Σύλλογοι Οικοτρόφων στις Φοιτητικές Εστίες της Αθήνας
Συνάντηση συντονισμού για το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στην Αθήνα
Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων στις Φοιτητικές Εστίες του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, της ΑΣΟΕΕ καθώς και εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων πανεπιστημίων της Αθήνας που δεν έχουν Φοιτητική Εστία, συντονίζουμε τη δράση μας, για το πολύ σοβαρό θέμα της φοιτητικής στέγης, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην Φοιτητική Εστία Αθηνών (Πατησίων 279 – 281)
Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο! Οι εστίες είναι ελάχιστες και σε άθλια κατάσταση και την ίδια ώρα οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί. Το στεγαστικό επίδομα παραμένει μια «σταγόνα στον ωκεανό» και οι δικαιούχοι είναι λίγοι, ενώ η πολύ μικρή αύξηση που διαφημίζει η Κυβέρνηση, δεν απευθύνεται στους φοιτητές της Αθήνας.
Με τον συντονισμό μας θα καταλήξουμε σε μια μεγάλη πρωτοβουλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης:
- Για να μην πεταχτεί κανένας εστιακός φοιτητής έξω από το δωμάτιό του, εν μέσω της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου που πραγματοποιείται υπό το άγχος των διαγραφών, με βάση τους απαράδεκτους και άδικους κόφτες που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Παιδείας για να διαχειριστεί την μεγάλη έλλειψη Φοιτητικών Εστιών.
- Για να διεκδικήσουμε να εξασφαλιστούν δωμάτια για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση αφού αυτή τη στιγμή οι Φοιτητικές Εστίες της Αθήνας δεν καλύπτουν ούτε το 5% των φοιτητών, ενώ 6 πολύ μεγάλα ιδρύματα έχουν εστία! Χιλιάδες πρωτοετής φοιτητές βρίσκονται σε αδιέξοδο!
- Για να απαιτήσουμε αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια που ξεπερνούν το 60% τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά στην Αθήνα δεν βρίσκεις σπίτι με ενοίκιο κάτω των 350 ευρώ. Για να καταργηθεί ο διαχωρισμός των περιφερειακών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων της Αθήνας, στα οποία οι φοιτητές δεν δικαιούνται ακόμα και αυτή τη μικρή αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Για να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος .
- Για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις εστίες. Να εξασφαλιστεί η συντήρηση των υποδομών και των ανελκυστήρων, να εξασφαλιστεί ο κλιματισμός, οι συνθήκες υγιεινής, η αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού και η σίτιση των εστιακών φοιτητών όλο τον χρόνο. Να δοθεί χρηματοδότηση για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την διαβίωση των οικοτρόφων μπροστά στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Κανείς μόνος του απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης!
Η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στα πανεπιστήμια για την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας έχει διαμορφώσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μας μπορεί να δώσει λύση!
Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα:
- Στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, να έρθουν σε επαφή με τους Συλλόγους Οικοτρόφων και να κάνουν αίτηση για δωρεάν στέγαση στις σχολές τους, ακόμα και αν δεν έχουν εστία. Συντονιζόμαστε για να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να εξασφαλιστούν δωμάτια ξενοδοχεία ή να ανακαινιστούν και να αξιοποιηθούν, δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στις Φοιτητικές Εστίες.
- Στους εστιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, οργανωμένοι στους συλλόγους μας να μην δεχτούμε να πεταχτεί κανένας στο δρόμο εν μέσω εξεταστικής και να διεκδικήσουμε να δοθούν τώρα χρήματα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στις εστίες.