Σύνδεσμος Ιδιωτ. Υπαλλήλων Αθήνας : Ψηφίζουμε στις εκλογές του Σωματείου, δυναμώνουμε την επιτροπή εργαζ. σε κέντρα αισθητικής και ευεξίας

0
image_pdfimage_print

28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ,

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

 

Οι εργαζόμενοι σε κέντρα Αισθητικής και Ευεξίας έχουμε φωνή! 

            Οι εργαζόμενοι/ες σε χώρους ευεξίας, κέντρα αισθητικής και μασάζ αισθανόμαστε «σύγχρονοι δούλοι». Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, ξεκινώντας βέβαια από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύμβαση ή όπου υπάρχει δεν τηρείται. Είναι σύνηθες, άλλο ωράριο και μισθός να αναφέρονται στην ατομική σύμβαση εργασίας και άλλο να συμβαίνει. Πολλοί από εμάς πληρωνόμαστε με το κομμάτι, δηλαδή με τα ραντεβού, με μειωμένη ασφάλιση (στην καλύτερη περίπτωση 2ωρη), χωρίς να λαμβάνουμε δώρα ή επίδομα αδείας.

            Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε το τελευταίο διάστημα, αντιθέτως διαιωνίζεται εδώ και χρόνια. Ζωή και ωράριο λάστιχο σύμφωνα με τις ανάγκες για τα κέρδη της επιχείρησης, 10ωρα τα Σάββατα γιατί τότε έχει πολλή δουλειά με ασταμάτητα ραντεβού χωρίς διάλειμμα προκειμένου να συμπληρώνεται ένα υποτυπώδες μεροκάματο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να ενημερωνόμαστε για το αν και τι ώρα δουλεύουμε, το βράδυ της προηγούμενης μέρας, να είμαστε δηλαδή ευέλικτοι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε τη δουλειά μας. Επιπλέον, μας υποχρεώνουν να κάνουμε και εργασίες που δεν είναι στα καθήκοντά μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχρεωνόμαστε να κάνουμε και πωλήσεις, και αν δεν πιάσουμε τους στόχους, η απόλυση βρίσκεται κοντά. Εκτός αυτού, να καθαρίζουμε τους κοινόχρηστους χώρους – ακόμη και τις τουαλέτες. Η εργασία είναι επίπονη για το σώμα, ορθοστασία, συνεχής επιβάρυνση των χεριών- οι τενοντίτιδες και οι κιρσοί είναι το πιο απλό μετά από κάποια χρόνια δουλειάς- αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας, δηλαδή συχνά διαλείμματα, εξετάσεις κτλ. Οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν νέους πρακτικάριους, καθώς αυτό τους προσφέρει τζάμπα χέρια, ενώ επίσης οι πρακτικάριοι είναι ευέλικτοι και θα κάνουν ό,τι τους ζητηθεί αφού πρέπει να κάνουν την πρακτική για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

            Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα παραμείνουμε τον κλάδο μετά τα 35, αφού θεωρούμαστε μεγάλοι ηλικιακά, δεν δείχνουμε τόσο «φρέσκοι» για να πουλήσουμε, είμαστε ήδη καταπονημένοι σωματικά και όχι όσο φθηνοί χρειάζεται, αφού έχουμε κάποια χρόνια δουλειάς στην πλάτη μας.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

σε έναν κλάδο που τα προβλήματα για μας είναι πολλά και η εκμετάλλευση μεγάλη, πολλοί από εμάς έχουμε ήδη κατανοήσει την ανάγκη να μην αντιμετωπίζουμε ο καθένας και η καθεμία μόνοι μας τον εργοδότη. Όλο το προηγούμενο διάστημα συναδέλφισσες και συνάδελφοι που απευθύνθηκαν στο σωματείο μας, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, είδαν στην πράξη ότι οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που κάτω από την παρέμβαση του σωματείου έσπασε ο φόβος και η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις απολύσεων εγκύων, απλήρωτων δεδουλευμένων, ενσήμων, ακόμα και εργοδοτικού εκφοβισμού.

            Σε έναν βαθιά εκμεταλλευόμενο κλάδο, όπως τον δικό μας, αυτόν της Αισθητικής, ο φόβος έσπασε! Συναδέλφισσες και συνάδελφοι από όλη την Αθήνα απευθύνθηκαν και συσπειρώθηκαν στο σωματείο. Όλοι εμείς, που είδαμε στην πράξη τη συλλογική μας θέληση και τον οργανωμένο μας αγώνα να σπάει την αδιαλλαξία των εργοδοτών, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε Κέντρα Αισθητικής και Ευεξίας.

Στόχος μας είναι, όχι μόνο να αντισταθούμε στα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, και συγκεκριμένα:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας. Κανείς κάτω από 751 ευρώ
  • Σταθερό ωράριο εργασίας 7ωρο-5ημερο-35ωρο
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
  • Προστασία της μητρότητας
  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Ηλικία συνταξιοδότησης στα 55

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε Κέντρα Αισθητικής και Ευεξίας, να γίνετε μέλη στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας!

Δυναμώνουμε την οργάνωση και τους αγώνες μας, μαζικοποιούμε το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Ψηφίζουμε κάθε μέρα

από 28 Νοέμβρη έως 5 Δεκέμβρη

Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00 με 20:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 με 18:00

στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνης, 3ος όροφος

 

 

 

Share.

Comments are closed.