Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Σωματείο Vodafone-360 Connect-ΛΘ: 26 Μάη Κινητοποίηση στις 18:30 στο Υπουργείο Εργασίας

0

Συνάδελφοι,

Με αφορμή τις τροποποιητικές συμβάσεις που προωθούν μια σειρά από επιχειρήσεις αλλά και τη λήξη της κυβερνητικής απόφασης για την υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας, το Σωματείο μας μετά από πρωτοβουλία του κάλεσε σε σύσκεψη στις 5/5/2022,τα Σωματεία απ’ όλες τις εταιρείες του κλάδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Εργαζομένων Cosmote -EValue Ν.Αττικής, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, το Σωματείο Εργαζομένων Atos-Unify, το Σωματείο Εργαζομένων Forthnet-Netmed, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΔΥΤΕ, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης της Vantage Towers, από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΕ και από τον από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ (ΠΑΣΥΠ ΟΤΕ). Συμμετείχαν επίσης εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το Σύλλογο Εργαζομένων στην CTS, από το Πανελλήνιο Σωματείο Υπάλληλων Γερμανός, από το Σύλλογο Εργαζομένων Cosmote, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Intracom Telecom  και από το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Intrasoft.

Η παρουσία όλων των αντιπροσωπειών από τα Σωματεία του κλάδου μας γεμίζει αισιοδοξία, αναδεικνύει την αναγκαιότητα συντονισμένης απάντησης των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα μας.

Τόσο στην εισήγηση που έγινε εκ μέρους του Σωματείου μας, όσο και στην πλειοψηφία των παρεμβάσεων, αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις της τηλεργασίας στην ζωή των συναδέλφων. Από όλες τις επιχειρήσεις ήρθαν παραδείγματα ξεχειλώματος του εργάσιμου χρόνου και διάλυσης του ωραρίου, αύξηση της πίεσης και της εντατικότητας της δουλειάς, καταστρατήγηση των αδειών.

Με τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις, που μέχρι τώρα έχουν έρθει σε Vodafone, NOKIA, Atos-Unify, Openbet αλλά και τη συμφωνία με την πολιτική της τηλεργασίας στον όμιλο ΟΤΕ, οι εργοδότες φέρνουν και βλαπτικές μεταβολές στους εργασιακούς όρους (πχ stand by στη Vodafone)  μετακυλούν όλο το κόστους των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, του εργονομικού σχεδιασμού αλλά και της προστασίας προσωπικών δεδομένων στους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή σαν Σωματείο διαμορφώσαμε ξεκάθαρη θέση. Η τηλεργασία συνιστά ακόμα μία ευέλικτη μορφή απασχόλησης, πάγια επιδίωξή των εργοδοτών καθώς είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας για να τονώσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η τηλεργασία από «έκτακτη» συνθήκη γίνεται μόνιμο στοιχείο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και διευρύνεται. Δυναμώνει, λοιπόν, η ανάγκη να οργανώσουμε τη δράση μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Με την τηλεργασία οι εργαζόμενοι είναι πια διαθέσιμοι στον εργοδότη οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, ο εργάσιμος χρόνος ξεχειλώνει και τα κόστη μετακυλούν σε εμάς. Παλεύουμε για την κατάργησή της, όπως και όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (stand by, ενοικιαζόμενη εργασία, μπλοκάκια, μερική απασχόληση).

Με αφορμή τη συζήτηση για την τηλεργασία στο επίκεντρο μπήκε το σύνολο της ζωής μας. Δε θα μπορούσε να μη μας απασχολήσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας, οι επιπτώσεις του πολέμου λόγω και της όλο και πιο βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αναδείχτηκε η ζωτικής ανάγκης πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με πραγματικές αυξήσεις και όχι με ψίχουλα. Είναι ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η πάλη για ΣΣΕ μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι επίσης βασικό και πάγιο αίτημά μας σαν Σωματείο Vodafone το να υπάρχει σύμβαση στο επίπεδο του κλάδου, που θα καθορίζει μισθούς, ωράρια εργασίας, άδειες, επιδόματα, προστασία εργαζόμενης γυναίκας, προϋπηρεσίες, σε όποια εταιρία και αν εργάζεται κάποιος ώστε να μην μπορεί κανένας εργοδότης να εκβιάζει ατομικά ή να ισχύουν άλλοι όροι για τον καθένα. Και βεβαίως πάνω στο σκαλοπάτι της Κλαδικής ΣΣΕ να πατήσουν και οι Επιχειρησιακές ΣΣΕ και να διεκδικηθούν μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Παλεύουμε για Εθνική Γενική ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά τριετιών και προϋπηρεσίας, επιδομάτων, αδειών. Δε μας ξεγελούν τα επιδόματα και οι αυξήσεις-κοροϊδία των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, οι οποίες πέρασαν τόσους και τόσους νόμους που τσάκισαν τα δικαιώματά μας. Δε θα αρκεστούμε στα ψίχουλα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει με 10,2% Πορευόμαστε με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας, τον πλούτο που παράγουμε, απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Αντιπαλεύουμε το νόμο Χατζηδάκη που περιλαμβάνει το 10ωρο και την κατάργηση των υπερωριών, τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, τη διάλυση των συνδικάτων και κάθε μορφής οργάνωσης των εργαζομένων. Απόφαση που πήραμε από την πρώτη στιγμή σαν Σωματείο συντονίζοντας τη δράση μας με εκατοντάδες άλλα Σωματεία πανελλαδικά.

 Επεξεργαζόμαστε πρόταση Επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους τους συναδέλφους στον Όμιλο Vodafone, που θα συζητηθεί πλατιά σε Γενική Συνέλευση στο άμεσο μέλλον.

Στη σύσκεψη, τέλος, προτείναμε κοινή κινητοποίηση των Σωματείων του κλάδου στις 26/05 στις 18:30, στο Υπουργείο Εργασίας.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.