Τετάρτη, 23 Ιουνίου

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας- Βόνιτσας: Για την απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

0
image_pdfimage_print

ΜΕΤΑ ΤΑ «ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ» ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «LIDL», ΗΡΘΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ «ΗΡΩΕΣ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPER MARKT ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

            Το κατάστημα «Lidl» στη Λευκάδα άνοιξε την Κυριακή 24/5 χρησιμοποιώντας την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας από το Δεκέμβρη επιτρέπονταςτο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με βάση τον νόμο που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιεί και η ΝΔ. Η συγκεκριμένη απόφαση του Δεκέμβρη αναφέρεται στη Λευκάδα, ως τουριστική περιοχή επιτρέποντας τη λειτουργία τις Κυριακές από 1/5 έως και 31/10. Η επιχείρηση «Lidl» έτρεξε να κάνει το ίδιο και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας βασιζόμενη σε αντίστοιχες αποφάσειςαντιπεριφερειαρχών. Οι μεγάλες αλυσίδες, όχι μόνο η συγκεκριμένη επιχείρηση, παρα την αύξηση του τζίρου το διάστημα της καραντίνας, εμμένουν στις απαιτήσεις τους για φθηνότερους εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και στην πάγια θέση τους για δουλειά και τις Κυριακές.

            Ο αγώνας όμως των εργαζομένων τους χάλασε τα σχέδια. Οι κινητοποιήσεις σε Λευκάδα, Κέρκυρα και αλλού ανάγκασαν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να βγάλει νέα απόφαση, στις 29 Απριλίου, η οποία απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων που απασχολούν προσωπικό, αναιρώντας την πρότερη απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας.

             Τη Τρίτη 26/5 έγινε παρέμβαση στο κατάστημα από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους και ζήτησε συνάντηση με την διεύθυνση. Η διεύθυνση του καταστήματος δικαιολογήθηκε ότι δεν γνώριζε την απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η οποία αφορούσε και τη Λευκάδα.

            Το ξαναλέμε: Μην τολμήσει η εργοδοσία στο εμπόριο να ξανανοίξει Κυριακή!

            Όμως η απόφαση αυτή είναι «μισή» γιατί αφήνει απέξω από την προστασία του υποχρεωτικού κλεισίματος τους αυτοαπασχολούμενους «αφήνοντας» τους, στην πραγματικότητα αναγκάζοντας τους να δουλέψουν τις Κυριακές. Μπορεί ορισμένοι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι να αισθάνονται ικανοποίηση που θα μπορούν να είναι ανοιχτοί χωρίς τον ανταγωνισμό των «μεγάλων» τις Κυριακές. Όμως αυτό δεν τους εξασφαλίζει σίγουρη αύξηση του τζίρου σε σχέση με τα λειτουργικά έξοδα. Όπως και με τους εργαζόμενους ισχύει ότι το ζήτημα δεν είναι να κυνηγάμε να βγάλουμε την επιβίωση μας δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια, πολλές φορές «με τη συγκατάθεση μας» και σε βάρος της υγείας μας. Αλλά επιβάλλεται να διεκδικήσουμε, για παράδειγμα, την αύξηση του αφορολόγητου, το «πάγωμα» των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, του τέλους επιτηδεύματος κ.ά προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, και οι απολαβές μας να έχουν «μεγαλύτερη αξία» για μας και τις οικογένειές μας.    

             Στη διαβούλευση στις 29/11/2019 που είχε συγκαλέσει η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας εκτός των εκπροσώπων της ΠΕ Λευκάδας και του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Λευκάδας, Ελλομένου και Απολλωνίων καθώς και αντιπροσωπία του Επιμελητηρίου Λευκάδας. Η συγκεκριμένη διαβούλευση αφορούσε το άνοιγμα ή όχι των εμπορικών καταστημάτων τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου και όχι αυτές της τουριστικής σεζόν. Στην πράξη, βέβαια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις Κυριακές της σεζόν. Με πνεύμα ομοψυχίας όλοι οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών όπως και του επιμελητηρίου (των μεγαλοεπιχειρηματιών του νησιού) υποστήριξαν ότι πρέπει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές της σεζόν(!) θεωρώντας το, μάλιστα, μέτρο που υποστηρίζει τη μικρή επιχείρηση(!). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θα έπρεπε να φέρουν κρεβάτι για να κοιμούνται στο μαγαζί τους προκειμένου να είναι συνέχεια ανοιχτοί για να ανταγωνιστούν τα «μεγάλα ψάρια» στον κλάδο του εμπορίου. Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως οι εμπορικοί σύλλογοι αντί να ζητάνε για τα μέλη τους, προστασία προκειμένου να μην «λιώνουν» καλοκαιριάτικα 7 μέρες μέσα στα μαγαζιά, οι εκπρόσωποί τους να ζητάνε αύξηση των ωρών εργασίας.

            Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο να οργανωθούν στο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και να έρθουν σε επαφή με αυτό αν σημειωθεί εργοδοτική αυθαιρεσία στο χώρο δουλειά τους! Μόνο η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα! Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας στερεί τη δυνατότητα να ζούμε με αξιοπρέπεια.

            Το αίτημα μας παραμένει επίκαιρο και για εργαζόμενους και για μικροεπαγγελματίες: «νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας»!

 

Share.

Comments are closed.