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, με έμφαση στους διανομείς, ήταν το έναυσμα για επόμενες κινητοποιήσεις.

Φτιάχτηκαν ποιοτικά σπότ, ηλεκτρονικές αφίσες, στήθηκε καλύτερα η ιστοσελίδα, οργανώθηκε η παρέμβαση στα ΜΚΔ μέσω σελίδας στο fb.

Αμέσως μετά μπήκαν στη διαδικασία να συνεδριάσουν τα όργανα του συνδικάτου και τα επιχειρησιακά σωματεία. Μέσα από τηλεδιασκέψεις και σιγά σιγά κι από κοντά, αποφασίστηκε το πλαίσιο και το περιεχόμενο κινητοποίησης στις 28 Μάη, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συνεδριάσεις ΔΣ ανά χώρο.

Εξειδικεύσαμε ακόμη καλύτερα τα αιτήματα που είχαμε καταθέσει  στο υπόμνημα των 43 σωματείων του κλάδου από τις αρχές Απρίλη.

Έγιναν παρεμβάσεις στο Ροαγιάλ Ολύμπικ για δεδουλευμένα

Στις 22/5 έγινε έκτακτη και μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο και τους ξενοδόχους μετά την δημοσίευση της νέας ΚΥΑ για την αναστολή των συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Παρεμβάσεις – πικετοφορίες των παραρτημάτων σε Δυτικά-Βόρεια-Νότια, Πειραιά. Αποκτήσαμε καλύτερη επαφή με τα μέλη αλλά και με εργαζόμενους στις περιοχές που δεν έχουν ακόμα οργανωθεί, προσανατόλισε δυνάμεις μας σε ξενοδοχεία να συμβάλλουν στη δουλειά στον επισιτισμό, στις συνοικίες.

Στις 28/5 στην κεντρική κινητοποίηση των σωματείων απόφαση πήραν 14 από τα 20 επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, ενώ στήριξαν την κινητοποίηση το σωματείο τουριστικών οδηγών, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, το σωματείο εργαζομένων στο Υπουργείο Τουρισμού, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.

Έτσι, η απόφαση της Ομοσπονδίας για πανελλαδική κινητοποίηση στις 10 Ιούνη μας βρήκε έτοιμους. Με συλλογική συζήτηση σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδικάτου έγινε καθαρό, με τί τρόπο και στόχο θα συμμετέχουμε.

Η παρέμβαση μας στις 10 Ιούνη, συνολικά μέσα από τις ομιλίες αλλά και το ψήφισμα που κατατέθηκε στη βουλή, όπως και από το παλμό όλων των σωματείων της Αθήνας μαζί με τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, επέδρασε σε κόσμο που μέχρι σήμερα προβληματιζόταν, αγανακτούσε, αλλά ήταν ακόμα εγκλωβισμένος στο μηχανισμό της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Επίσης επέδρασε το γεγονός ότι πιέσαμε για νέες κινητοποιήσεις και κλιμάκωση, ενώ η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας ήταν καθαρό ότι είχε σκοπό, όπως φάνηκε μέχρι σήμερα να αποκλιμακώσει, να το τελειώσει στην Αθήνα.

Οι δυνάμεις της περιορίστηκαν για μια ακόμη φορά στο να βγάλουν καθαρή την κυβέρνηση και την πολιτική της. Παρά τις όποιες αγωνιστικές κορώνες στην ουσία συμφώνησαν με τα μέτρα, να πληρώσει δηλαδή η εργατική τάξη την κρίση και την πανδημία. Σε πολλές περιπτώσεις μπήκαν μπροστά για στηρίξουν υπουργικές αποφάσεις, ή πίεζαν στην κατεύθυνση να υλοποιηθούν. 

Τα περισσότερα σωματεία σωστά ανοίξαμε την αντιπαράθεση μαζί τους, τα επιχειρήματά μας πατούσαν όχι μόνο πάνω στα προβλήματα που δημιουργήσανε τα μέτρα, αλλά στο κριτήριο που πρέπει να έχει ένα σωματείο σχετικά με τη δράση του, που δεν είναι άλλο από την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων.

