Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλ. Αθήνας : Για τα αναδρομικά των 11 μηνών

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι,

Προκλητικά και απροκάλυπτα η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους για απόδοση δήθεν των περικοπών των συντάξεων τους, την ώρα που με το «έτσι θέλω» αρπάζει μέσα από τα χέρια τους και  τα ψίχουλα  που εκδίκασε πρόσφατα το ΣτΕ ακόμα και αυτά των 11 μηνών από τα δις εκατομμύρια χρωστούμενα, χρόνιας κατακρεούργησης των συντάξιμων αποδοχών και καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Χρειάζεται πραγματικά μεγάλο θράσος για να επαίρεται η κυβέρνηση και οι υπουργοί της για γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία και μάλιστα όπως ισχυρίζεται με περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια, επειδή αποδίδει εφάπαξ τα αναδρομικά ξεχνώντας ότι αποδίδει μόνοένα μέρος από  τα ψίχουλα που εκδίκασε το ΣτΕ και μόνο σε έναν αριθμό από 2,5 εκ. συνταξιούχους-δικαιούχους, ενώ «μπουκώνει» με ζεστό χρήμα την μεγαλοεργοδοσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα πολύ άνετα η Κυβέρνηση αθετεί την δημόσια δέσμευσή της, ότι δηλαδή θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.Προφανές είναι ότι δεν τις σέβεται.

Οι συνταξιούχοι καιρός είναι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μη περιμένουν τίποτε από μια κυβέρνηση που αναιρεί ακόμη και τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου (ΣτΕ). Να μη περιμένουν λύσεις από αγωγές και δικαστήρια.

Η Κυβέρνηση αποφασίζει και αποφασίζει σύμφωνα με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

……..Και η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων συνεχίζεται, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ.

Δεν επιτρέπεται κανένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός, διακηρύσσει η Κυβέρνηση.

Παραθέτουμε μια μικρή αναφορά στο ιστορικό των αναδρομικών.

 1. Με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας (13η και 14η  σύνταξη).
 2. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση 2287/2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093/2012, δικαίωσε τους συνταξιούχους στους οποίους έπρεπε, σύμφωνα με την απόφαση, να αποδοθούν οι συντάξεις, χωρίς τις περικοπές, αναδρομικά από την ημέρα απόφασης του ΣτΕ  τον Ιούνιο του 2015, και  όχι  από 1-1-2013 όπως θα έπρεπε να γίνει σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα.
 3. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ ουδέποτε εφάρμοσαν την απόφαση αυτή και δεν απέδωσαν τα χρωστούμενα, ως όφειλαν στους συνταξιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι «σέβονται και εκτελούν απαρέγκλιτα» τους νόμους, που το σύστημά τους ψηφίζει όπως και τις δικαστικές αποφάσεις. Αντί αυτού ο ΕΦΚΑ, με εντολή της τότε Κυβέρνησης άσκησε έκθεση αναθεώρησης για τροποποίηση της απόφασης

Έπρεπε πάση θυσία να βγει νέα απόφαση που να συνάδει με την αντιασφαλιστική επίθεση.

 1. Τον Μάΐο του 2016, ψηφίστηκε από το σύνολο των Αστικών Κομμάτων ο νόμος λαιμητόμος του Κατρούγκαλου 4387 που τους έλυσε τα χέρια. Ο νόμος αυτός ενσωμάτωσε και επικύρωσε όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους με ολέθριες επιπτώσεις σε παλιούς και νέους συνταξιούχους στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, στην κατακρεούργηση των κοινωνικών παροχών σε πρόνοια-υγεία , τις  τραγικές συνέπειες των οποίων ζούμε σήμερα.
 2. Μεταξύ 15/5/2015, ημερομηνία απόφασης του ΣτΕ (2287) που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 2093/12 και 17/5/2016 που ψηφίστηκε ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα διάστημα  «κενό νόμου».
 3. Για αυτό το διάστημα έγινε η πιλοτική δίκηστις 10/1/2020 από την ολομέλεια του ΣτΕ, σχετικής με την προσφυγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τις περικοπές και τα αναδρομικά και για την αποφυγή δικαστικών αγωγών με δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία για να μη ταλαιπωρούνται δήθεν οι συνταξιούχοι.
 4. Μετά την πιλοτική δίκη ανακοινώθηκε η απόφαση της τελευταίας ολομέλειας του ΣτΕ, του ίδιου οργάνου που τον Ιούνιο του 2015 με την απόφαση του 2287 είχε κρίνει όλους τους μνημονιακούς νόμους αντισυνταγματικούς και αποφάσισε εκ νέου:

