Συνδικάτα Θεσσαλονίκης: Για τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Ο καύσωνας που επικρατεί αυτές τις ημέρες στη χώρα μας με τη θερμοκρασία που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς μαζί με τη σχετική υγρασία, έχουν μετατρέψει την πλειοψηφία των εργασιακών χώρων σε πραγματικό ”καμίνι”. Μέσα σε αφόρητες συνθήκες εργασίας που θυμίζουν κυριολεκτικά γαλέρες, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, διανομείς που καίγονται στην άσφαλτο, εργαζόμενοι στη καθαριότητα και πολλοί ακόμα αναγκάζονται να δουλεύουν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους σε αυτές τις συνθήκες είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

  • Στα εργοτάξια, η συνεχής έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε τέτοιες θερμοκρασίες, πέρα από την καταπόνηση, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πτώσεις από ζάλη.
  • Στα εργοστάσια μετάλλου, η επεξεργασία του μετάλλου προϋποθέτει ακραίες θερμοκρασίες, που αν τις συνδυάσουμε με συνθήκες καύσωνα, μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερούς κινδύνους για την υγεία.
  • Στην καθαριότητα, ιδιαίτερα στην αποκομιδή, αλλά και στην ανακύκλωση, η δυσωδία μέσα σε συνθήκες ζέστης δημιουργεί συνθήκες αποπληξίας.
  • Οι διανομείς, αναγκασμένοι να φοράνε τόσο τα βαριά μπουφάν προστασίας, όσο και διάφορα διαφημιστικά μπλουζάκια, εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη και με το άγχος του χρόνου παράδοσης, είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο τροχαίου.

Την ίδια στιγμή, σε εκατοντάδες χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς κλιματισμό, με ανεπαρκή εξαερισμό και με υψηλή υγρασία, ενώ η κατάσταση σε συνθήκες καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και με τις μετακινήσεις των εργαζόμενων το μεσημέρι.

Έτσι όπως και πέρσι που με τις παρεμβάσεις μας σταμάτησαν οι εργασίες, που αναγκάστηκε το κράτος να βγάλει απαγορευτικό, έτσι και φέτος τα σωματεία θα είναι μπροστά στη μάχη.

Οι νόμοι και τα μέτρα που υπάρχουν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσωνα, είναι φαινομενικά δεκάδες. Τίποτα, όμως, δεν ισχύει στην πράξη αφού η μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργοδοτών ασυδοτούν συνεχώς σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Τα εργατικά σωματεία απαιτούν :

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως χαλυβουργεία, χυτήρια, Ναυπηγεία κ.α. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  2. Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).
  3. Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  4. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.

Συνδικάτο εργ/λων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομ. Κεντ. Μκεδονίας

Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων E FOOD Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης

ΣΕΤΕΠΕ

Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Πάρτε πίσω 6ήμερα, σπαστά, τη δουλειά τις Κυριακές

Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εξοργιζόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι "δεν καταργείται η...

ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΨΝΘ

Η Ε.Γ. της Ο.ΕΝ.Γ.Ε. καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, μέλους του...