Στις 25 Ιούνη πραγματοποιήσαμε άλλη μια κινητοποίηση με αφορμή τη νέα ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας. Κάτι που συνέβαλε να συνεχιστεί η προσπάθεια και η πίεση προς τη κυβέρνηση και την εργοδοσία με βάση το πλαίσιο, όπως και τις δυνάμεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας σε Κρήτη και Ρόδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Ρόδο έγινε η επιτυχημένη σύσκεψη σωματείων και συγκρότηση επιτροπής κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας του κλαδικού.

Στην Αθήνα με βάση το κάλεσμα απευθυνθήκαμε πιο αποφασιστικά στο σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών και των Ξεναγών. Τα πρώτα δύο δέχτηκαν να προχωρήσουμε σε συνάντηση και να καθορίσουμε με βάση το κάλεσμα και το πλαίσιο που έχουμε μέχρι σήμερα κοινές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες. Όπως στις 22.6 στο υπουργείο οικονομικών όπου καταθέσαμε κοινό υπόμνημα με αιχμή το ζήτημα της ακύρωσης χρεώσεων σε ΔΕΗ ΝΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΟΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ κλπ. Όπως επίσης και τη συμμετοχή στη κινητοποίηση στις 25.6, όπου πάλι συνυπέγραψαν και την ανακοίνωση-κάλεσμα, έκαναν και χαιρετισμό.

Όλα αυτά μας έφεραν σημαντική πείρα, αλλά και εκατοντάδες νέες εγγραφές.

Αποδείχτηκε ότι προσαρμόζοντας την δράση μας με βασικό προσανατολισμό τη συνεδρίαση των ΔΣ, τη γενική συνέλευση, την οργάνωση ανά χώρο, τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ήταν το κλειδί για να δυναμώσει η παρέμβασή μας, να αυξηθεί η συμμετοχή. Όπου δεν το κάναμε υπήρχε μικρή συμμετοχή που δεν ήταν ανάλογη των διαθέσεων.

Επίσης έγινε προσπάθεια, που όμως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη, να ανοίξει η συζήτηση για το τί σωματεία χρειάζονται, τί κίνημα μπορεί νασταματήσειμια τέτοια επίθεση. Παραμένει ένας παράγοντας βασικός που επιβραδύνει την άνοδο των αγώνων το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα πειστεί ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων ότι πρέπει να παλέψει, να συγκρουστεί οργανωμένα, σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με την ίδια την βασική αιτία των προβλημάτων, το κυνήγι του κέρδους, το ίδιο το σύστημα.

Κι επειδή πολλοί μιλάνε για ενότητα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Η ενότητα της εργατικής τάξης πρέπει να πηγαίνει το τραίνο μπροστά κι όχι προς τα πίσω. Πώς να κάνεις ενότητα με όσους πιστεύουν στον κοινωνικό εταιρισμό, τη συναίνεση, με όσους θεωρούν την κερδοφορία του κεφαλαίου κινητήρια δύναμη;Εμείς το λέμε καθαρά: Χρειάζεται τώρα να ανοίξουμε πιο αποφασιστικά την αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Να αναδείξουμε καλύτερα ότι αυτές οι δυνάμεις είναι μέρος του προβλήματος. Να αναδείξουμε ότι η διαλυτική στάση τους μέσα στο κίνημα είναι αποτέλεσμα των θέσεων τους της γραμμής τους. Ότι πιστεύουν σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, που είναι και η αιτία της νέας κρίσης. Χτες ο πρόεδρος των ξενοδόχων έλεγε στο ραδιόφωνο ότι έχουν καλές σχέσεις με την Ομοσπονδία. Και πώς να μην έχουν. Πότε αλήθεια άγγιξαν τους εργοδότες;

