Σύλλογος Εργαζ. στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής ” Ο ΒΥΡΩΝ ” : Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, την Πέμπτη 20/1, στις 12:30μ.μ.

0

Σε τραγελαφική εξελίσσεται η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία, στο χώρο της εκπαίδευσης. Χιλιάδες κενά έχουν δημιουργηθεί στη δημόσια εκπαίδευση και δεν θα σταματήσουν, δυστυχώς, να δημιουργούνται από τους εκπαιδευτικούς που νοσούν, ενώ το 50%+1 νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα, έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης. Η κυβέρνηση ούτε καν σκέφτεται να σταματήσει τις συγχωνεύσεις τμημάτων, λόγω της έξαρσης της Όμικρον. Εμμένουν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική τους, ενώ τις απουσίες εκπαιδευτικών λόγω νόσησης σκοπεύουν να τις καλύψουν με τρίμηνες προσλήψεις, καθώς και με τον περίφημο περιορισμό της καραντίνας σε 5 μέρες, ο οποίος διαμορφώνει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη μετάδοση του ιού. Ουσιαστικά προσλαμβάνουν ελάχιστους εκπαιδευτικούς, με ημερομηνία λήξης, αδιαφορώντας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Η κατάσταση στα σχολεία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με ευχολόγια, δηλώσεις στα ΜΜΕ και δελτία τύπου, με απόκρυψη της πραγματικότητας, αλλά με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Τέτοια μέτρα είναι η αραίωση των μαθητών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς έτσι κι αλλιώς τα λειτουργικά κενά, χωρίς δηλαδή, τις απουσίες λόγω covid, ανέρχονται στις 5.500 στην πρωτοβάθμια και στις 3.500 στη δευτεροβάθμια.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα φροντιστήρια και τις υπόλοιπες δομές της ιδιωτικής άτυπης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική που θεωρεί την προστασία της υγείας μας κόστος, προχώρησε στην εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τη δωρεάν διάθεση των self tests.

Ταυτόχρονα, στους χώρους αυτούς δεν έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για την καθαριότητα και την απολύμανση που απαιτείται, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι υπερμετάδοσης του ιού. Ο αερισμός των χώρων είναι ανεπαρκής καθώς υπάρχουν αίθουσες χωρίς καν παράθυρα, όπου στοιβάζονται σε 12τμ έως και 10 μαθητές, ενώ και το ωρολόγιο πρόγραμμα πολλές φορές δεν περιέχει ούτε καν τα απαραίτητα διαλείμματα. Μπροστά σε όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να συναντήσει αντιπροσωπεία του συλλόγου μας, ενώ όλα τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Εργασίας, Υγείας) πετάνε το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων το ένα στο άλλο.

Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να πάψουν να αδιαφορούν για την υγεία μας. Να ακούσουν με προσοχή τα αιτήματα μας, να ικανοποιήσουν τις δίκαιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διεκδικήσεις μας και να σταματήσουν να ρισκάρουν και να φορτώνουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Μελέτης , ΙΙΕΚ στην πλατφόρμα δωρεάν  διάθεσης των self-tests. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους.Καθολική ισχύς για τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης.
  • Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας σε 40’ και αύξηση του χρόνου διαλείμματος σε 20’ για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών. Προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου.
  • Όχι στην αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος.Εξασφάλιση των όρων για την ασφαλή δια ζώσης διδασκαλία. Να προβλέπεται ενισχυτική διδασκαλία με εξασφαλισμένες τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, για τους μαθητές που θα λείπουν λόγω νόσησης με covid.
  • Διατήρηση των συμβάσεων και δήλωση όλων των ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο.
  • Μείωση της πληρότητα των σχολικών λεωφορείων σε 50%, για την προστασία μαθητών, οδηγών και συνοδών.
  • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Δεν είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών ο έλεγχος των tests των μαθητών.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/1, στις 12:30μ.μ.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.