Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Σωκράτης” : Εισήγηση στη σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων Π.Ε. Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΑΤΤΙΚΗ – 13/1/24

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Διανύουμε εποχές που το σύστημα φροντίζει να καλύπτει τα πάντα με τα σκοτάδια του, που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο πυκνά. Υποβαθμίζουν διαρκώς τις ανάγκες του λαού, των εκπαιδευτικών, της κοινωνίας συνολικότερα και αδιαφορούν για την προστασία της, για να υπηρετήσουν τα κολοσσιαία κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών και κεφαλαιούχων.

Ελπιδοφόρο φως είναι οι αγώνες μας, οι διεκδικήσεις μας, η δική μας φωνή για τη ζωή και τη μόρφωση που μας αξίζει. Χαιρετίζουμε και από την σημερινή Παναττική σύσκεψη, του συντονισμού των σωματείων μας που μπορεί για μια ακόμα φορά να μας βγάλει μπροστά σε νέους αγώνες, το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης των χιλιάδων φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, που δίνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ «ούτε να το σκέφτεστε, δε θα περάσει». Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες σε όλο το λεκανοπέδιο και σε όλη της Ελλάδα που δίνουν την καθημερινή μάχη για να κρατήσουν όρθια τα σχολεία και να ακυρώσουν στην πράξη του αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ενωμένοι θα είμαστε νικητές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, 150 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είδαν κέρδη αυξημένα κατά 303%, ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας. Ας αναρωτηθούμε πώς βγήκαν αυτά;

Οι εταιρείες Ενέργειας είδαν κέρδη που ξεπερνούν το 500%. Οι δύο εταιρείες των διυλιστηρίων είχαν το 2022 κέρδη τρία (3) δισεκατομμύρια ευρώ Και για τον λαό πολύχρωμα τιμολόγια με γρίφους, για να διαλέξουμε! Σκέτη κοροϊδία.

Οι εταιρείες τροφίμων είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στο 100%, τη στιγμή που μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να εξανεμιστεί ένας μισθός, χωρίς όμως να γεμίσει  το καρότσι! 

Δε δίνουν δεκάρα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει και δουλεύει ο λαός μας, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο σε κάθε λογής φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Δε δίνουν δεκάρα για τους όρους μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, για τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών.

Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς μας, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνησης δεν είναι απλά αναντίστοιχες των αναγκών μας αλλά ήδη έχουν εξαφανιστεί από την ακρίβεια και τις νέες ανατιμήσεις.

Σημειώστε ότι το 95% των φόρων το πληρώνει ο λαός και αυτός είναι που θα συνεχίσει να ματώνει από τους φόρους! Πού πάνε όλα αυτά;

Δίνουν δισεκατομμύρια για όπλα στον Ζελένσκι, γέμισαν όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, πληρώνουμε για φρεγάτες, για Ραφάλ! Ποιος έχει συμφέρον από αυτούς τους εξοπλισμούς άραγε;

7 δισ. για στρατιωτικούς πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ τη στιγμή που τεράστια είναι τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα κενά γιατρών όλων των ειδικοτήτων στα κέντρα Υγείας και στο όνομα της εξοικονόμησης και εξορθολογισμού μιλούν για συγχωνεύσεις, δηλαδή κλείσιμο, σχολείων και   νοσοκομείων.

Χιλιάδες βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο ακόμη και μικρά παιδιά υπάρχουν στη λίστα στο νοσοκομείο Παίδων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Και από τη σημερινή μας σύσκεψη βροντοφωνάζουμε «λεφτεριά στην Παλαιστίνη» να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή στο σφαγείο. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπερασπιζόμενοι το δίκιο ενός λαού,  που ζει υπό κατοχή χωρίς δικαιώματα, να έχει την πατρίδα του.

Και από αυτό το βήμα καλούμε κάθε Σύλλογο και ΕΛΜΕ να εκφράσει την αλληλεγγύη  του στον Παλαιστινιακό λαό. Μιλώντας με τους μαθητές μας, να αναπτύξουμε τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, να μάθουν να πολεμούν το άδικο, να αγωνίζονται για το δίκιο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας κλιμακώνεται και με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είναι ξεκάθαρο ότι το ν/σ αποτελεί αιτία πολέμου.

Ως παιδαγωγοί δε θα αφήσουμε κανένα να διαχωρίζει τους μαθητές μας με βάση την τσέπη των γονιών τους. Η μόρφωση είναι καθολικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Όπως παλεύουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας, έτσι παλεύουμε για την αντίστοιχη Ανώτατη Εκπαίδευση. Δημόσια, αποκλειστικά δωρεάν με όλες τις απαραίτητες δομές και προσλήψεις. Με πτυχίο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

Ειδικά  εμείς οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, δεν αποδεχόμαστε το συντριπτικό χτύπημα στην αξία των πτυχίων και στα επαγγελματικά μας δικαιώματα που θα επιφέρει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η διεθνής εμπειρία βοά αναφορικά με την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων! Αφού το πτυχίο, από βασικό εφόδιο για να μπορεί κανείς να δουλέψει, γίνεται ένα ακόμα προσόν μαζί με τα διάφορα σεμινάρια, πιστοποιήσεις, μεταπτυχιακά που πολλές φορές είναι αμφιβόλου επιστημονικού βάρους και πάντα ακριβοπληρωμένο. Η πείρα του προσοντολόγιου του νόμου Γαβρόγλου  για τους διορισμούς αντίστοιχα. Ένα διαρκές κυνήγι δηλαδή, για να φουσκώνει με «αέρα» το ατομικό…portfolio, αφού δεν εξασφαλίζεται εργασία σε κανέναν απόφοιτο, μόνο και μόνο για να γεμίζει μάλλον κάποιο …πορτοφόλι!