Για μας ενότητα δεν είναι να συμφωνούμε όλοι με όλα. Αλλά δεν μπορεί την ώρα που ο ένας παλεύει να σηκώσει ανάστημα ο κλάδος, ο άλλος να τον βάζει σε χειμερία νάρκη. Δεν μπορεί η Ομοσπονδία να βρίσκει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, εμείς να προσπαθούμε να σηκώσουμε αγωνιστικό κλίμα για να επιβιώσουμε και να λέμε στο τέλος ότι πάμε όλοι ενωμένοι. Δεν γίνονται αυτά.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι σήμερα, με όλα τα μέτρα που πήρε, να υπηρετεί με συνέπεια τους επιχειρηματικούς ομίλους,με νέες προκλητικές χρηματοδοτήσεις και προνόμια, κόντρα στην ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών του λαού, διατηρώντας τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αναγκάζοντάς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να επιβιώνουν χωρίς εισόδημα, ή με τα ψίχουλα των ειδικών αποζημιώσεων και του επιδόματος ανεργίας και να βιαζόμαστε να κλείσουμε τους εργαζόμενους στο σπίτι τους από τον Ιούνη.

Και να είμαστε σίγουροι όλοι για ένα. Σε όσες περιπτώσεις μετρήσαμε νίκες, όπως η ένταξη όλων των εποχικών στην ειδική αποζημίωση και η δυνατότητα να κάνουν οι εργαζόμενοι μονομερείς δηλώσεις για αναστολή, χωρίς την προϋπόθεση να τους επαναπροσλάβει ο εργοδότης, αυτό δεν έγινε γιατί κάποιος διαπραγματεύτηκε έξυπνα. Αλλά γιατί ο κόσμος ήταν στους δρόμους.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Το επόμενο διάστημα θα είναι εξίσου δύσκολο.

Μετά το «κουκούλωμα», από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, τωνκρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές, έρχεται το πρόωρο τέλος της τουριστικής περιόδου, με την πανδημία να εξακολουθεί να υπάρχει και να εξελίσσεται.

Δεν χωρά λοιπόν καμία αναμονή. Απέναντι στα αντιλαϊκά «πρέπει» του κεφαλαίου και όλες τις δυνάμεις που τα υπηρετούν, απάντηση δίνει μόνο η ενίσχυση της πάλης ενάντια σε αυτήν την πολιτική, ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού.

Θα έχετε όλοι παρακολουθήσει μια σειρά κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας,  στους καλλιτέχνες, στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. 

Θα έχετε δει τί έγινε στην Κέρκυρα και τί γίνεται ακόμη και σήμερα, τη δραστηριότητα του Συνδικάτου της Αττικής, όπως ειπώθηκε και στην αρχή.

Πρέπει να φτάσει και στο τελευταίο εργατικό σπίτι, μέχρι και τον τελευταίο χώρο δουλειάς ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν βάλει το κεφάλι κάτω. Δεν έχουμε κατεβάσει τα χέρια.

Ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια, παίρνουμε πρωτοβουλίες, να δοθεί ακόμη πιο συντονισμένα και αποτελεσματικά μήνυμα οργάνωσης αγώνων, κι όχι σιωπητήριο. Ότι παίρνουμε μέτρα να δυναμώσουμε την ενότητα με παρακαταθήκη τη δουλειά που προηγήθηκε. 

Αυτή τη σημασία έχει το σημερινό κάλεσμα.Τα σωματεία να απευθυνθούν προς όλους τους εργαζόμενους να μην μείνουμε απαθείς απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κάλεσμά μας δεν πρέπει να στενέψει. Το ποιος αγωνίστηκε χτες, ποιος ήταν δίπλα μας να μην είναι κριτήριο για το αν θα τον καλέσουμε, ή θα τον αγνοήσουμε.

Υπάρχουν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που μπορεί να μην κάνανε αγωνιστικό βήμα ως τα χτες. Υπάρχουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που έχουν εκτιμήσει την προσπάθειά μας, βλέπουν ότι έχουμε δώσει παλικαρίσιες μάχες μέσα από δυσκολίες, με απεργίες, συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, με πολύμορφη δράση, κόντρα στην απογοήτευση, την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Με αυτούς πρέπει να συναντηθούμε και πρέπει να επιμείνουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Τώρα περνάμε σε μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο γιατί πολλές επιχειρήσεις θα είναι κλειστές, ή θα κλείνουν.

Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να πάμε πίσω. Η δουλειά μας στα χωριά των τουριστικών περιοχών πρέπει να ενταθεί. Είμαστε σε καλύτερη θέση, γνωρίζουμε κόσμο, ξέρουμε πού και πώς θα τον βρούμε. Πίσω δεν πρέπει να κάνουμε.

