Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: Οι εταιρίες ψηφιοποίησης απολύουν και αλλάζουν συβάσεις με τις πλάτες του Υπουργείου

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΛΥΟΥΝ & ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αυτό το διάστημα είναι περίοδος ολοκλήρωσης των έργων ψηφιοποίησης που χρηματοδοτούνται απο το Ταμείο Ανάκαμψης και γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων απολύσεων από εργοδότες – «λήξη σύμβασης» το λένε αυτοί – με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να μένουν χωρίς δουλειά και με αμφίβολη την προοπτική εργασίας στον χώρο της ψηφιοποίησης.

Επιπλέον, βλέπουμε άλλους εργοδότες να εκβιάζουν με τροποποίηση των συμβάσεων εργαζομένων από αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μήνα ή δίμηνου μέσω «δουλεμπορικού», όπως στην Digital Partner, την MEAS Scanning κα, για να έχουν ελεύθερα τα χέρια και να δουλεύουμε όταν και όσο θέλουν αυτοί. Όλες οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην ψηφιοποίηση, είτε είναι οι ανάδοχοι των έργων, είτε υπεργολάβοι, είτε δουλεμπορικά που «δάνειζαν» προσωπικό, αφού τα προηγούμενα χρόνια γέμισαν τις τσέπες τους με εκατοντάδες εκατομμύρια από τα έργα ψηφιοποίησης βάζοντας μας να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες, σήμερα μας πετάνε στο δρόμο.

Πετάνε δηλαδή εμάς, τα χρόνια προϋπηρεσίας και γνώσης του αντικειμένου της ψηφιοποίησης και αρχειοθέτησης που αποκτήσαμε, καθώς και πολλούς εργαζόμενους με αντίστοιχες σπουδές και επιστημονική γνώση της διαδικασίας που μείνουν χωρίς δυνατότητα εργασίας στον κλάδο ή εργαζόμενοι κάτω από τις πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης. Κι όλο αυτό παρά την ενημέρωση του Υπουργείου πέρυσι ότι υπάρχει ανάγκη για έργα ψηφιοποίησης στους δημόσιους οργανισμούς που θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Μέχρι και σήμερα όμως δεν ύπαρχει καμία επιπλέον ενημέρωση αν τα έργα θα συνεχιστούν.

Το σωματείο μας καταγγέλει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που, με τεράστια χρονική καθυστέρηση και μετά από διάφορες υπεκφυγές, αρνήθηκε συνάντηση με το Σωματείο και την Ομοσπονδία, για να μάθουμε τι θα γίνει με τα έργα ψηφιοποίησης και τις θέσεις εργασίας σε αυτά. Ενώ μέχρι χθες μας έλεγαν ότι τα έργα ψηφιοποίησης είναι «εμβληματικά» και με προπαγανδιστικά βίντεο μας τόνιζαν πως τα έργα είναι αναγκαία «για το καλό όλων», σήμερα γίνεται σαφές ότι η χρηματοδότηση τέτοιων έργων από την ΕΕ και την κυβέρνηση «δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα».

Είναι προφανές ότι σήμερα προτεραιότητα της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση με εκατοντάδες δισεκατομμύρια της πολεμικής οικονομίας και όχι των έργων ψηφιοποίησης. Αν μέχρι χθες καλεστήκαμε να κάνουμε θυσίες για να βγάλουν οι εταιρίες τα μέγιστα κέρδη από την ψηφιοποίηση και μας είχαν στην περιπλάνηση από εταιρία σε εταιρία με μηνιαίες συμβάσεις, με τον βασικό μισθό και σε χώρους ακατάλληλους, σήμερα η μεγάλη κερδοφορία βρίσκεται σε πολεμικές επενδύσεις.

Όπως πληρώσαμε τα έργα ψηφιοποίησης γιατί μέχρι χθες τους έδιναν μεγάλα κέρδη, έτσι τώρα θα πληρώσουμε την πολεμική οικονομία. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι κανένας πόνος δεν τους έπιασε για το «αποτελεσματικό κι ευέλικτο κράτος» για τους πολίτες, όπως μας λέγανε, παρά μόνο για τα κέρδη τους κι ένα αποτελεσματικό κράτος για τις δικές τους ανάγκες. Η προετοιμασία τους για γενικευμένο πόλεμο με στόχο το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σύστημα, δηλαδή τον έλεγχο των δρόμων εμπορίου, ενέργειας και πλουτοπαραγωγικών πηγών, εκτός από χιλιάδες νεκρούς στην Παλαιστίνη, το Ιράν και αλλού, προκαλεί και την χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων ως αποτέλεσμα των συνεπειών του πολέμου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, καλούμε όλους και όλες τους εργαζόμενους στην ψηφιοποίηση να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να δυναμώσουμε την διεκδίκηση όσων έχουμε ανάγκη. Να απαιτήσουμε:

• Να προχωρήσουν τα έργα ψηφιοποίησης με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς αναδόχους κι εργολάβους.
• Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου
• Ενιαίο χώρο ψηφιοποίησης για όλη την ψηφιοποίηση δημόσιων οργανισμών και φορέων.
• Τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Καλούμε όλες και όλους να δυναμώσουμε τον αγώνα για να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει στον πόλεμο με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα τα στρατεύματα, οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα που βρίσκονται εκτός συνόρων

Περισσότερα

00:00:45

Νίκη για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης(BINTEO)

Νικητές, με τις γροθιές υψωμένες και συναδέλφους τους από άλλους κλάδους και φοιτητές να...

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Διαμαρτυρία 28 Μάη μπροστά στην είσοδο του θεάτρου στο ΚΠΙΣΝ

Συνάδελφοι/ισσες, Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής δε δέχεται το σωματείο μας για να μας εξηγήσει τους λόγους...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: Για τη μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Πολιτισμού

Χθες το πρωί έγινε η κοινή παράσταση διαμαρτυρίας (ΣΕΑΑΝ, Ενιαίος και το πανελλήνιο σωματείο...