Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής: Ανακοίνωση για τη νέα χρονιά

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ σε καλωσορίζει στη σχολή σου και χαιρετίζει το νέο σου εκπαιδευτικό ξεκίνημα, ιδιαίτερα εσένα που έδωσες τον αγώνα των πανελληνίων σε αυτές τiς δύσκολες συνθήκες!

Ως Σύλλογος σε καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί όλα όσα έχουμε ανάγκη για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς, αλλά και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας, να μείνουν οι σχολές ανοιχτές!

Γνώρισε το Σύλλογο σου!

Τι είναι ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ);

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1999 από σπουδαστές στα Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής για να μπορούμε…

….Να συζητάμε συλλογικά για όσα αντιμετωπίζουμε στη σχολή, στην πρακτική άσκηση, για όλα όσα μας απασχολούν…

…Να αποφασίζουμε μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες τις διεκδικήσεις μας και να αγωνιζόμαστε για καλύτερες σπουδές και καλύτερες συνθήκες στην πρακτική άσκηση!

Ο Σύλλογος είναι η φωνή και η δύναμή μας!

Για αυτό όλα αυτά τα χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Συλλόγου μπήκαμε μπροστά και οργανώσαμε τις διεκδικήσεις των σπουδαστών μέσα και έξω από τις σχολές  ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ:

• Να πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις μέσα στις σχολές για να μπορούμε συλλογικά, δημοκρατικά, ελεύθερα να συζητάμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε στη σχολή, την πρακτική άσκηση, στη ζωή μας συνολικότερα κόντρα στα εμπόδια που έβαζαν διευθύνσεις των Δ.ΙΕΚ και ορισμένοι καθηγητές, γιατί μας θέλουν απομονωμένους!
  • Να εκλέγουμε μέσα από ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες τους εκπροσώπους μας, τις Επιτροπές των ΙΕΚ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
  • Να δίνονται δωρεάν ορισμένα αναλώσιμα σε κάποιες ειδικότητες!
  • Να αντιμετωπιστούν προβλήματα με τη θέρμανση και ζητήματα υποδομής των κτιρίων σε κάποιες σχολές!
  • Να μη διαγράφονται οι άνεργοι σπουδαστές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.
  • Να πάρουν οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ πάσο για τα ΜΜΜ.

Ακόμη και με κλειστές σχολές δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια!!!

Με τους αγώνες μας…

….Κερδίσαμε, μέσα στην καραντίνα, τα 800€ του έκτακτου επιδόματος για τους πρακτικάριους που δούλευαν παράλληλα και ήταν σε αναστολή. Μια κατάκτηση που αφορούσε τους σπουδαστές ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

….Βροντοφωνάξαμε για «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» και όχι μάθημα μέσω email, εξ αποστάσεως εκπαίδευση με το σύστημα να «πέφτει», τα εργαστηριακά μαθήματα να γίνονται μέσω «youtube»! Δεν δεχτήκαμε ειδικότητες όπως Νοσηλευτική, Αισθητική, Μαγειρική, Τεχνικός Αυτοματισμών, Θερμοϋδραυλικών κ.λπ. να μην πιάσουμε εξοπλισμό στα χέρια μας, ώστε να μάθουμε την ειδικότητά μας σωστά, βασική προϋπόθεση για τη δουλειά μας αύριο!

….Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο νέο νόμο υποβάθμισης των σπουδών μας που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ -μάλιστα με κλειστές σχολές- που μας οδηγεί στο διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων για να έχουμε ένα «χαρτί» ανάμεσα στα πολλά!

Οργανώσαμε συζητήσεις με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και την Αττική με σκοπό την ενημέρωση για τον απαράδεκτο νόμο, την ανταλλαγή πείρας για την κατάσταση στις σπουδές και την πρακτική άσκηση, αλλά και για το συντονισμό της δράσης μας!

Κάναμε πράξη το σύνθημα του Συλλόγου μας

«ΜΑΖΙ είμαστε πιο ΔΥΝΑΤΟΙ!»!!

Μπροστά στην νέα χρονιά που ξεκινάει, καλούμε κάθε νέο σπουδαστή και νέα σπουδάστρια να συμμετέχει στο Σύλλογο, κόντρα στην κατάσταση που θα συναντήσουμε στις σχολές μας! Μαζί, πιο δυνατοί να διεκδικήσουμε:

– Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτών, διοικητικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, αλλά και για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού για να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι σχολές με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές.

– Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων αξιοποιώντας κατάλληλους χώρους των δήμων ή της περιφέρειας. Μέτρα ουσιαστικά για να μην ξανακλείσουν οι σχολές.

– Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test στα Δ.ΙΕΚ.

– Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

– Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και πρακτικής των σπουδαστών με ευθύνη του κράτους, της εργοδοσίας και των διευθύνσεων των Δ.ΙΕΚ.

– Αναβάθμιση των υποδομών και των εργαστηρίων με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και τεχνικής που εφαρμόζεται σήμερα στην παραγωγή και τις υπηρεσίες ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να γίνουν καλοί τεχνίτες, τεχνικοί και επαγγελματίες με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή εταιρειών.

– Δωρεάν συγγράμματα ανά ειδικότητα με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και μόνιμο προσωπικό με εκπαιδευτικούς, ώστε να εξασφαλίζεται ολοκληρωμένα η γνώση του αντικειμένου και η ικανότητα του νέου να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνικής και της επιστήμης στην πορεία του εργασιακού του βίου.