Η Κέρκυρα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να δουλεύει ένα συνδικάτο, τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές όσο και με επιχειρησιακά σωματεία και αξίζει να έρθει εδώ μια καλύτερη εικόνα. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών όπου ψήφισαν 700 παραπάνω δείχνει ότι η δραστηριότητα του συνδικάτου όλο το καλοκαίρι, η αντιμετώπιση των προβλημάτων με μαχητικές κινητοποιήσεις και φυσικά η γραμμή πάλης που έχει συσπειρώνει, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνέχεια.

Στην Αττική κάνουμε μια τέτοια δουλειά εδώ και χρόνια με τα δεκάδες επιχειρησιακά και με τις ομάδες, τις επιτροπές αγώνα στον επισιτισμό.

Χρειάζεται όμως τώρα να κάνουμε τώρα μεγαλύτερο άνοιγμα, να μπούμε για τα καλά σε νέες μάχες, αξιοποιώντας την πείρα από το καλοκαίρι.

  • Και πρώτα από όλα να φτάσει παντού ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους. Να γίνει ο θυμός για τα άθλια επιδόματα, οργανωμένη πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών μας.
  • Να γίνει κατανοητό από πολλούς ότι η πανδημία έφερε την νέα κρίση πιο γρήγορα με νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και κατεδάφισης εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΕΤΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να μην πληρώνει ούτε το επίδομα αδείας, ούτε άλλα επιδόματα, ενώ ήδη από τον Απρίλη οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων.
  • Ότι σε αυτή την κατεύθυνση οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μαζί τους όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα. Άρα και ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να ενταθεί ιδιαίτερα τώρα μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση στην οργάνωση και δράση των συνδικάτων.
  • Στο θέμα της υγείας χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στο σύστημα της υγείας. Να ξεκαθαρίσουμε και στους πιο δύσπιστους ότι την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους τους ενδιαφέρει να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των εργαζομένωννα έχουν υγεία, γι’ αυτό και δεν παίρνουν μέτρα. Δηλαδή να χρυσοπληρώνει ο εργάτης την ανάγκη αυτή,ώστε τα μονοπώλια να αυξάνουν τα κέρδη τους.
  • Να δώσουμε προτεραιότητα στην οργάνωση των νέων και να επιμείνουμε στις συλλογικές διαδικασίες.Είναι δυο κρίκοι που μπορούν να πάνε μπροστά τη δουλειά μας, να εξασφαλίσουν συνέχεια.
  • Αυτό όμως που θα χρειαστεί ιδιαίτερη δουλειά και προσπάθεια από τις δυνάμεις μας είναι να αντιπαλέψουμε τη λογική ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είμαστε μια οικογένεια, αλλά τη διάσπαση μέσα στους χώρους δουλειάς που προκαλεί η σημερινή κατάσταση με τις αναστολές συμβάσεων, τις ελαστικές σχέσεις και το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Το αντιμετωπίσαμε στην αρχή της πανδημίας και η κατάσταση θα γίνεται όλο και δυσκολότερη με την παράταση της ισχύος των μέτρων.

Από την τελευταία συνάντηση του Συνδικάτου της Αττικής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας βγήκαν τα παρακάτω:

  • η επί της ουσίας αμφισβήτηση του δικαιώματος των εποχικών εργαζομένων στην επαναπρόσληψη,
  • η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην κανονική άδεια, στο επίδομα αδείας και στο δώρο Χριστουγέννων,
  • η νέα παράταση των αναστολών και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (τουλάχιστον μέχρι 31.12),
  • η μη εφαρμογή των όποιων μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Κύρια για την επαναπρόσληψη:

Όσα προβλέπονται από τους νόμους 1346/1983 και 1545/1985, τις Συλλογικές Συμβάσεις των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, αλλά και την απόφαση της Ολομέλειας Αρείου Πάγου14/2000 τα οποία αποτελούν κατακτήσεις των εργαζομένων, ως ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας των εποχικών εργαζομένων είναι προς κατάργηση.

