Δευτέρα, 3 Αυγούστου

Συνδικάτο Επισιτ.-Τουρισμού Αττικής : Πρωτοβουλία Συντονισμού με Συνδικάτα από Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Σερβία και Τουρκία

image_pdfimage_print

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και των δράσεων για την υπεράσπιση των εργαζομένων του Τουρισμού το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής πήρε την πρωτοβουλία σε συντονισμό με Συνδικάτα Τουρισμού από  την Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Σερβία και την Τουρκία και διαμόρφωσαν κοινό ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων του Τουρισμού. Το ψήφισμα σε συνεργασία με την ΠΣΟ θα κατατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

…………………………………………………………………………………………

Κοινή Τοποθέτηση Συνδικάτων Τουρισμού

Γαλλίας-Ελλάδας-Ιταλίας-Τουρκίας-Κύπρου-Σερβίας

για την Προστασία των Εργαζομένων του Τουρισμού

 

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, αλλά και πολύ περισσότεροι που εργάζονται σε συναφείς δραστηριότητες, έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα και στα εργασιακά τους δικαιώματα, μετά την εξάπλωσητης πανδημίαςCOVIT19 σε όλο τον κόσμο, από τις αρχές του 2020.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σε υπηρεσίες και το 7% των συνολικών εξαγωγών, παραμένει ένα πανάκριβο αλλά και πολύ ευάλωτο εμπόρευμα σε φυσικά φαινόμενα, πανδημίες, πολέμους και ανταγωνισμούς.

Η συρρίκνωση κατά 70% που προβλέπει ο ΠΟΤ των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ότι θα καταγράψει για το 2020 ο τουρισμός παγκοσμίως, δείχνει ότι κινδυνεύουν άμεσα πάνω από 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε χώρες με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Νότια Ευρώπη και αλλού, βρίσκονται σήμερα σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, αφού ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρουν δουλειά σε άλλους κλάδους.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων όχι μόνο εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για την εργατική τάξη, αλλά δίνουν από το υστέρημα των λαών νέα προνόμια και μεγάλα χρηματικά ποσά στα μονοπώλια προκειμένου να διασφαλίσουν νέο κύκλο κερδοφορίας.

Τα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από τον τουρισμό για κάθε ένα από τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πλούτο για τους μεγάλους επιχειρηματικούςομίλους,που σήμερα φορτώνουν το βάρος μιας νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Αντίθετα με αυτούς, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ είναι αντιμέτωποι είτε με τον κίνδυνο της πανδημίας, είτε με την ανεργία.

Σε αρκετές χώρες όπως στην Ελλάδα, στη Γαλλία και την Ιταλία, τα σωματεία έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικούς αγώνες, με σκοπό να μείνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο όρθιοι και δυνατοί. Να αποτρέψουν το στόχο των κυβερνήσεων και των μεγάλων εργοδοτών να καταργηθούν με αφορμή την πανδημία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ελπίδα για άλλη μια φορά βρίσκεται στην ενότητα, στην πάλη και την αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε κλάδο.Τα προβλήματα παρά τις διαφορές στην ένταση και στη διάρκεια είναι παντού τα ίδια.Ίδια είναι και η λύση.

Τα αιτήματα που μας ενώνουν σε κάθε γωνιά της γης είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν το φάρο για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να βάλουμε μπροστά τα συμφέροντα και τις ανάγκες των οικογενειών μας.Να μην μείνει κανείς σιωπηλός, κανείς μόνος του, κανείς δίχως προστασία στο εισόδημα και στην υγεία του.Να μην αρκεστούμε σε επιδόματα φτώχειας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Nα διασφαλιστεί το εισόδημά των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία σε όσες επιχειρήσεις δεν επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους που δούλευαν την περίοδο πριν την πανδημία.
  • Να προστατευτούν οι άνεργοι, να ανασταλούν όλες οι χρεώσεις σε λογαριασμούς του σπιτιού μας, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.
  • Να απαιτήσουμε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, να γίνονται όλες οι εξετάσεις και τα τεστ του κορωνοϊου δωρεάν και άμεσα.
  • Να ακυρωθούν οι απολύσεις που είχαν έγιναν μέχρι σήμερα και να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

ΧώραΣυνδικάτο

ΓαλλίαFédérationCGT Du Commerce Et Des Services

Ελλάδα – Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής

Ιταλία – USB Τουρισμού

Τουρκία – Συνδικάτο Τουρισμού ToleyIs Σμύρνης

Κύπρος-ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ

Σερβία –SLOGA

 

Comments are closed.