Σύλλογος Εργ. Υπ. Γεωργίας Αττικής : Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο ΥΠΑΑΤ

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 στην Αχαρνών 2 συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο ΥΠΑΑΤ, με αισθητή την παρουσία της αστυνομίας τόσο εκτός όσο και εντός του υπουργείου. Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι αρχικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ μας ενημέρωσε μέσω αστυνομικού ότι άτομο από τη γραμματεία του γραφείου του Υπουργού θα παραλάβει το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής….Υπόμνημα που είχε ήδη παραλάβει και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ και μέρες!!! Μετά από έντονη απαίτησή μας τριμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού όπου έθεσε εκ νέου τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο ΥΠΑΑΤ. Κάπως έτσι φαίνεται ότι οραματίζεται η κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου… Αστυνομοκρατία και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, όχι μόνο για τους συνδικαλιστές αλλά για όλους τους εργαζόμενους που μάχονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Κατά τη συνάντηση, και αφού έχουν προηγηθεί πάνω από 10 ανακοινώσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας εδώ και 8 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, μας ειπώθηκε ότι η πολιτική ηγεσία δε φέρει καμία ευθύνη για τη μη παροχή των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), αλλά φταίνε οι διευθυντές των Υπηρεσιών που δεν τα ζητάνε και ο Υπηρεσιακός Γραμματέας που δεν έχει ζητήσει την καταγραφή των αναγκών προκειμένου να διανεμηθούν…  Δηλαδή…τόσο καιρό δεν θα μπορούσε να γίνει η διανομή των ΜΑΠ με βάση τα στοιχεία προσωπικού της Διεύθυνσης Προσωπικού  (!!!) αναρωτιόμαστε εμείς…  Σε κάθε περίπτωση μας δηλώθηκε ότι κάθε υπηρεσία θα πρέπει με αίτημά της να απευθυνθεί στην αρμόδια Διεύθυνση προκειμένου να την δοθούν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α). Καλούμε τα μέλη μας να ενημερώσουν το Σύλλογο αν και όπου υπάρξει πρόβλημα.   

Θέσαμε εκ νέου το αίτημα για διενέργεια δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και την ανάγκη άμεσης πρόσληψης ιατρού εργασίας έστω με ετησία σύμβαση λόγω των έκτακτων συνθηκών, μέχρι να δοθεί οριστική λύση, όπως έχουν κάνει και άλλα Υπουργεία (π.χ. Υπουργείο Τουρισμού). Ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού αρχικά είπε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ιατρό (ιατρό-ελεγκτή και όχι εργασίας σημειώνουμε εμείς), ο οποίος είναι φιλότιμος και ο οποίος έδωσε βεβαιώσεις σε συναδέλφους που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες στο 1ο κύμα του κορωνοϊού και άλλες ιατρικές συμβουλές/γνωματεύσεις όπου χρειάστηκε. Από την πλευρά μας τέθηκε το ζήτημα  να εξετάζει ιατρός τα ύποπτα κρούσματα, και όχι μόνο καθώς παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα υγείας στους χώρους δουλειάς, και ο Διευθυντής είπε ότι θα διερευνηθεί το ζήτημα όσο και το θέμα της διενέργειας δωρεάν τεστ με τον ΕΟΔΥ στην περίπτωση ύποπτων κρουσμάτων.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα της καθαριότητας και πιο συγκεκριμένα του πλημμελούς καθαρισμού σε σύγκριση με την εποχή που το ΥΠΑΑΤ είχε μόνιμο προσωπικό. Μας ενημέρωσε ότι εξετάζεται η τροποποίηση των συμβάσεων καθαριότητας και ζήτησε από το Σύλλογο και τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ να γίνουν οι ρουφιάνοι όχι των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού αλλά των καθαριστριών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως δηλ. προβλέπεται από τις συμβάσεις!!! Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι από τότε που δόθηκε η καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία θησαυρίζουν αυτά εις βάρος των καθαριστριών που εργάζονται με μισθούς πείνας κάνοντας χρήση αμφιβόλου ποιότητας καθαριστικά.

Για την αναγκαιότητα απολύμανσης κτιρίων του ΥΠΑΑΤ όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη πρόβλεψη και σχετική σύμβαση.

Τέλος, ζητήθηκε να κοινοποιηθεί τόσο σε εμάς όσο και στους εργαζόμενους του Υπουργείου το Σχέδιο Δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στο ΥΠΑΑΤ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, το οποίο προβλέπεται στην αριθ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/128/17765/2-10-2020 εγκύκλιο (ΑΔΑ: 9ΣΧΒ46ΜΤΛ6-Ρ3Π) του Υπουργείου Εσωτερικών για να μην ζήσουμε ξανά τις τραγελαφικές καταστάσεις που ζήσαμε στο 1ο κύμα της πανδημίας με την επίσκεψη επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, όπου οι εργαζόμενοι που είχαν έρθει σε επαφή, είτε άμεση είτε έμμεση, στην προσπάθεια να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους συναδέλφους τους πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από κανέναν ‘’ΥΠΕΥΘΥΝΟ’’ για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης!!! Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού είπε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης, το οποίο έχει η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και δεσμεύτηκε να αποσταλεί τόσο τους συντονιστές COVID-19 όσο και στο Σύλλογο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο Σύλλογος θα παρακολουθήσει το θέμα και θα επανέλθει εάν χρειαστεί. Είναι τραγικό εν μέσω πανδημίας και ενώ όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργασιακοί χώροι, λόγω άρνησης της κάθε εργοδοσίας να λάβει τα κατάλληλα από την επιστημονική κοινότητα μέτρα, αποτελούν σημείο μαζικής διασποράς του ιού, να μην έχει παρθεί κανένα μέτρο στο ΥΠΑΑΤ και όλα να ανάγονται στην ατομική ευθύνη. Αρκετά πια με αυτή την καραμέλα.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του ΥΠΑΑΤ. Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμιά ποινικοποίηση και περιορισμός στη συνδικαλιστική δράση.

Comments are closed.