Το πρόσχημα της φετινής «μη πραγματοποίησης πραγματικής εργασίας», για όσους οι συμβάσεις ήταν σε αναστολή, είναι αρκετό για να ξεκινήσει από την κυβέρνηση η διαδικασία αναθεώρησης όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Αυτό θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις, παρατεταμένη ανεργία για παλιούς εργαζόμενους, σημαντική νέα  μείωση στο μέσο μισθό των ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτιστών.

Προκειμένου να δημιουργήσουμε γρήγορα προϋποθέσεις ανάδειξης μιας τόσο σοβαρής εξέλιξης χρειάζεται  να οργανώσουμε πλατιά καμπάνια εγγραφών στα σωματεία, με ταυτόχρονη αίτηση επαναπρόσληψης των εργαζομένων που να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Γενάρη.

Να αναδείξουμε επίσης γιατί είναι αναγκαίο για τους εργαζόμενους το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, να καταδείξουμε τί σημαίνει εποχικός εργαζόμενος, τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργεί η εποχικότητα.

Και δυο λόγια για τις ΣΣΕ

Το ζήτημα των ΣΣΕ μπαίνει σε φάση διαφορετική, αφού φαίνεται ότι καμιά εργοδοτική οργάνωση δεν σκοπεύει να τις υπογράψει, η στην καλύτερη περίπτωση θα τις υπογράψει με μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Ορισμένα κλαδικά σωματεία μπορούν να σηκώσουν το ζήτημα των τοπικών κλαδικών ΣΣΕ και μεγάλα σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτισμό να απαιτήσουν να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία και την μειωμένη τουριστική κίνηση αποτελεί παράγοντα που κρίνει και το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ.

Θυμίζουμε ότι για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η ΣΣΕ παρατάθηκε μέχρι 30.8.2020, ενώ στις 30.11.2020 λήγει και η μετενέργεια. Η ΠΟΞ έχει εκλογές στις 15 Οκτώβρη,  πράγμα που το αξιοποιεί ώστε να καθυστερήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ ισχυροποιείται το μπλοκ μέσα στους ξενοδόχους που δεν θέλει κλαδική ΣΣΕ. Είναι πιθανό μετά από 4 δεκαετίες να μην υπάρξει στα ξενοδοχεία ΣΣΕ.

Αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο μισθό, αλλά και στην επαναπρόσληψη, στο χρόνο εργασίας, στα διαλείμματα, στις άδειες, στο δώρο Χριστουγέννων και σε μια σειρά θεσμικά δικαιώματα.

Αυτά χρειάζεται να αναδειχτούν ξανά, αφού πρόκειται για μέτωπο καλά δουλεμένο από τις δυνάμεις μας τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας του κλάδου.

Για τον Επισιτισμό υπάρχει ΣΣΕ, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική. Έχουμε πει ότι χρειάζεται εδώ να δοθεί παραπανίσια μάχη, τόσο για να κατανοηθεί η αναγκαιότητα στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους νέους, όσο και για να ιεραρχήσουμε σε μεγάλες αλυσίδες και Catering.

Τα πλαίσια και για τις δυο ΣΣΕ είναι γνωστά, πρέπει όμως να επικαιροποιηθούν, να αντιστοιχηθούν στα νέα δεδομένα. 

Με αυτά θέλουμε εισηγητικά και να μας συγχωρήσετε για το χρόνο που πήραμε, να ανοίξουμε μια συζήτηση που δεν τελειώνει σήμερα.

Από αύριο πρέπει όλα τα γρανάζια μας να είναι καλοδουλεμένα, να μπουν σε λειτουργία τα ΔΣ, τα ψηφοδέλτια, οι πρωτοπόροι σε κάθε χώρο, οι επιτροπές αγώνα.

Να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω και να συμφωνήσουμε αρχικά ότι θα συνεχίσουμε.

Υπάρχει η σκέψη για νέα κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη για τις συλλογικές συμβάσεις (η μετενέργεια αυτής των ξενοδοχοϋπαλλήλων λήγει 30.11) και κλιμάκωση στο τέλος του Νοέμβρη. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι πραγματικές, με συμμετοχή των εργαζομένων και όχι μόνο των ΔΣ. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν απευθυνθούμε πλατιά, αν δεν μπουν όλες μας οι δυνάμεις στη μάχη. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις μαζικές διαδικασίες των σωματείων, από τις συνεδριάσεις των ΔΣ μέχρι ΓΣ, συσκέψεις σε περιοχές όπου διαμένουν εποχικά εργαζόμενοι, ιδιαίτερη και επίμονη δουλειά με το μητρώο.

