Τρίτη, 4 Αυγούστου

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας : Πληρώσαμε πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά

image_pdfimage_print

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου συζήτησε και εκτίμησε τα προβλή­ματα που προκύπτουν από την πανδημία.

Το διάστημα αυτό έχουμε μια σειρά εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς, που οδηγούν σε επιτάχυνση μιας σειράς αντεργατικών και άλλων μέτρων σε όλο τον κόσμο με αφορμή την πανδημία.

Αυτή η περίοδος μας έχει εφοδιάσει με μια νέα εμπειρία, που δεν την έχουμε ζήσει άλλη φορά και χρειάζεται να την συζητήσουμε συλλογικά στα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Τα συνθήματά μας: «δεν μένουμε σιωπηλοί, προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συναδέλφους μας και αναπτύσσουμε τη δράση μας», βοήθησαν, δραστηριοποίησαν κόσμο και υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Το συνταξιουχικό και εργατικό κίνημα δεν παρασύρθηκε σε μια τυχοδιω­κτική λογική υποτίμησης του πραγματικού κινδύνου της πανδημίας ή των θε­ωριών της «συνομωσίας».

Το σωματείο μας χαιρετίζει τη δράση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομέ­νων γιατρών, υγειονομικών, των σούπερ μάρκετ, όλους τους εργαζομένους που αυτό το διάστημα υπεύθυνα και μαχητικά πάλεψαν, καθώς και τις εκδη­λώσεις του εργατικού κινήματος της Πρωτομαγιάς.

Εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται, από τα ήδη διαφαινόμενα στοιχεία ύφεσης στον πλανήτη και φέρνει πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση.

Ο κίνδυνος για το λαό δεν περιορίζεται μόνο στην πανδημία. Αφορά στο με­γάλο κύμα της φτώχειας, της ανεργίας και της κατεδάφισης εργατικών και συνταξιοδοτικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που φέρνει η επίθεση του κεφα­λαίου στο έδαφος αυτής της νέας κρίσης. Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη με­γαλύτερη από τις πολιτικές των κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας, που έχουν διαλύσει ουσιαστικά τα δημόσια συστήματα υγείας, σε όφελος των ιδιωτών και του κέρδους με παντελείς ελλείψεις σε γιατρούς, νο­σηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όταν γινόμαστε μάρ­τυρες για το πως χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και συνεχίζουν να πεθαίνουν, στα σπίτια τους ή στα γηροκομειά αβοήθητοι, στις κατά τ’ άλλα αναπτυγμένες χώρες της υφηλίου. Όταν σήμερα στη χώρα μας τα χειροκροτήματα των κυβερνώντων ήταν πολλά αλλά οι προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και η επάρκεια δομών υγείας πολύ μακριά από τις ανάγκες μας.

Η δράση των συνταξιούχων προς τα έξω αυτό το διάστημα, σαν ευάλωτη ομάδα που είμαστε, ήταν αντικειμενικά περιορισμένη. Δεν μείναμε όμως σιωπηλοί. Όλο αυτό το διάστημα τα μέλη της Διοίκησης του σωματείου και τα μέλη των Διοικουσών Επι­τροπών των παραρτημάτων, είχαν επαφή με την ομοσπονδία, τα άλλα σωματεία του νομού και με μεγάλο αριθμό συνταξιούχων μελών μας. Βγάλαμε ανακοινώσεις και δελτία τύπου για ενημέρωση των συναδέλφων μας και προβολή των αιτημάτων μας. Στις 7 Απρίλη μέρα πάλης για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, προχωρήσαμε σε δράσεις στις τέσσερις μεγάλες πόλεις του νομού. Την Πρωτομαγιά συμμετείχαμε στις συμβολικές εκδηλώσεις των συνδικάτων που έγιναν στο νομό.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Συνεχίζουμε την δράση μας παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που η εποχή και η ασφάλεια μας υπαγορεύουν.

  • Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την περιφεριακή σύσκεψη των σωματείων συν­ταξιούχων του νομού, που θα γίνει στο Αγρίνιο στα μέσα Ιούνη.
  • Διοργανώνουμε ενημερωτικές συσκέψεις στο Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Μεσολόγγι και Ναύπακτο στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.
  • Δυναμώνουμε παραπέρα το σωματείο μας με νέες εγγραφές.
  • Συνεχίζουμε την έκδοση ανακοινώσεων και δελτίων τύπου για συνεχή ενημέ­ρωση των συναδέλφων, αλλά και την σύνταξη υπομνημάτων με τα προβλήματά μας και αποστολή στα αντίστοιχα υπουργεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυ­θαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημοσιών δομών.
  • Μέτρα στήριξης των Νοσοκομείων Αγρίνιου και Μεσολογγίου και των Κέντρων Υγείας του νομού με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, πα- ραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Comments are closed.