Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας : Υπόμνημα προς την Περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών για την Κυριακάτικη Αργία

0
image_pdfimage_print

Σχετικά με την ΑΡ.ΠΡΩΤ 1002952  πρόσκληση για διαβούλευση που λάβαμε με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων πώλησης ευπαθών προϊόντων (οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία) που εδρεύουν στους Δήμους της Π.Ε Βορείου Τομέα Αθηνών, τις Κυριακές, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.

 Πάγιο αίτημα και προμετωπίδα του αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

  Η Κυριακάτικη Αργία είναι στο στόχαστρο της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας εδώ και χρόνια. Με διάφορα προσχήματα ( τουρισμός, καταπολέμηση της ανεργίας, ενίσχυση του εισοδήματος, εξυπηρέτηση καταναλωτών,  πανδημία, εναρμόνισης με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αθέμιτος ανταγωνισμός κ.α) αλλά με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις  έχουν νομοθετήσει 10άδες νόμους οι οποίοι σταθερά  ξηλώνουν την Κυριακάτικη Αργία και το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

   Ο πιο πρόσφατος και εμβληματικός – αντεργατικός νόμος σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο ν.4808/2021 της ΝΔ ο οποίος εκτός από το χτύπημα του 8ωρου και του σταθερού εργάσιμου χρόνου, φέρει ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία. Εκτός από τον κλάδο του εμπορίου που με νόμους, υπουργικές διατάξεις ή αποφάσεις περιφερειαρχών δίνεται ποικιλία τρόπων στην εργοδοσία να λειτουργεί τα καταστήματα  της, απελευθερώνει και σε μια σειρά άλλους κλάδους την Κυριακή αργία καθιστώντας την μια κανονική εργάσιμη μέρα. Προηγήθηκαν οι νόμοι  4177/2013  των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ο 4472/2017 των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και μια σειρά υπουργικές αποφάσεις  που ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να λειτουργούν τα καταστήματα τους έως 32 Κυριακές το χρόνο. 

  Σήμερα, με όχημα την πανδημία εκτός από την Κυριακάτικη αργία στο εμπόριο η ΝΔ κατάργησε και τις επίσημες αργίες, ορίζοντας τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής», προσθέτοντάς τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά και για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο!

  Από την μια η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με το σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο έχουν κάνει τη ζωή των χιλιάδων εμποροϋπάλληλων κόλαση.  Εξαναγκάζοντας μας σε εργασία 7 ημέρες την εβδομάδα μέχρι και 12 συνεχόμενες ημέρες, με ωράρια που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας αλλά αντιθέτως οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη της εργοδοσίας.

  Από την άλλη οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε 7ήμερη – 12ωρη λειτουργία των καταστημάτων τους.  Ο αυτοαπασχολούμενος όπως και ο εργαζόμενος έχει ανάγκη από ημέρα ξεκούρασης την εβδομάδα, κοινή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του.

Για εμάς λοιπόν τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο μόνο μία θέση υπάρχει σήμερα: Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και σε  αυτόν τον αγώνα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Αυτός ο αγώνας είναι κοινός για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο.

   Θεωρούμε  λοιπόν  προσχηματικό  και  ταυτόχρονα προκλητικό το επιχείρημα επιχειρηματιών της  περιφέρειας  σας  που  ζητούν το  άνοιγμά των  καταστημάτων που πωλούν ευπαθή προϊόντα (αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωροπωλεία) όλες τις Κυριακές του έτους κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και είμαστε κάθετα αντίθετοι. 

  Σας καλούμε όχι μόνο να μην υιοθετήσετε το αίτημα για άνοιγμα των καταστημάτων που εδρεύουν στους Δήμους της Π.Ε Βορείου Τομέα Αθηνών, τις Κυριακές, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και να πάρετε πίσω και τις όποιες αποφάσεις μέχρι σήμερα έχετε πάρει και δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να ανοίγουν τα καταστήματα τους τις Κυριακές.

Share.

Comments are closed.