Στις αρχές του Δεκέμβρη μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μια ακόμη πιο καλά οργανωμένη σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου, να εκτιμήσουμε τη δουλειά που θα έχει προηγηθεί και να προγραμματίσουμε τη συνέχεια, που θα είναι δύσκολη.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  3. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
  4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΜΕΡΑ 25

Τα Εργατικά Σωματεία που υπογράφουμε το υπόμνημα αυτό εκπροσωπούμε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, αυτούς που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται -όχι άδικα- οι συντελεστές του μεγάλου θαύματος στον ελληνικό τουρισμό.

Είμαστε συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μεγάλες τουριστικές περιοχές και σε μεγάλες πόλεις, με ιστορία και δράση πολλών δεκαετιών, με σημαντική συμβολή στο εργατικό κίνημα της χώρας.

Από την αρχή της πανδημίας βιώνουμε πρωτόγνωρη επίθεση σε ένταση και σε διάρκεια, σε όλες τις πλευρές της ζωής των οικογενειών μας. Ορισμένοι από μας έχουμε χάσει πάνω από το μισό μας εισόδημα, ενώ οι περισσότεροι έχουμε μείνει χωρίς ειδική αποζημίωση, ή επίδομα ανεργίας. Οι ελάχιστοι που εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη, είναι εκτεθειμένοι στην εντατικοποίηση και στην πανδημία, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, από το Μάρτη μέχρι και σήμερα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό και στην εστίαση απολαμβάνουν τόσα και τέτοια προνόμια, με αποτέλεσμα να μην έχουν θιγεί στο παραμικρό τα υπερκέρδη που έβγαλαν από τη δουλειά μας τις συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ του τουρισμού, από το 2013 μέχρι πέρσι.

Από τα 150 δις ευρώ που εισέπραξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν πλήρωσαν ούτε στον ελάχιστο βαθμό την πανδημία, αντίθετα ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν κερδοφορία.

Ωστόσο το μεγάλο τους ωφέλημα, είναι η «προίκα» από τις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τους Νόμους και τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν και ψηφίστηκαν τους μήνες αυτούς. Στην πλειοψηφία τους τα μέτρα που πάρθηκαν είναι στην κατεύθυνση να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, αλλά και στο διηνεκές.

Οι συντριπτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με τις αναστολές των συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, όχι μόνο δεν έσωσαν τους εργαζόμενους, αλλά αύξησαν το βαθμό εκμετάλλευσής τους, δημιούργησαν ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες για το παρών και το μέλλον τους.

Μέσα από δεκάδες κινητοποιήσεις, από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, έχουμε αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στο εισόδημά μας, στην ασφάλισή μας, στην υγεία μας. Έχουμε καταγγείλει με κάθε λεπτομέρεια τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, οι οποίοι κάθε μέρα που περνά αποθρασύνονται όλο και περισσότερο. Αυτοί που δεκαπλασιάσανε την περιουσία τους αρνούνται ακόμη και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, επιδιώκοντας να κατεβάσουν το μέσο μισθό κάτω ακόμη και από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού. Τώρα, αλλά ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, θα είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που θα γνωρίζουν αν και ποιο εισόδημα θα φέρουν  τον επόμενο  μήνα, ακόμη και την  επόμενη βδομάδα στα σπίτια τους.

Έχουμε καταθέσει από τον Απρίλη τις θέσεις μας των σωματείων μας και τα αιτήματά μας προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια σε συνθήκες άλλης μιας καπιταλιστικής κρίσης μέσα σε μια δεκαετία, με την πανδημία να θερίζει τα λαϊκά στρώματα, χωρίς δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια που να ανταποκρίνεται στις αναβαθμισμένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη δίχως τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών από τα σωματεία μας σε όλη τη χώρα.

Όπως επίσης καλά γνωρίζουμε ότι αν δεν συνεχίσουμε τους αγώνες μας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο.

