Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ : Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

0

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΣΤΙΣ 10 πμ (ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 9.15 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)

1η Μάη: μέρα σύμβολο για τους αγώνες της εργατικής τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέρα που τιμάμε τους εργαζόμενους που πάλεψαν για την κατάκτηση του 8ωρου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και δώσανε τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή!

135 χρόνια από τη Πρωτομαγιά του 1886, της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

.101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα.

.84 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1936 και 8 χρόνια μετά το 1944 από την Πρωτομαγιά και τις εκτελέσεις των 200 της Καισαριανής.

.1 χρόνο μετά την Πρωτομαγιά του 2020, που με την «οργανωμένη απειθαρχία» τα συνδικάτα, οι φορείς, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι σπουδαστές, στείλαμε οργανωμένα το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στην πανδημία.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε!

Δυναμώνουμε την συλλογική οργάνωση και τον αγώνα για σπουδές, δουλειά και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Για αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ μαζί με τα συνδικάτα, τους φορείς, τους φοιτητές να στελεχωθεί το ΕΣΥ και την επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, για να μην χαθούν άλλες ζωές.

Για αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε να ανοίξουν οι σχολές και να ξεκινήσουν οι πρακτικές ασκήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας, μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και άνεργων σπουδαστών, την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου της κυβέρνησης που υποβαθμίζει κι άλλο τις σπουδές μας, όπως και των συναδέλφων μας στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, και αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των σπουδών μας αναδεικνύοντας μία σειρά διεκδικήσεις.

Βίντεο

Την ίδια ώρα και παραμονή της Πρωτομαγιάς σαν να μην έχει «χορτάσει» η κυβέρνηση με τα πάνω από 100 νομοσχέδια που έχει περάσει εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού, έχει το θράσος να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί το 8ώρο και νομιμοποιεί τη 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί την κυριακάτικη αργία σε ακόμη περισσότερους κλάδους, οδηγεί τους εργαζομένους να διαπραγματεύονται μόνοι τους με τον εργοδότη τους όρους, τα δικαιώματα και τον μισθό μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο, συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να χτυπήσει την συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, τη ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή πείρας, γνωμών για όλα όσα τους απασχολούν, να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τις δράσεις τους βάζοντας χέρι στα συνδικάτα με ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές διαδικασίες και ψηφοφορίες. Ενώ προσθέτει και νέα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας που αποτελεί σημαντικό «όπλο» των εργαζομένων για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ενώ μονιμοποιεί την τηλεργασία ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς και τσακίζει την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου. Μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές που θα εξαρτώνται όχι από τις ανάγκες, αλλά από την τσέπη του κάθε ασφαλισμένου.

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό ειδικά για τη νέα γενιά!

Γιατί στη νέα γενιά στοχεύει αφού γίνεται μπαλάκι από οικονομική κρίση σε οικονομική κρίση και την θέλουν να ζει στα λίγα και να λέει και ευχαριστώ.

Όλα αυτά αποτελούν πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών ενώσεων ως απαραίτητο συμπλήρωμα του νέου πακέτου δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι στα δίκαια αιτήματα του λαού και της νεολαίας η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά, ενώ την ίδια ώρα δίνει δωράκια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους κλινικάρχες κ.λπ. , ψηφίζει νόμους για τα δικά τους κέρδη!

Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης

οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι γονείς μας για άλλη μια φορά!

Σε όλα αυτά δεν μένουμε θεατές, σαν Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής αλλά και σαν νέα γενιά δεν παραδίνουμε τα δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια πριν με αιματηρούς αγώνες και θυσίες!

Οι σπουδαστές από τα Δ.ΙΕΚ και τα Ι.ΙΕΚ ήδη πολλοί δουλεύουμε σε διάφορες δουλειές με μισθούς – ψίχουλα, ευέλικτα ωράρια, αλλά και ανασφάλιστοι. Ακόμη, η πρακτική μας άσκηση είναι απλήρωτη και ανασφάλιστη χωρίς ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο με αποτέλεσμα να κάνουμε και μια σειρά χαμαλοδουλειές, άσχετες και από την ειδικότητά μας. Έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας και θέλουμε να την ζήσουμε όπως μας αξίζει!

Η εργατική πρωτομαγιά μας διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται! Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια ήταν εκείνες οι συνθήκες που ξεσήκωσαν τους εργάτες σε όλο τον κόσμο. Το “δεν πάει άλλο”, το “κάτι πρέπει να γίνει” βρήκε απάντηση στον οργανωμένο σκληρό αγώνα ενάντια στους εργοδότες της εποχής τους. Ενάντια σε αυτούς που κλέβανε τον μόχθο των εργατών προς όφελος των κερδών τους.

Ο αγώνας των εργατών για “8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ψυχαγωγία,

8 ώρες ξεκούραση”, χάραξε τον δρόμο!

Παίρνουμε δύναμη και γνώση για τον αγώνα που απαιτείται σήμερα ώστε να μπει φρένο στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Για να δυναμώσει ο αγώνας μας ώστε να μορφωνόμαστε, να δουλεύουμε, να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε τους σπουδαστές από τα Δ.ΙΕΚ, τα Ι.ΙΕΚ, τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που συναντηθήκαμε όλο τον προηγούμενο καιρό στο δρόμο και στους αγώνες, να δώσουν δυναμικό και μαχητικό παρών στην Απεργία στις 6 Μάη.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τα σύγχρονα δίκαια αιτηματά  μας!

Διεκδικούμε:

· Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα.

· Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος υποβάθμισης της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Δ.ΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ κ.λπ.).

· Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις! Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).

· Να μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση από το τέλος του Β’ Εξαμήνου όπως ήταν!

· Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όλους τους σπουδαστές που έκαναν πρακτική και μαθητεία και βρίσκονται σε αναστολή.

· Να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σπουδαστές.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των συναδέλφων μας από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και απαιτούμε επιπλέον:

· Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΣΤΙΣ 10 πμ (ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 9.15 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.