Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων : Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης!

Δημοσιεύτηκε στις

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης!

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αθήνα 24 Μαρτίου 2023

Στις 30 Μαρτίου, ο πρόεδρος του συλλόγου μας Δ. Χρηστόπουλος οδηγείται εκ νέου στο εδώλιο, στο πλαίσιο μιας απροκάλυπτης προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής του δράσης.

Ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΟΠΑΝΔΑ και μέλος της ΔΑΚΕ Θ. Καράμπαμπας κατέθεσε μήνυση στις 24/5/2017, κατηγορώντας τον Δ. Χρηστόπουλο για «συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση».

Αφορμή για τη μήνυση αυτή είχε αποτελέσει η εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2017 για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ.

Ο μηνυτής Θ. Καράμπαμπας συμμετείχε στην εφορευτική επιτροπή, παραδίδοντας, τα ψηφοδέλτια και το υπόλοιπο εκλογικό υλικό στο γραφείο του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ εκ μέρους όλων των εφορευτικών επιτροπών που στελέχωσαν τα πέντε εκλογικά τμήματα.Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν απολύτως οριακό καθώς σύμφωνα με το πρακτικό που συντάχθηκε, ο Α. Στεφανόπουλος έλαβε 302 ψήφους έναντι των 301 ψήφων του Δ. Χρηστόπουλου,, πράγμα που αντιστοιχεί σε διαφορά μίας και μοναδικής ψήφου.

Λόγω του οριακού αποτελέσματος το οποίο ενισχύθηκε από μία σειρά καταγγελιών που διατυπώθηκαν από εργαζόμενους (διαφορετική αντιμετώπιση ψηφοδελτίων κατά την καταμέτρηση, μη αρίθμηση, σφράγιση και μονογραφή των φακέλων και των ψηφοδελτίων, μη τήρηση λίστας υπογραφών των ψηφισάντων κ.α) ο Δ. Χρηστόπουλος προχώρησε άμεσα στην κατάθεση αιτήματος επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Όμως η πλειοψηφία των μελών των εφορευτικών επιτροπών , (τα οποία τυγχάνουν και μέλη μίας συγκεκριμένης παραταξιακής – κομματικής τοποθέτησης), συμπεριλαμβανομένου και του Θ. Καράμπαμπα, αρνήθηκαν κατηγορηματικά υποστηρίζοντας την θέση ότι μία επανακταμέτρηση θα έθιγε την αξιοπρέπεια και το κύρος τους. Την ίδια απάντηση έδωσαν και στον τότε πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Κων. Μπιτζάνη ο οποίος ως υπεύθυνος για την διεξαγωγή των εκλογών προέτρεψε επανειλημμένα με γραπτές προσκλήσεις την εφορευτική επιτροπή να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο Θ. Καράμπαμπας θα μπορούσε να κάλλιστα να άρει κάθε ίχνος αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματος παίρνοντας θέση υπέρ του ξανανοίγματος του εκλογικού υλικού και της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Αντ’ αυτού προχώρησε σε μήνυση εναντίον του Δ. Χρηστόπουλου για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση.

Το μένος του Θ. Καοάμπαμπα, όπως και άλλων διευθυντών – στελεγών της ΔΑΚΕ, απέναντι στον Δ. Χοηστόπουλο έχει ρίζες στο παρελθόν . Ο Θ. Καράμπαμπας είχε χάσει στις αντίστοιχες εκλογές του Νοέμβρη 2014 από τον Δ. Χρηστόπουλο. Επιπλέον ο Δ. Χρηστόπουλος είχε κάνει επανειλημμένα σκληρή κριτική σε εισηγήσεις και πρακτικές των οποίων είτε ο Θ. Καράμπαμπας είχε την τελική ευθύνη ως διευθυντής, είτε είχε στηρίξει στο πλευρό της διοίκησης την περίοδο 2012-2014 από τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ (επιχειρησιακά σχέδια, προϋπολογισμούς τεχνικά προγράμματα, οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας κοκ). Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα δεκάδες που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Στα πρόσωπα των παραπάνω δύο, συγκρούονταν και συνεχίζουν να συγκρούονται δυο κόσμοι: Ο εργοδοτικόο-κυβερνητικόο συνδικαλισμόο με τον αγωνιστικό συνδικαλισμό. Οι κατεστημένοι κομματικοί μηγανισμοί με την ανιδιοτέλεια, την άρνηση υποταγής, τη μαχητικότητα. Η μήνυση εναντίον του Δ. Χοηστόπουλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια φίμωσηο και περιορισμού τηο συνδικαλιστικήο του δράσηο αλλά και μια προσπάθεια απομάκρυνσής του από τον ΟΠΑΝΔΑ. Η προσπάθεια αυτή πάει γέρι – γέρι με την εκστρατεία τρομοκρατίας των υπολοίπων εργαζομένων στον ΟΠΑΝΔΑ.

Είναι όμως μια προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία! Θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών μας ελευθεριών που έχουν κατακτηθεί μέσα από σκληρούς και αιματοβαμμένους αγώνες!

Σε μια περίοδο που η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα σωματεία και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τη συλλογική μαζική πάλη και την αλληλεγγύη.

Από την πρώτη στιγμή, το σωματείο μας και δεκάδες άλλα σωματεία από κάθε γώρο δουλειάο. εξέδωσαν ανακοινώσειο συμπαράστασηο και εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς τον Δ. Χρηστόπουλο καταγγέλλοντας απερίφραστα τις πρακτικές των διώξεων και της τρομοκρατίας.

Η μαζική ανταπόκριση στην κινητοποίηση που κάλεσε το σωματείο μας στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 στα δικαστήρια της Ευελπίδων (ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης κατά την οποία ο μηνυτής δεν παρέστη, ζητώντας αναβολή δια του συνηγόρου του) έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν μαχητικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και κατακτήσεις.

Και αυτή τη φορά αλλά και όσες ακόμα χρειαστεί θα κάνουμε το ίδιο!

Απαιτούμε την αθώωση του Δ. Χρηστόπουλου καθώς και την παύση ανάλογων διώξεων εναντίων συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Καλούμε σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στην εκδίκαση της υπόθεσης, την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 9:00 πμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτήριο 8, αίθουσα 2, αριθμός πινακίου 2).

Περισσότερα

Κλαδικό Σωματείο Εργαζ. στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας: Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας καταγγέλλει ένα ακόμα εργοδοτικό...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για τον νεκρό εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος

ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ  Συναδελφισσες και συνάδελφοι, Το...

Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην First Data): Συμμετέχουμε στην εκδήλωση για τις ΣΣΕ του Σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τετάρτη 31/05 συμμετέχουμε στην εκδήλωση του σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft για τις...