Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας – Θάσου : Οι ναυτεργάτες πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους σε κάθε πλοίο της πορθμειακής γραμμής

0
image_pdfimage_print

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τον αναγκαίο εμβολιασμό ως πανάκεια για την ανάσχεση της πανδημίας θέλοντας να κρύψει τις ευθύνες της για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού.

Την ώρα που η Θάσος μαστίζεται από τον κορονοιό, έχουν κλείσει σχεδόν τα αγροτικά ιατρεία, ζητάνε να πάρουν γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Θάσου για το νοσοκομείο Καβάλας, παραμένουν  στο Κέντρο Υγείας οι σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, σε μέσα ατομικής προστασίας, με 4 στολές καλούνται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η μονάδα τεχνητού νεφρού, ένα πάγιο αίτημα του λαού της Θάσου σκοντάφτει στην προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων  και των εξοπλισμών που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας αλλά με τους ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών.

 Η γραμμή Πρίνου- Καβάλας χρόνο με τον χρόνο υποβαθμίζεται,  ακόμη και τα δρομολόγια που δηλώνονται από τις Ν .Εταιρείες και συναποφασίζονται με το ΥΕΝ ορισμένα από αυτά μένουν ανεκτέλεστα και χρειάζεται αγώνας δρόμου πολλές ώρες για να φτάσει ένας ασθενείς μέσο Κεραμωτής στην Καβάλα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη μετά το πέρας των δρομολόγιων, όπου 6-7 ήμερες το μήνα δεν υπάρχει βάρδια πλοίου επιφυλακής για διακομιδές ασθενών στο νοσοκομείο Καβάλας, γιατί ο ένας από τους τρεις πλοιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τις πορθμειακές γραμμές του νησιού, αρνείται να βάλει βάρδια πλοίου επιφυλακής για διακομιδή ασθενών, με αποτέλεσμα  να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

 Επίσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του νησιού είναι υποβαθμισμένες και άλλες έχουν κλίσει λόγο έλλειψη προσωπικού, χαρακτηριστική είναι η  περίπτωση στον ΔΕΔΗΕ που ο υπάλληλος απουσιάζει για λόγους υγείας και ο ΔΕΔΗΕ είναι κλειστός καιρό τώρα . Τεράστιες οι ευθύνες του ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ που κάνει ότι δεν βλέπει δεν ακούει τίποτε για όλα αυτά τα ζητήματα την ώρα που ο λαός της Θάσου βογκά από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική.

Για αυτά τα ζητήματα και για  πολλά αλλά, δεν αισθάνεται την ανάγκη  το αστικό κράτος, η κυβέρνηση, η Τοπική Διοίκηση, οι βουλευτές του νομού,  να αναλάβουν την πολιτική εύθηνη για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε βάρος του λαού της Θάσου από όλες τις κυβερνήσεις και να παρέμβουν για την επίλυση αυτών των χρόνιων και οξυμένων  προβλημάτων.

Το ΥΕΝ το Λιμεναρχείο και οι εισαγγελείς δεν βρίσκουν κανένα λόγο να παρέμβουν για την έλλειψη  πλοίου επιφυλακής, τα ανεκτέλεστα δρομολόγια και στις δυο γραμμές του νησιού Πρίνο-Καβάλα και Λιμένα-Κεραμωτή, την ωμή παραβίαση των ΣΣΕ των ναυτεργατών, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα της απεργίας .   

 Δεν πήρε καμία θέση η λιμενική αρχή της Θάσου όταν μπροστά στα μάτια όλων μας την ημέρα της απεργίας 11 Νοέμβρη ζητούσε ο πλοίαρχος του πλοίου Άγιος Αθανάσιος από το πλήρωμα ατομικές δηλώσεις!!! ποιος απεργεί και ποιος όχι.

    Βρήκαν όμως πολλούς λόγους, προκειμένου   να υπηρετήσουν τα κέρδη των πλοιοκτητών,  να απειλούν να «φορτώσουν» όλον τον ποινικό κώδικα  σε βάρος ναυτεργατών άλλων εργαζομένων και συνταξιούχων γιατί συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας και στην συμπαράσταση του αγώνα των ναυτεργατών και των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αυτή είναι  δημοκρατία  τους, οι δημοκρατικές ελευθερίες σταματάνε έξω από τους καταπέλτες των πλοίων, έξω από στις πύλες των εργοστασίων. Το κράτος, οι θεσμοί τα πάντα στην υπηρεσία των εφοπλιστών του κεφαλαίου. Τα δικαιώματα του λαού, από το δικαίωμα στην προστασία της Υγείας της Παιδείας, τις ανάγκες της απρόσκοπτης  μετακίνησης, τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας αγωνιστικά, σκοντάφτουν στο κέρδος των πλοιοκτητών και μας «φορτώνουν» όλον τον ποινικό κώδικα  προκείμενου να μας τρομοκρατήσουν για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα είναι αντιμέτωποι με τους νόμους της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική οργάνωση να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες. Με τον νόμο-έκτρωμα Χατζιδάκι θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη στον μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ναυτεργάτες στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα με την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία 11 Νοέμβρη ενάντια στην κυβερνητική-αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική. Εκφράστηκε η έμπρακτη αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους, είναι ανάγκη αυτή η αλληλεγγύη να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα, ο αγώνας των ναυτεργατών μας αφορά όλους .

Οι ναυτεργάτες πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους σε κάθε πλοίο της πορθμειακής γραμμής να συσπειρωθούν στο σωματείο και να δώσουν πιο αποφασιστικά την μάχη  για την υπεράσπιση  των δικαιωμάτων τους.

Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς την διαρκή πάλη, την ταξική αλληλεγγύη.

Μόνο με την οργάνωση ,την συλλογική δράση και τον σκληρό ταξικό αγώνα οι εργαζόμενοι   μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους. Η αλληλεγγύη και η αγωνιστική δράση του εργατικού-λαϊκού-φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος είναι αυτή που αναδείχτηκε ενάντια στην βία και τρομοκρατία της χούντας στην εξέγερση του πολυτεχνείου, η κλιμάκωση των αγώνων μπορούν να δικαιώσουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της εξέγερσης του πολυτεχνείου.

Share.

Comments are closed.