Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση “Ο Βύρων” – Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Δημοσιεύτηκε στις

Χτες, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του σωματείου μας μετά από το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών. Τα θέματα της συνέλευσης ήταν η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεδομένης και της εργασιακής κατάστασης στα φροντιστήρια, ο αγώνας των συναδέλφων στα Real English που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και την κατάθεση της συλλογικής σύμβασης των οδηγών και συνοδών σχολικών λεωφορείων.

Η συζήτηση έδειξε για ακόμη μία φορά πως η απουσία ΣΣΕ μας στερεί βασικά δικαιώματα, που είχαν κατοχυρωθεί γιατί οι εργαζόμενοι του κλάδου κατάφεραν με αγώνα και μέσα από το σωματείο να επιβάλλουν τους όρους τους στους εργοδότες. Είχαν λόγο δηλαδή για το πως δουλεύουν και πως αμείβονται.

Και από τις φετινές συνεντεύξεις φάνηκε η συνηθισμένη πρακτική των ιδιοκτητών, να θέλουν να επιβάλλουν όρους αμοιβής και εργασίας που είναι πίσω ακόμη και από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.
Όμως ο προβλεπόμενος μισθός στον κλάδο δεν φτάνει για να καλύψει την ακρίβεια, το τεράστιο οικονομικό βάρος που έχει πέσει πάνω σε όλους τους εργαζόμενους. Δεν δεχόμαστε τα μέτρα ψίχουλα, τα vouchers και τα passes της κυβέρνησης, ούτε τα διάφορα benefits που σκαρφίζονται
ορισμένα φροντιστήρια. Τα κουπόνια που δίνουν οι ιδιοκτήτες σχολείων των σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα μας, τα καύσιμά μας, τα φαρμακευτικά και ιατρικά μας έξοδα.

Παλεύουμε για:

 • Μείωση των τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Kατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
 • Διεύρυνση κριτηρίων για την ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα ενοικίου. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ΕΝΦΙΑ.
 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Κατάργηση του νόμου Βρούτση Αχτσιόγλου.
 • Επιδότηση όλων των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600€.
 • Αφορολόγητο στα 12000€.

Ειδικότερα για τα φροντιστήρια:

 • Ελάχιστο ωρομίσθιο 11,58€ μεικτά (9,98€ καθαρά). Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν 21 ώρες την εβδομάδα, ανεξάρτητα από την κατανομή τους και το πλήθος των συμβάσεων που τις καλύπτουν.
 • Απαραβίαστη διδακτική ώρα 45’ και διάλειμμα 15’. Ασφάλιση και πληρωμή για κάθε ώρα εργασίας που αφορά τα meetings και τις ενημερώσεις γονέων.
 • Επαναφορά των τριετιών. Κατοχύρωση τριετίας με 27 μήνες με πλήρη ασφάλιση (3 9μηνες συμβάσεις). Ένταξη των εργαζόμενων του κλάδου μας στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος της καλοκαιρινής ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος.
 • Κατάργηση της τροπολογίας για τη λειτουργία των φροντιστηρίων τις Κυριακές.
 • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων. Μείωση των μαθητών ανά τάξη. Ενισχυτική διδασκαλία σε όλες τις τάξεις. Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
 • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα (και προπτυχιακά αν υπάρχουν).
 • Προστασία της μητρότητας για συναδέλφισσες με ωρομίσθιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αποφασίσαμε:

 • Συνάντηση με τη διεύθυνση του ομίλου Διακρότημα για να εξασφαλίσουμε τη 45λεπτη διδακτική ώρα, κόντρα στα άκρως αντιπαιδαγωγικά πολυδιαφημιζόμενα μαθήματα των 120 λεπτών συνεχόμενα.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6/10 ως μέτρο πίεσης για να έρθει σε διάλογο με το σωματείο μας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στην Αττική.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας αλληλεγγύης στην επιθεώρηση εργασίας (Πατησίων 37) στις 22/9, ημέρα που ορίστηκε ομαδικά η τριμερής συνάντηση των συναδέλφων στα Real English με τους ιδιοκτήτες.
 • Επεξεργασία της συλλογικής σύμβασης για τα κέντρα ξένων γλωσσών και επαφή με τις ομοσπονδίες των ιδιοκτητών τους.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στις 16/12 στο διοικητικό δικαστήριο που ορίστηκε δικάσιμο το θέμα των βαρέων ενσήμων των οδηγών σχολικών λεωφορείων.
 • Νέα γενική συνέλευση τον Οκτώβριο για την προετοιμασία της απεργίας στις 9/11.

Το σώμα της συνέλευσης καταδίκασε με ψήφισμά του τη δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου, η οποία κατηγορείται ότι αρνήθηκε “να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις” των αστυνομικών κατά τη συγκέντρωση των υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/20, για μέτρα προστασίας της υγείας μας.  Είναι η πρώτη δίκη με βάση αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο “Χρυσοχοΐδη”. Καταδικάσαμε συνολικά τη νέα ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και τη στοχοποίηση πρωτοπόρων συνδικαλιστών, που στήνονται για εκφοβισμό και καλλιέργεια ηττοπάθειας. Απαιτούμε την ακύρωση αυτού του αντιδραστικού νομοθετήματος και κάθε άλλης περιοριστικής διάταξης της συνδικαλιστικής δράσης.

Περισσότερα

Συνέντευξη του Παναγιώτη Πολίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Ελλαδα FM(AUDIO)

Συνέντευξη του Παναγιώτη Πολίτη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, στο ραδιοφωνικό σταθμό...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Όλοι την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 6:30μμ στην πλατεία αγίου Πέτρου, στο Άργος.

Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΠΕΤΣΟΚΟΒΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ! ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ...

Συνδικάτο ΙΓΜΕ : Στηρίζουμε ενεργά των αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ...