Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

0
image_pdfimage_print

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, που διοργανώνουν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας μαζί με το Σωματείο Καθαριστριών-ιστών Μαγνησίας, την Πέμπτη 17/9 στις 7:00μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο.

Διεκδικούμε ανυποχώρητα την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Με το πρώτο κουδούνι ενισχύθηκαν οι ανησυχίες των γονιών για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Η φαρσοκωμωδία που εξελίχθηκε με την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση χορήγηση μασκών στους μαθητές, αφού αυτές που δόθηκαν είχαν τεράστιες διαστάσεις που δεν μπορούσαν να φορεθούν από παιδιά, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ που συνθέτει τις τραγικές ελλείψεις που διαπιστώθηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

·         Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που υποτίθεται θα ήταν έγκαιρα στα σχολεία.

·         Τα μαθήματα ξεκινάνε με τουλάχιστον 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς.

·         Σε χιλιάδες τμήματα στοιβάζονται 25, 26 και 27 μαθητές, μέσα σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες κοντέινερ, σε ανθυγιεινό περιβάλλον.

·         Στην πλειοψηφία των σχολικών μονάδων, είναι σχεδόν αδύνατο να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να λειτουργήσει το ολοήμερο.

·         Εν μέσω πανδημίας, με αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, ο αριθμός των καθαριστριών-καθαριστών είναι ίδιος με πέρσι, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα υπάρχει επαρκής καθαριότητα.

·         Η μεταφορά των μαθητών σε πολλές περιοχές είναι στον αέρα, ενώ στην πλειοψηφία των περιοχών δεν εξασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων και η ασφάλεια στα ΜΜΜ.

·         Σε πολλές περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα κορωνοϊού, τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ούτε καν απολύμανση.

Στις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Βόλου συγχρωτίζονται, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι μαθητές σε δεκάδες τμήματα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 40% των τμημάτων έχουν πάνω από 20 μαθητές, ενώ σε περίπου 40 τμήματα ο αριθμός των μαθητών είναι από 23 έως 25. Στη δευτεροβάθμια έχουμε πάνω από 120 τμήματα με 23 – 25 μαθητές, ενώ υπάρχουν και τμήματα με 26, ακόμη και 27 μαθητές. Τραγική είναι η κατάσταση και σε πολλά νηπιαγωγεία, όπου στοιβάζονται τα νήπια σε ακατάλληλους χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων.

Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη. Υπάρχει κίνδυνος οι χώροι εκπαίδευσης να μετατραπούν σε εστίες ανεξέλεγκτης μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.

Οι ανεπάρκειες στον τομέα της καθαριότητας από την πλευρά του κράτους, γιγαντώθηκαν μέσα στις συνθήκες της πρόσφατης πανδημίας. Μιλούν για την πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών για 13.000 σχολικές μονάδες (5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 με μισό ωράριο), αριθμός δηλαδή ίσος με τις περσινές προσλήψεις, που σε καμία περίπτωση δεν θωρακίζει τα σχολεία απέναντι στην πανδημία με επαρκείς όρους υγιεινής και ασφάλειας. Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, καθημερινά. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, είναι ευθύνη του κράτους.

Τέρμα πια στην κοροϊδία, δε θα ανεχτούμε κανένας να παίζει με την υγεία, με την ασφάλειά μας, με τη μόρφωση των παιδιών μας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας αλλά και τα μορφωτικά τους δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή που απλόχερα χαρίζουν δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, μονοπωλιακούς ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας, που δίνουν ετησίως 4 δις ευρώ από τις θυσίες των εργαζόμενων και του λαού στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, ανερυθρίαστα δια στόματος Υπουργού Παιδείας δηλώνουν ότι δε μπορούν να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας γιατί … κοστίζουν!!! Μάλιστα η κυβέρνηση μας ζητάει να πούμε και ευχαριστώ για τα τουλάχιστον 20.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία!

Οι γονείς που βιώνουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης πρέπει να αντιδράσουν με μαζικό και οργανωμένο τρόπο απέναντι στην αιτία που γεννά όλα τα προβλήματα πού εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/9 στις 7:00μμ

στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο.

Share.

Comments are closed.