Α) Την Ανατροπή της Απόφασης 2287/2015 του ΣτΕ που δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, αφού έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093/2012, και ως εκ τούτου έπρεπε να πάρουν όλοι αναδρομικά τα ποσά των περικοπών σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, 13η και 14η σύνταξη.

Β) Έκρινε Συνταγματικούς όλους τους νόμους (Βρούτση, Κουτρουμάνη, Κατρούγκαλου, Βρούτση) της τελευταίας 10ετίας, λύνοντας με τον τρόπο αυτό τα χέρια της κυβέρνησης για να ολοκληρώσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της κοινής Ευρωπαΐκής πολιτικής και στόχο όλων των αστικών κομμάτων.

Γ) Αντισυνταγματικούς έκρινε μόνο τους νόμους 4051 και 4093/12 για το διάστημα 11 μηνών από Ιούνιο 2015 έως Μάη 2016 με αποτέλεσμα να δικαιώνονται όλοι οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αγωγή ή όχι, όλα τα αναδρομικά των 11 μηνών, όχι μόνο σε κύριες συντάξεις αλλά επικουρικές, δώρα και επιδόματα.

Η Κυβέρνηση σύμφωνα με την απόφαση αυτή έπρεπε να βρει τον τρόπο με πολιτική απόφαση να αποδώσει τα εκδικασμένα σε όλους τους συνταξιούχους.

Δ)Εδώ έρχεται όμως η «γενναιόδωρη πολιτική απόφαση» και ακυρώνει την δικαιοσύνη.

Με την απαράδεκτη τροπολογία που ψηφίζει η κυβέρνηση στις 29 Ιούλη 2020 στη Βούλη κλέβει χωρίς εισαγωγικά ακόμα και τα ψίχουλα που εκδίκασε το ΣτΕ.

Και η κοροΐδία συνεχίζεται……..

Οι αρμόδιοι υπουργοί και τα κυβερνητικά κλιμάκια διατυμπανίζουν :

 • Η Κυβέρνηση υλοποιεί απόφαση του ΣτΕ και σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων
 • Ικανοποιεί ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους
 • Τους τα αποδίδει ΟΛΑ και εφάπαξ

Τόση ξεκάθαρη είναι η κοροΐδία που αφήνει αμήχανα ακόμα και τα προσφιλή στην κυβέρνηση παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΜΕ :

 • Αντί για τα 3,9 δις που πρέπει σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ να αποδοθούν στους συνταξιούχους, το ποσό περιορίζεται στα 900 εκ. με την εκβιαστική επισήμανση:με την καταβολή του ποσού αυτού των 11 μηνών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για το εν λόγω 11μηνο «αποσβένονται» δηλαδή διαγράφονται.
 • Αντί να τα αποδώσει σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους σε 1.800.000 του Ιδιωτικού Τομέα και 500.000 Δημοσίου, εξαιρεί 1.300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το πρόσχημα ότι η σύνταξη τους, ήταν κάτω από 1000 Ευρώ, απόφαση αντίθετη από την απόφαση του ΣτΕ.

Η Κυβέρνηση για να στηρίξει την τροπολογία προσπάθησε να :

 • Καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό με το επιχείρημα ότι θα διαμαρτυρηθούν οι άνεργοι αλλά και οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι. Μας λέει δηλαδή ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας που τα βοηθάμε ακόμα και με την ελάχιστη σύνταξή που μας έχει μείνει και με το μεγάλωμα των παιδιών τους,θα στραφούν εναντίον μας.
 • Να πείσει τους συνταξιούχους να διαθέσουν ότι έχει απομείνει από τις συντάξεις τους, για τους νατοΐκούς εξοπλισμούς για να πλουτίζουν οι πολυεθνικές.
 • Να προτάξει τις δυνατότητες της οικονομίας και τις δημοσιονομικές συνθήκες λόγω κορονοΐού. Ζητά το μάρμαρο και πάλι να το πληρώσουν οι συνταξιούχοι, όταν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουμε:
 • Περικοπές συντάξεων πάνω από 80 δις ευρώ από κύριες, επικουρικές, δώρα και μερίσματα
 • Μείωση του εφάπαξ
 • Κούρεμα και καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας που είναι όλα δικά μας χρήματα που με κόπο και ιδρώτα τα έχουμε κερδίσει. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των τραπεζιτών και των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Περικοπές κοινωνικών παροχών σε πρόνοια – υγεία
 • Εισφορές αλληλεγγύης που όλο καταργούνται και ποτέ δεν υλοποιείται η υπόσχεση για την κατάργηση τους.
 • Στην περίοδο του κορονοΐούδεν πληρώσαμε μόνο από την μειωμένη σύνταξή μας γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις αλλά πληρώσαμε και με την ζωή μας ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα την εμπορευματοποίηση της υγείας.
 • Συστηματικά εξαιρούμεθα από όποια κοινωνική παροχή οι συνταξιούχοι δημοσίου ως υψηλοσυνταξιούχοι δήθεν, ενώ έχουμε μειώσεις έως και 60% των συντάξιμων αποδοχών μας.
 • Εξαιρούμεθα επίσης από τον κοινωνικό-ιαματικό τουρισμό ή την επιδότηση στεγαστικού δανείου επειδή δεν έχουμε υποστεί δήθεν μείωση των συντάξεων μας κατά την περίοδο του κορονοΐού. Οι  Συνταξιούχοι Δημοσίου όπως και όλοι οι συνταξιούχοι πλήρωσαν προκαταβολικά τον κορονοΐο πληρώνοντας μόνιμα τον «καπιταλιστικό κορονοΐο».

Από το 2010 και μετά και άρχισαν και συνεχίζονται και πληρώνουν. Πολύ καλά γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι μέσα στο τρίμηνο είχαν απώλειες κοντά στα 2 δις ευρώ.

Σχολιάζοντας τα ανωτέρω πρέπει να πούμε :

 • Mέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί αγωγές πολλών συνταξιούχων. Παρ’ όλο που έχουν δικαιωθεί,  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις και κανένας συνταξιούχος δεν πήρε χρήματα. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Το ίδιο έγινε και με την Απόφαση 2287/2015 του ΣτΕ. Το ίδιο γίνεται και τώρα.

Αν ο νόμος δεν συμφωνεί με την στρατηγική τους τόσο το χειρότερο για τον νόμο.

Η επιλογή της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση να προχωρήσει σε πιλοτική δίκη, έγινε για να ανατρέψει την προηγούμενη θετική απόφαση για τους συνταξιούχους. Έπρεπε να έχει μια νέα απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Δεν έγινε όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός για να διαφυλάξει δήθεν τους συνταξιούχους. Για να σταματήσουν να πηγαίνουν στα δικηγορικά γραφεία. Η επιλογή αυτή ήταν σκόπιμη και πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των συνταξιούχων που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί τούτη όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από την απαράδεκτη τροπολογία της 29ης Ιουλίου δεν εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Παρόλο που αναμένεται ανάλογη απόφαση του ΣτΕ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνουμε ότι όλοι περιμένουμε με το  δίκιο μας, να πάρουμε μια ανάσα, σταγόνα στον ωκεανό, έστω και με τα ψίχουλα, που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση με την απαράδεκτη τροπολογία. Επισημαίνουμε όμως ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το κύριο ζήτημα που θα καθορίσει το επίπεδο της ζωής μας όπως και των παιδιών μας για το επόμενο διάστημα, με την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που οι συντάξεις, η υγεία και η πρόνοια θα αποτελούν προσωπική υπόθεση και όχι κοινωνικό αγαθό.

Το ΔΣ του συλλόγου καλεί τα μέλη του να μην παρασυρθούν από τα ΜΜΕ για αγωγές και δικαστήρια.

Δεν πρέπει να αποδεχθούν την κλοπή των κόπων τους.

Να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τα σωματεία τους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συλλογικά θα αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση με την αγωνιστική πείρα που διαθέτει.

Συνάδελφοι το δίκιο μας στο δρόμο του αγώνα θα κριθεί.

 

Comments are closed.