Αντίστοιχα, έχουμε πείρα και από τη χώρα μας, καθώς με ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από το 2017 η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων και η δυνατότητα συμμετοχής των κατόχων τους σε δημόσιους διαγωνισμούς του κράτους. Ξεκάθαρο χτύπημα στους απόφοιτους των Δημόσιων Πανεπιστημίων και της προσπάθειας που έκαναν αυτοί και η οικογένειά τους.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος, μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους Πανεπιστημιακούς, τα εργατικά σωματεία, τον λαό συνολικά, να ορθώσουμε τείχος και να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας και των εργασιακών τόσο των παιδιών όσο και των δικών μας.  Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να παραδοθεί η ανώτατη εκπαίδευση στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν μισή γνώση, μισά δικαιώματα για τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς εργαζόμενους.

Τα σωματεία έχουν την ιδιαίτερη ευθύνη να συμβάλλουν στην ενημέρωση των συναδέλφων, των μαθητών, των γονιών με εκδηλώσεις, συσκέψεις, δράσεις.

Ενωμένοι λοιπόν παίρνουμε θέση μάχης για να μην καταργηθεί το άρθρο 16! Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, σύγχρονες σπουδές για όλους!

Σ’αυτές τις συνθήκες παλεύουμε, οργανώνουμε ώστε να ενισχύεται το σύνθημα:

 “Μόνο ο λαός σώζει τον λαό”, που επιβεβαιώνεται κάθε φορά και δυναμώνει εκεί που γεννήθηκε: Στην πρώτη γραμμή της μάχης και της λαϊκής κινητοποίησης, για το δίκιο, για την παιδεία, την υγεία, τις ανάγκες μας,  εκεί που μετουσιώνεται σε αλληλεγγύη και αγώνα.

Συνάδελφοι

4 μήνες πέρασαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι εκπαιδευτικοί με τους γονείς ζουν τραγικές καταστάσεις.

Η νέα κυβέρνηση, ο νέος υπουργός συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι. Εξαφάνισαν κοντά στα 20.000 κενά, όπως φαίνεται από τα δικά τους στοιχεία, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Στην παράλληλη στήριξη οι ελλείψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Μοιράζουν εκπαιδευτικούς σε 3 και 4 μαθητές, σε 2 και 3 σχολεία στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχουν ακόμη χιλιάδες μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιδιωτική παράλληλη.

Οι Διευθύνσεις για να καλύψουν τα κενά προχωρούν σε καταργήσεις δεύτερων τμημάτων ένταξης (Αν. Αττική), μεταφέρουν μαθητές εκτός γεωγραφικών ορίων, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα τμήματα, στοιβάζουν αυστηρά 25αρια τμήματα, προχωρούν σε υποχρεωτικές υπερωρίες, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις.

Από την άλλη συνάδελφοί μας αναπληρωτές έχασαν τις θέσεις τους στους πίνακες εξαιτίας των λαθών του συστήματος με άρνηση του υπουργείου να τα διορθώσει!

Δεκάδες, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ζουν σε άθλιες συνθήκες, ο μισθός δε φτάνει ούτε για 10 ημέρες. Αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά. Πληρώνουν ενοίκιο 500-600 ευρώ για σπίτια- τρύπες, η μετακίνησή τους έγινε κόλαση με πανάκριβα εισιτήρια και τη βενζίνη στα 2 ευρώ. Η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση, μετά από 14 χρόνια συνεχιζόμενων περικοπών απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει για ένα κουλούρι την ημέρα στο κυλικείο ή ένα καφέ στο χέρι εάν έχεις παιδί.

Οι απώλειές μας στους μισθούς μόνο τα τελευταία 15 χρόνια φτάνουν στο 25%, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού μας. Οι αυξήσεις που έγιναν δεν καλύπτουν με τίποτα την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών.

Με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, τραγικά έντονα είναι τα σημάδια εγκατάλειψης στα σχολεία μας, με τις πρώτες βροχές να πλημμυρίζουν, το χειμώνα να παγώνουμε και το καλοκαίρι να σκάμε στα κοντέινερ, σοβάδες οροφών να πέφτουν και λέβητες να σκάνε. Κτίρια παμπάλαια, χτισμένα τα περισσότερα τη δεκαετία 60-70, χωρίς κανένα προσεισμικό έλεγχο, χωρίς πιστοποιητικά καταλληλότητας, επικίνδυνα για τους μαθητές μας, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος.

