Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής : Όλοι στην Απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη

image_pdfimage_print

Ενάντια στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο – Ενάντια στο φακέλωμα των Συνδικάτων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει μετά από ολιγοήμερη διαβούλευση έξι (6) ημερών και με τη συνήθη διαδικασία fast track, για ψήφιση από τη βουλή, το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο», προωθώντας ένα είδος «ανάπτυξης», που μόνο σε όφελος της πλειοψηφίας κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν είναι.

Είναι φανερό, ότι οι ρυθμίσεις που έρχονται με αυτό το πολυνομοσχέδιο, επηρεάζουν ριζικά όχι μόνο τη λειτουργία πληθώρας Υπηρεσιών, αλλά και των ίδιων των συνδικαλιστικών ενώσεων. Βασική του φιλοσοφία αποτελεί η με «πάση θυσία» διευκόλυνση των επενδύσεων, σε βάρος των κοινωνικών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, του Δημόσιου Ελέγχου και της περιβαλλοντικής προστασίας και για το λόγο αυτό εμφανίζονται οι πειθαρχικές ποινές, προσπαθώντας να εκφοβίσουν όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις…

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά:

 • Πειθαρχικές Διατάξεις Υπαλλήλων για καθυστέρηση αδειοδοτήσεων, με ελάχιστη πειθαρχική ποινή τρίμηνη στέρηση μισθού!!!!!!!!
 • Ενιαίο ψηφιακό χάρτη που εμπλέκει πληθώρα Δημόσιων Υπηρεσιών!!
 • Επιχειρηματικά Πάρκα (Άδεια Εγκατάστασης και όχι Άδεια Λειτουργίας)!!
 • Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.)
 • Αλλαγές στην αδειοδότηση επιχειρήσεων όπου ο γενικός κανόνας είναι πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών!!
 • Ανάθεση σε τρίτους (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων!!

Με το νέο «αναπτυξιακό» νόμο:

 • Δίνεται η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ακόμα και της οριστικής παύσης των αρμοδίων Δημοσίων Υπαλλήλων.
 • Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Εγκαινιάζεται, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.

Συνάδελφοι, επειδή όμως ανάπτυξη και δικαιώματα εργαζομένων δεν πάνε μαζί, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία και εκλογή των οργάνων κάθε Σωματείου, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των Σωματείων, η εξασφάλιση της δυνατότητας παρέμβασης κράτους και εργοδοσίας, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει όταν θέλει, καθώς και να ορίζει τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο. Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

Προβλέπονται επίσης:

 •  Ο οριστικός ενταφιασμός των κλαδικών συμβάσεων, αφού για την όποια επέκταση τους απαιτείται η “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”!!!
 • Η ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
 •  Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών, την ώρα που ο μέσος μισθός έχει επίσημα μειωθεί πάνω από 25%!
 •  Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Απαντάμε μαζικά με την πανδημοσιοϋλαλληλική – πανεργατική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στην Αθήνα στις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια.

Για το ΔΣ

 

Comments are closed.