Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης : Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα !

Δημοσιεύτηκε στις

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ στις άλλες ΠΟΛΕΙΣ

Μετά τα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις… Μετά τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν ή γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας… η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα” στα εργασιακά δικαιώματα, όπως π.χ. την κατάργηση του 8ωρου που κατακτήθηκε το 1920 παρουσιάζοντάς την ως “πρόοδο”, και τη συνδικαλιστική δράση.

Στην Ελλάδα ο βασικός νόμος της “διευθέτησης” του χρόνου εργασίας είναι ο ν.3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν.4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου προβλέπεται «μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας». Κύρωσε Συλλογικές Συμβάσεις που υπέγραψαν συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και προβλέπουν αυτό ακριβώς που τώρα θεσμοθετεί η ΝΔ σε ατομική βάση. Έθεσε τα θεμέλια του χτυπήματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τον απεργοκτόνο νόμο της Αχτσιόγλου. Πάνω εκεί χτίζει τώρα η ΝΔ, τροποποιώντας τον προς το χειρότερο.

Αυτό το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά φέρνει τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως ανεπιτυχώς προσπαθούν να ισχυριστούν, αλλά πραγματικά κάνει τη βαρβαρότητα στην εργασία ακόμα πιο εφιαλτική.

Ενδεικτικά βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Η άρση εμποδίων στηνεπιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.
  • Ηαύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή ένταση της εκμετάλλευσης.
  • Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, τη μοναδικήμέρα που μένει ελεύθερη στην οικογένεια, με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές
  • Η παραπέρα νομική θωράκιση καιεδραίωση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται και η θεσμική κατοχύρωσή της στο Δημόσιο.
  • Η καθιέρωση τηςψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.
  • Το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργίακαι γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας», την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία μετατρέποντάς την σε «συμβολική πράξη», αντιγράφοντας πρακτικές χωρών με εργαζόμενους που “απεργούν” …δουλεύοντας, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια!!! Βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Ότι κι αν πουν για την «καινοτομία» και την «πράσινη» ανάπτυξη, η αλήθεια δεν κρύβεται με τίποτα: Η ανάκαμψη των κερδών, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων περνάνε μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά είναι βασικό εργαλείο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Γι’ αυτό φιγουράρει ως το πιο “εμβληματικό” στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο “Ανάκαμψης”.

Στην προσπάθειά της μάλιστα να κρύψει την αλήθεια, η κυβέρνηση φτάνει να δηλώνει πως με αυτό το νομοσχέδιο δίνει απάντηση στο ερώτημα «πρόοδος ή καθήλωση». Μας λέει δηλαδή:

Πρόοδος” είναι να δουλεύουμε και με τη βούλα 10 ώρες τη μέρα, όπως δηλαδή δούλευαν οι εργαζόμενοι το 1919, ενώ σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας, για αύξηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική αξιοποίησή του από τους εργαζόμενους.

Πρόοδος” είναι να καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το 8ωρο, που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αίμα και τα οποία ανατρέπουν με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, η εργοδοσία με τη γενίκευση της “ευελιξίας” και της δουλειάς – λάστιχο.

Θεωρούν πρόοδο” οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να απεργήσουν και να συνδικαλιστούν, η εργοδοσία και το κράτος να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των σωματείων, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, ακόμα και τις νέες τεχνολογίες.

Στον αντίποδα, βαφτίζουν “καθήλωση” οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος» και να βάλει προσκόμματα στην κερδοφόρα επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων. 

Προπάντων, θεωρούν “καθήλωση” τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και των σωματείων τους, την πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για τα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες τους.

Η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που τα κόμματά του βαφτίζουν “πρόοδο”, “καθηλώνει” τους εργαζόμενους, τις μεγάλες σημερινές δυνατότητες για να ζήσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους καλύτερα, να καλυφθούν οι ανάγκες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, σύγχρονη Παιδεία και Υγεία. Εκεί πρέπει να στρέψουμε τη ματιά μας εμείς οι εργαζόμενοι, στον μεγάλο αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό αυτό τερατούργημα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Χρειάζεται να βγάλουμε συμπεράσματα από την ίδια μας την πείρα!

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που διαφημίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται μεταξύ άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “βέλτιστες” μόνο για τους εργοδότες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα μέσω των  Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών κτλ..

Τέρμα λοιπόν στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο είναι για το «καλό των εργαζομένων», αλλά και σ’ αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτός γνωρίζει τάχα τη συνταγή να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να θωρακίζεται η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το ζητούμενο είναι τί θα κάνουμε ΕΜΕΙΣ. Θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν και τα τελευταία δικαιώματά μας ή θα οργανωθούμε μαζικά διεκδικώντας και όλα όσα μας στέρησαν ακολουθώντας το δρόμο των εργατών που θυσίασαν τις ζωές τους και αυτές των οικογενειών τους για το 8ωρο, τον ελεύθερο χρόνο, τις δίκαιες απολαβές και την Κοινωνική Ασφάλιση;

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο η μόνη λύση είναι ο μαζικός, ενωτικός, ταξικός αγώνας. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Απαιτούμε:

  • Την κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
  • Την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
  • Την κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • Την κατάργηση του “μίνι Εργασιακού” του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημίας με το χαρακτήρα του προσωρινού, αλλά με στόχο να μείνει μόνιμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης  καλεί τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ να μετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια την Τρίτη 18 Μαΐου στις 7μ.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου για την Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οι εργαζόμενοι της Εύβοιας τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στις συγκεντρώσεις...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων και στον κλάδο μας στην...

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο : Για τις απαράδεκτες εκφράσεις του Υπ. Υγείας απέναντι σε διαδηλωτές

Στο νησί του μικρού Μιχαήλ και των τραγικών ελλείψεων στην υγεία επέλεξε ο υπουργός υγείας...