Δεκάρα δε δίνουν για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών, εκπαιδευτικών. Έτσι πετυχαίνουν την περίφημη δημοσιονομική σταθερότητα, κόβοντας ακόμα και από την ασφάλεια μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας συνεχίζουμε, ακυρώνουμε την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, ακυρώνουμε την αξιολόγηση.

Και με τη νέα χρονιά συνεχίζεται η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών μέσω της αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. 

Η παλικαρίσια στάση του κλάδου, μέσα από τις συλλογικές του αποφάσεις για μπλοκάρισμα όλων των μορφών αξιολόγησης, είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Οι απειλές που επιστρατεύει το Υπουργείο, για να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς, με τον πρωθυπουργό ή ακόμη και παράνομες εγκυκλίους, πέφτουν στο κενό. Οι επιδιώξεις τους δεν εφαρμόζονται. Οι συλλογικές αποφάσεις συνεχίζουν και υλοποιούνται μαζικά από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση δίνει θάρρος στους νεοδιόριστους συναδέλφους να συνεχίσουν τον αγώνα. Οι σύμβουλοι βρίσκουν απέναντί τους τείχος στην προσπάθειά τους να πιέσουν τους συναδέλφους να μπούνε στη διαδικασία.

Συνεχίζουμε ανυπότακτα σ αυτό τον δρόμο.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, για την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου, την αξιοπρεπή δουλειά,  τη μόρφωση των μαθητών!

 Μπαίνουμε μπροστά με κάθε τρόπο. 

Οργανώνουμε την απάντησή μας με βάση τις ανάγκες μας κόντρα στην πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση, ΕΕ, όσοι τους στηρίζουν και έχουν για «θεό τα κέρδη τους». Που δε διστάζει στη λογική κόστους-οφέλους να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές, όπως στο έγκλημα στα Τέμπη.

Το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση, η ανάγκη μας για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, η κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία και τα νοσοκομεία, η δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους δεν τα παζαρεύουμε.

Προετοιμάζουμε σε κοινή δράση και βηματισμό με τα σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα μεγάλη πανελλαδική απεργία το Φλεβάρη.

Δίνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα υπομείνουμε τη φτώχεια (μισθολογική και ενεργειακή), την ακρίβεια, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτων.  

 • Οργανώνουμε τον αγώνα σε συμμαχία με φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακούς, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να πούμε ένα μεγάλο όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να διεκδικήσουμε δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία για δουλειά και δικαιώματα. Όπως δεν πέρασε και το 2006 δε θα περάσει και τώρα!!!
 • Εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο μας, ώστε να κατοχυρωθούν μια σειρά από δικαιώματα σε αναπληρωτές και μόνιμους, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις μας. Το γεγονός ότι στην πρώτη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΔΟΕ δεν προσήλθαν τα αρμόδια Υπουργεία, σημαίνει ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, ώστε να τους αναγκάσουμε να προσέλθουν και να αποσπάσουμε και κατακτήσεις .
 • Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις για ενιαία στάση απέναντι στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, την απεργία – αποχή και τις στάσεις εργασίας από την ατομική αξιολόγηση.
 • Απορρίπτουμε το νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που θέλει να επιταχύνει και να εξειδικεύσει τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, είναι συνέχεια του προηγούμενου νόμου που ψηφίστηκε μόλις 3 χρόνια πριν και έχει κριθεί από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Δεν αλλάζει τίποτα από την εικόνα και τον αδιέξοδο δρόμο της ουσιαστικής υποβάθμισης που ζει όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών.
 • Μαζικοί διορισμοί, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους.
 • Κάθε απόπειρα νομοθέτησης γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ αποτελεί αιτία πολέμου.
 • Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα €12.000.
 • Να μπλοκάρουμε μαζί με τους γονείς μια σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει να περάσει το υπουργείο, εξετάσεις PISA, πολλαπλό βιβλίο.

Πρόγραμμα Δράσης για το επόμενο διάστημα

 1. Συμπόρευση και συντονισμός με τον αγώνα φοιτητών-μαθητών-πανεπιστημιακών-εργατικών σωματείων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.  Πρώτος σταθμός 18/1 στις 13:00.
 1. Γενικές συνελεύσεις ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ το επόμενο 15/θημερο
 1. Προετοιμασία πανεκπαιδευτικής απεργίας με προτεινόμενες ημερομηνίες 25/1 ή 1/2 για ιδιωτικά ΑΕΙ και ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών μαζί με εργαζόμενους σε ΑΕΙ.
 1. 28 Φλεβάρη – 1 χρόνο από Τέμπη πανεργατική απεργία.
 1. Παίρνουμε πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις για την ανάδειξη των επιδιώξεων του ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από κοινού με Φοιτητικούς Συλλόγους, Πανεπιστημιακούς, Ενώσεις Γονέων.
 1. Διεκδικούμε από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης για τα κτίρια, τη θέρμανση κ.α.
 1. Προχωράμε σε πανελλαδική σύσκεψη ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ την ερχόμενη Κυριακή 21/1.
 1. Την ημέρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή των νηπιαγωγών στο ΣΤΕ για το ζήτημα του ωραρίου να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση.
 1. Συλλαλητήριο Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης στις 27/1.

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...