– Δωρεάν χορήγηση όλων των αναλώσιμων υλικών και του εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για την  γνώση της ειδικότητά μας από το κράτος.

– Να υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αμοιβή της πρακτικής άσκησης για όλους τους σπουδαστές είτε θα εγγραφούν φέτος σε ΙΕΚ είτε κάνουν ή θα ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση, χωρίς «ναι μεν, αλλά»! Να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται κάθε μήνα και όχι εφάπαξ με βάση την ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν) γιατί οι ανάγκες των σπουδαστών είναι κάθε μήνα, κάθε μέρα και όχι ανά εξάμηνο, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη.

– 6ωρο, πενθήμερο, 30ωρο για όσους σπουδαστές εργάζονται ή κάνουν πρακτική. Υποχρεωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στην περίοδο των εξετάσεων.

–  Κανένα κλείσιμο ή συγχώνευση τμήματος ή ολόκληρου ΙΕΚ.

– Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ.

– Το πτυχίο να δίνεται αυτόματα με την ολοκλήρωση των καθορισμένων εξετάσεων της σχολής, δωρεάν. Μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα. Καμία επιπλέον πιστοποίηση!

– Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα υπόλοιπα!

– Δωρεάν πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές με την εγγραφή τους στην σχολή χωρίς ηλικιακά κριτήρια.

– Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

-Δωρεάν συμμετοχή των σπουδαστών σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες π.χ. Χρήση γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, καλλιτεχνικών μαθημάτων, ωδείων κ.λπ.

Δυναμώνουμε τον ΣΥ.Σ.ΔΙΕΚ!!

Γιατί δε συνηθίζουμε στη ζωή χωρίς δικαιώματα!

Γιατί τα όνειρά μας και τη ζωή μας δεν θα μας τα χαρίσει κανείς!

Ο Σύλλογος είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ! Οι σπουδαστές στα Δημόσια ΙΕΚ που:

• Ανεξαρτήτως ειδικότητας, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας κ.λπ., μας ενώνουν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα.
  • Μας ενώνει η ανάγκη να μάθουμε σωστά την ειδικότητα που επιλέξαμε, χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, να κάνουμε πρακτική άσκηση με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό και να μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτό που σπουδάσαμε.
  • Παλεύουμε καθημερινά για τη ζωή μας, για να σπουδάσουμε, για το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τους δικούς μας.

Είναι μονόδρομος η συλλογική συζήτηση, η οργάνωση και διεκδίκηση!

Έχουμε πλέον πείρα! Αυτό είναι το μόνο αποτελεσματικό! Συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας μετράμε νίκες και κατακτήσεις!

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να βαδίσουμε και φέτος, ακόμα πιο δυναμικά! Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όσο σκύβουμε το κεφάλι, όσο κάνουμε υπομονή, τόσο διατηρούνται και παραμένουν τα προβλήματά μας. Όσο πιο συλλογικά και γρήγορα οργανώσουμε τον αγώνα μας, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι. Ισχυροποιώντας το Σύλλογό μας, πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας.

Με τη συμμετοχή σου και τη δράση σου, με δυνατό Σύλλογο μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα για το ασφαλές άνοιγμα των Δ.ΙΕΚ, για ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στο επάγγελμα που επιλέξαμε, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου υποβάθμισης των σπουδών μας!

Για να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες για όλα όσα μας απασχολούν, σαν το 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου που συμμετείχαν πολλοί συνάδελφοι από τα Δ.ΙΕΚ της Αττικής και αναδείχθηκε το δικαίωμα στη δωρεάν άθληση, αλλά και η εναντίωση της νεολαίας σε όλα τα ναρκωτικά, τη συμμετοχή σε αντιφασιστικές δράσεις, όπως στη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο στις 7/10/2020, που η δικαστική απόφαση επικύρωσε την λαϊκή ετυμηγορία «ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ», τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως σε αυτή για τους πυρόπληκτους, τη συμπόρευση με τους αυριανούς συναδέλφους μας εργαζόμενους σε συλλαλητήρια και απεργίες για τις διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά και στη ζωή, δίνοντας μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση ότι δεν δεχόμαστε την εργασιακή ζούγκλα που μας ετοιμάζουν.

Συνεχίζουμε πιο μαζικά και μαχητικά!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τους σπουδαστές με την έναρξη των σχολών:

• Να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στις συνελεύσεις στις σχολές μας, στις εκλογές και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου. Μαζικός σύλλογος σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα μπορεί να διεκδικεί. Η δράση του συλλόγου μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει ότι η συλλογική δράση ανοίγει δρόμους, ότι κανένας δεν περισσεύει.
  • Να συγκροτήσουμε επιτροπές στα τμήματα και τις σχολές μας για να είναι τα αυτιά και τα μάτια του συλλόγου, να μπορούν καλύτερα να ενημερώνουν όλους τους σπουδαστές, να οργανώνουν τον αγώνα, αλλά και για να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι στις διαδικασίες του, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δράσουμε για τα δικαιώματά μας. Η δράση του κάθε ένα από μας ξεχωριστά μέσα στο τμήμα, στην πρακτική, στο ΙΕΚ είναι που κάνει την διαφορά!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε σχολή και κάθε ειδικότητα

για σπουδές και πρακτική άσκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας!  Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Έλα σε επαφή με το Σύλλογο σου!

Τηλ. Επικοινωνίας: Κώστας 6988069521,

Facebook: Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

Instagram: sysdiek_attikis

Στέκι Συλλόγου: Κοίλης 13, Πετράλωνα