Οι  ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μεγάλες.

Οι ευθύνες των εργοδοτών ακόμη μεγαλύτερες.

Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι τη λύση στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου θα δώσουν τα κόμματα, θεωρούμε εξίσου μεγάλη ευθύνη να πάρουν θέση για ό,τι συμβαίνει σήμερα, για ό,τι θα έρθει αύριο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει και πράγματι μετρούν τη στάση του κάθε κόμματος, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις και δράσεις.

Τα πρώτα δείγματα τα έχουμε δει όλοι.

Μένει να επιβεβαιωθεί, για άλλη μια φορά, ποιοι είναι με τους εργαζόμενους και ποιοι απέναντί τους.

Και η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα.

Με το σημερινό μας υπόμνημα σας κοινοποιούμε ξανά τα αιτήματά μας.

Αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να επιβιώσουμε.

Ο χρόνος που έχει χαθεί δεν μπορεί να αναπληρωθεί και το γνωρίζουμε.

Μπορεί όμως να σταματήσει άμεσα η κοροϊδία και η επίθεση που δεχόμαστε.

Απαιτούμε να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας.
  • Καμία αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών.
  • Να επαναπροσληφθούν το 2021 όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, χωρίς κανέναν όρο και καμιά προϋπόθεση, είτε εργάστηκαν το 2020, είτε οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου από το κράτος και την εργοδοσία με βάση τις συλλογικές μας συμβάσεις.
  • Να καταβληθεί σε όλους όσους αναστάλθηκαν οι συμβάσεις τους το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας και οι αποδοχές της κανονικής άδειας, το αργότερο μέχρι 31.12.2020.
  • Να ενταχτούν στα μέτρα στήριξης όλοι όσοι έμειναν έξω από αυτά, κύρια οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό Τουρισμό, οι ελαστικά απασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα όλες οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, με πρώτες τις εργολαβίες που αποτελούν το σύγχρονο δουλεμπόριο.
  • Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα 600 ευρώ. Να μην μείνει κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
  • Για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απλήρωτους και σε όσους είναι οι συμβάσεις τους σε αναστολή, ή είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Για όλους αυτούς να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.
  • Να παραταθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους το δικαίωμα μονομερούς δήλωσης αναστολής εργασίας για τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.
  • Επαναφορά του Εφάπαξ στην 20ετία και διεύρυνσή του στον Επισιτισμό.
  • Δωρεάν διάθεση εμβολίων για την εποχική γρίπη και τον COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν τα ελάχιστα μέτρα προκειμένου να επιβιώσουμε.

Τα σωματεία μας θα συνεχίσουν να παλεύουν όσο εμπόδια κι αν βάζουν καθημερινά το κράτος και οι μηχανισμοί του, οι εργοδότες και όσοι ενεργούν για λογαριασμό τους.

Ενημερώνουμε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα νόμο που θα επιβάλει ή θα επιτρέπει την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη λειτουργία και τη δράση των σωματείων μας.

 

Τα κλαδικά σωματεία:

  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής
  2. Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
  3. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
  4. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού -Τουρισμού & Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας
  5. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Σερβιτόρων Κως
  6. Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων
  7. Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων
  8. Σωματείο Εργαζομένων σε Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου Αμαλιάδας

Τα επιχειρησιακά σωματεία

  1. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Grand Resort Λαγονήσι
  2. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Athens Marriott
  3. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου INTERCONTINENTAL
  4. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC
  5. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου ZAFOLIA
  6. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Crowne Plaza
  7. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Stanley
  8. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Novotel
  9. Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Νομού Αττικής
  10. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο HILTON
  11. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία Louis “Νίκος Λέισος”

Και η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Ρεθύμνου

 

 

 

 

Περισσότερα

Σωματείο Αρχαιολογίας Άρτας: Η 1 Μάη είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ  Γιατί η 1η Μάη δεν είναι αργία, μέρα των...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: Πρόσκληση σε αντιπολεμική εκδήλωση

Λάβαμε αυτή την πρόσκληση στην οποία θα συμμετέχουμε με τα σωματεία και τους φορείς...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως...