Δευτέρα, 8 Μαρτίου

Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής : 21 Γενάρη στις 12 στα Προπύλαια αγωνιζόμαστε για μόρφωση, υγεία & ζωή με δικαιώματα.

Όλοι & Όλες την Πέμπτη 21/1/2021 στις 12:00 στα Προπύλαια ενάντια στο ν/σ του Υπουργείου Παιδείας που στόχο έχει την όξυνση των ταξικών φραγμών στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την πανδημία και εν μέσω lockdown έφερε στη Βουλή ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» με το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζοντας ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν διαμορφώνοντας ταυτόχρονα στο Πανεπιστήμιο καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία τη στιγμή που:

  • κρατά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, αρνούμενη κατηγορηματικά να προσλάβει εκπαιδευτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με βάση τις υποδείξεις των υγειονομικών, για την εξασφάλιση των μαθημάτων, για να φιμώσει τις αγωνιστικές φωνές που αντιδρούν στα σχέδιά της απέναντι στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών τους, που διεκδικούν σύγχρονη, πολύπλευρη, δωρεάν παιδεία και
  • αδιαφορεί για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, δεν διαθέτει ούτε 1€ για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Παιδείας,

αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας!!!

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ βάζει μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, περιορίζει περισσότερο το επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενώ ενισχύει και ωθεί την ιδιωτική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Παράλληλα πετάει χιλιάδες εργαζόμενους φοιτητές έξω από τα πανεπιστήμια με πρόσχημα την «αριστεία».

Πιο συγκεκριμένα, στο ανωτέρω πολυνομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο.  Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τους 20 χιλιάδες.Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους.
  • Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου(10% ΓΕΛ,  20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσοι μαθητές δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις. Αυτή η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές από τμήματα που επιθυμούν και θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να «πιάσουν» από την πρώτη φάση.
  • Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).
  • Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές.Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.
  • Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας.Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων, αφού κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής:

  • ΑΠΑΙΤΕΙ η κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο και να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας. 
  • ΣΤΗΡΙΖΕΙ το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 12μμ στα Προπύλαια και καλεί τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ να δώσουν το παρών τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

 Αγωνιζόμαστε για μόρφωση, υγεία & ζωή με δικαιώματα.

 

Comments are closed.