Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του. Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αμείβονται στην πλειοψηφία τους με το κατώτατο μισθό δηλαδή με τα 780 μεικτά απαιτούν  ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι ψίχουλα. Διεκδικούμε γενικό κατώτερο μισθό 900 ευρώ και υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με κατώτερο μισθό τα 920 ευρώ.

Θέλουμε τις κλεμμένες μας τριετίες πίσω. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει μια γυναίκα που μπορεί στη βάρδια της να σηκώνει αθροιστικά και έναν τόνο πράγματα, να έχει φτάσει 40 χρονών και να μην παίρνει τις τριετίες της. Ντροπή!

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! Οι μεγαλέμποροι από την εξαντλητική δουλεία των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, μετράνε εκατομμύρια κερδών. Οι μεγάλες αλυσίδες supermarkets το 2023 ξεπέρασαν τα 15 δις τζίρο! Τα πολυκαταστήματα  ΑΤΤΙΚΑ 8,4 εκατ. κέρδη το 9μηνο του 2023.  Ο Mr JUMBO που ζήτησε λιγότερες αργίες και περισσότερη δουλειά για τους εργαζόμενους, ξεπέρασε το 1δις πωλήσεις. Επίσης αυτή την περίοδό τρέχουν επενδύσεις εκατομμυρίων από τους μεγάλους ομίλους του εμπορίου.

Αμύθητα κέρδη για την εργοδοσία, φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Μισθοί που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά, που δεν φτάνουν να εξασφαλίσουν οι συνάδελφοι αυτά του βάζουν στα ράφια, αυτά που πουλάνε. Που οι καταναλωτές καθημερινά ταλαιπωρούνται με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού για να βρουν τα πιο φθηνά βασικά προϊόντα και τις όποιες προσφορές γιατί η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα.  

Φτάνουν στο σημείο να “κλέβουν” από την τσέπη των συναδέλφων μέρος του πετσοκομμένου μισθού για ταμειακά ελλείμματα και ζημίες με όχημα τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας και τις κατάπτυστες συμβάσεις που τους αναγκάζουν να υπογράφουν. Να βαφτίζουν μέρος του μισθού επίδομα εξ’ ελευθεριότητας ή εταιρική παροχή για να μπορούν να συμψηφίζουν οποιαδήποτε αύξηση ή επίδομα δικαιούνται και μάταια να προσμένουν αύξηση στο μισθό τους.

Ακόμα και η ψηφιακή κάρτα εργασία που πριν 1,5 χρόνο ο τότε υπουργός εργασίας την χαρακτήρισε ως επανάσταση στην αγορά εργασίας, εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, αποδεδειγμένα πλέον είναι εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για την ακόμα μεγαλύτερη διευθέτηση του  εργάσιμου χρόνου.

Στα σούπερ μάρκετ οι συνάδελφοι εκτελούν εργασίες όπως προετοιμασία πόστου, εφαρμογή ΜΑΠ πριν χτυπήσουν την κάρτα, την χτυπάνε και  συνεχίζουν να δουλεύουν ή δεν την χτυπάνε και καθόλου αν είναι δηλωμένοι ρεπό ή άδεια. Προβλέπεται η ευέλικτη προσέλευση κατά τα δυο ώρες με ότι αυτό σημαίνει.

Δεν αντιμετώπισε την καταστρατήγηση ωραρίου, την απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία. Άλλωστε τα 6ήμερα, τα 7ήμερα, τα σπαστά και ευέλικτα ωράρια όπως και το σύνολό των αντεργατικών νόμων είναι εδώ με ή χωρίς σκανάρισμα της κάρτας.

Ακόμα και οι χιλιάδες ελέγχει που παρουσιάζουν, γίνονται σε μεγάλο ποσοστό  εξ αποστάσεως χωρίς να ελέγχεται με φυσική παρουσία του επιθεωρητή το τι γίνεται στη πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς.

Για αυτό και λέμε ως εδώ! Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Θέλουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, 5ημερο – 8ωρο- 40ωρο, τις Αργίες και τις Κυριακές μας.

Και ξέρουμε ότι αυτά θα τα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας, στο δρόμο!

Μαχητικά, αποφασιστικά, οργανώνουμε την απεργία μας στις 17 Απρίλη σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο.

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας στη Συνέντευξη Τύπου των Συνδικάτων...