Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: 1η Μάη επίκαιρη όσο ποτέ

0
image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου  για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς εργάτες, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Είναι εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφαση της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη.

Φέτος, 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έρχεται να το καταργήσει!

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κηρύξει για άλλη μια φορά τον πόλεμο στους εργαζόμενους. 

Ετοιμάζει νομοσχέδιο για να νομιμοποιήσει τη 10ωρη εργασία, να ενισχύσει την απλήρωτη και υπερωριακή δουλειά, τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την τηλεργασία. Με το ίδιο νομοσχέδιο επιχειρεί να επέμβει στη ζωή και τη δράση των σωματείων, να βάλει εμπόδια στην συλλογική πάλη, να μετατρέψει την απεργία από όπλο μας σε μια συμβολική πράξη, να ποινικοποιήσει τα σωματεία και τους συνδικαλιστές, να αποζημιώνει την εργοδοσία για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες. Θεσμοθετεί την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας, η οποία θα συνδυάζεται με τη διάταξη που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών των πρωτοβάθμιων συνδικάτων.

Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν την εξειδίκευση τους και στο χώρο της έρευνας, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας. Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά έρχεται να εντείνει το ήδη ανύπαρκτο ωράριο στο χώρο της έρευνας, την ίδια ώρα που επεκτείνεται και γενικεύεται η τηλε-εργασία. Ταυτόχρονα, ενισχύει την έλλειψη σταθερότητας και τη δουλειά από project σε project ως όρους επιβίωσης και παραμονής στην έρευνα. Έρχεται να παγιώσει την κακοπληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία, την ανασφάλιστη και επισφαλή εργασία. Φιμώνει τους συλλόγους και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στην έρευνα, θέτοντας περισσότερα εμπόδια στη συλλογική συζήτηση και λήψη αποφάσεων, καθώς και στην οργανωμένη διεκδίκηση με όλες τις μορφές πάλης.

Παρόλο που το επιστημονικό δυναμικό δουλεύει καθημερινά με αφοσίωση πάνω στο αντικείμενο του, έρχεται διαρκώς αντιμέτωπο με το άγχος, αν και μέχρι πότε θα υπάρχει το εκάστοτε πρόγραμμα, η σύμβαση ή η υποτροφία που θα εξασφαλίζει τα προς το ζην. Σε αρκετές περιπτώσεις εργάζεται ακόμη και άνευ αποδοχών, προκειμένου να βγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δουλεύοντας όσες ώρες και μέρες απαιτούνται από τις ανάγκες του εργαστηρίου ή του project.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εδώ και πάνω από 1 χρόνο πανδημίας, με το σύνολο των εργαζομένων να υποφέρουν, έχει αποδειχθεί πως το κράτος «πρόνοιας, αλληλεγγύης και δικαίου» αποτελεί ένα μύθο, πίσω από τον οποίο κρύβεται η στήριξη ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με πάνω από 10.000 νεκρούς, εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά, ακόμη περισσότερους αυτούς που πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος ορισμένες φορές τη ζωή τους. ΤΟ εθνικό σύστημα υγείας καταρρέει λόγω της διαχρονικής υπονόμευσης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση. Αντίθετα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές έχουν δει τα κέρδη τους ν’ αυξάνονται κατακόρυφα. Μεγάλοι εργασιακοί χώροι στερούνται βασικών μέτρων ασφαλείας-υγιεινής, στα ΜΜΜ οι εργαζόμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, η εκπαίδευση ανοίγει με περισσότερους μαθητές ανά τάξη, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από πλευράς του κράτους. Ο τουρισμός ανοίγει με υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο. Διαρκώς, η ευθύνη μετατίθεται στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, μετατρέποντάς τους μάλιστα και σε ιατρικό προσωπικό που θα αυτό-εξετάζεται και θα αυτόδιαδιγνώσκεται. Δεν ακούει τους ειδικούς, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ζούμε στον αιώνα των τεχνολογικών επαναστάσεων και των τεράστιων επιστημονικών επιτευγμάτων και όμως βλέπουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας να συρρικνώνονται. Συμβάλλουμε στην τεράστια πρόοδο των επιστημονικών κλάδων και όμως οι όροι με τους οποίους εργαζόμαστε και ζούμε επιδεινώνονται. Γι’ αυτό…

Δεν μένουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια!

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά και τις διεκδικήσεις μας! Συμπορευόμαστε με το σωματείο μας και ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγωνιζόμενο λαό!

Τον λόγο τον έχουμε πλέον εμείς!

Διεκδικούμε

 Απόσυρση του απαράδεκτου αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
 Επιχειρησιακή σύμβαση η οποία θα διασφαλίζει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για το σύνολο του προσωπικού

Η 6η Μάη γίνεται σταθμός στη πάλη μας. Συμμετέχουμε στην απεργία γιατί γιορτάζουμε την εργατική πρωτομαγιά.

Είναι η μέρα που ανήκει σε εμάς, στους εργαζόμενους όλου του κόσμου!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Share.

Comments are closed.