Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας για εργατικό ατύχημα στο Δήμο Πάργας

0

Ο φόρος αίματος που αναγκάζονται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας για να βγάλουν το μεροκάματο έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα. Στο Δήμο Πάργας σήμερα, συνάδελφος συμβασιούχος, εργαζόμενος με δίμηνη σύμβαση στην καθαριότητα του Δήμου, τραυματίστηκε καθώς παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, κατά την διαδικασία της αποκομιδής απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Πάργας και ειδικότερα στη θέση «Λίχνος». Ο συνάδελφος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου και νοσηλεύεται.

Τα αλλεπάλληλα ατυχήματα εργαζομένων στους Δήμους, φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο και τυχαίο, κάτι που οφείλεται στην «κακιά στιγμή». Η πολιτική απαξίωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, υποστελέχωσής τους και χρησιμοποίησης συμβασιούχων εργαζομένων (δίχως πλήρη δικαιώματα και δίχως την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα ασφάλειας) και εντατικοποίησης της εργασίας, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε τέτοια τραγικά αποτελέσματα. Η κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Πάργα, αλλά και η Πρέβεζα. Για αυτό και αίτημα του συλλόγου μας είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων σε αυτές τις περιόδους, να γίνεται νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να αποφευχθεί ο έντονος κυκλοφοριακός φόρτος, να διευκολυνθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι και επισκέπτες αυτών των περιοχών και να μειωθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης περιστατικών σαν το σημερινό. Αίτημα που τουλάχιστον στο Δήμο Πρέβεζας δεν έχει γίνει δεκτό, καθώς από ότι φαίνεται η ασφάλεια των εργαζομένων μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τα ελάχιστα χρήματα που θα πρέπει να τους αποδοθούν για την εργασία τους κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καταγγέλλουμε την εγκληματική αδιαφορία δημάρχων και κυβέρνησης μπροστά στα συνεχιζόμενα εργατικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα μόνο τα τελευταία 5 χρόνια να έχουμε 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να ξεκινάμε από το σπίτι μας για το μεροκάματο και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε το μεσημέρι στην οικογένειά μας και στα παιδιά μας. Φτάνει έως εδώ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άλλο απαθείς, να περιμένουμε το πότε θα έρθει και η δική μας σειρά.

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε. Να αντισταθούμε σε κάθε σχεδιασμό κατάργησης ή περικοπής των ΒΑΕ. Να αναδείξουμε κάθε εγκληματική αμέλεια των δημάρχων. Να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. Μόνιμο γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας σε κάθε Δήμο. Να στήσουμε επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε Δήμο. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μόνο οι εργαζόμενοι, μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Πάργας να πάρει τώρα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο συνάδελφος.

Ευχόμαστε στον συνάδελφο ταχεία ανάρρωση και του υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.