Κυριακή, 29 Μαρτίου

Συνδικάτο Επισιτισμού-Toυρισμού Αττικής:Υπόμνημα για τους εποχικούς εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.

image_pdfimage_print

Προς

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων

Θέμα: Υπόμνημα για τους εποχικούς εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.

Τα εποχικά τουριστικά καταλύματα με βάση το ΦΕΚ 857/Β/14-3-2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας παραμένουν κλειστά μέχρι τις 30 Απρίλη. Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID– 19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρηματικής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 68, αυτό που προβλέπεται σχετικά με τη στήριξη των ανέργων είναι: (άρθρο έβδομο) «Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2020».

Για το Συνδικάτο μας και τους εργαζόμενους του κλάδου τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο είναι ανεπαρκή, αλλά έρχονται αμέσως μετά την επίθεση των εργοδοτών το τελευταίο διάστημα με χιλιάδες απολύσεις και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

 Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια, ούτε καν μετά την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης που για άλλες περιοχές είναι 25 Μάη και σε άλλες 10 Ιούνη.

Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην έχουν ξεκινήσει να εργάζονται όχι μόνο μέχρι αυτή την καταληκτική ημερομηνία αλλά ούτε και μετά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον προγραμματισμό των οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεών τους, αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο. Το πρόβλημα θα είναι αντίστοιχο και για τους εργαζόμενους σε εποχικά εστιατόρια και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

 Όσον αφορά για το σύνολο των εποχικών εργαζόμενων, θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν τα ακόλουθα ως προς την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους:

  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι, για τα εποχικά ξενοδοχεία με τους όρους που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων .
  • Παράταση του επιδόματος  ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση, επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων η επιδότηση έληξε πριν το Γενάρη του 2020.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων και για το 2021.
  • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους συγκεκριμένους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις μετά την θερινή περίοδο, άσχετα πόσο και πότε εργάστηκαν.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

Comments are closed.