Δευτέρα, 26 Ιουλίου

Σωματείο Οικοδόμων Ελασσόνας :Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια – Δεν διορθώνεται ούτε βελτιώνεται!

0
image_pdfimage_print

Για μια ακόμα φορά εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι και γυναίκες συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας εκφράζοντας  την αντίθεση τους στο αντεργατικό έκτρωμα που συζητείται στην βουλή.

Στην μαζική συγκέντρωση εφάμιλλη των προηγουμένων κινητοποιήσεων κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Νούσιας, πρόεδρος του Σωματείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας.

Αμέσως μετά με μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης διαδήλωσαν την απόφαση τους να καταργήσουν στην πράξη το νομοσχέδιο. 

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 7.30 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

 

ΟΜΙΛΙΑ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Ξεκινώντας την σημερινή ομιλία θέλουμε να καταγγείλουμε  την χθεσινή πρωτοφανή απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων και του σωματείου στην Goldair στην Αθήνα, το όποιο και συμμετέχει στην απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου. Και δεν έφτανε μόνο αυτό έριξαν και στο σωματείο πρόστιμο 1.500 ευρώ! Βιάζονται να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο- έκτρωμα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα το βράδυ στη βουλή, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Με την μαζική συμμέτοχη χιλιάδων εργαζόμενων στην απεργία στις 10 Ιούνη, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία πήραν το μήνυμα! Χιλιάδες εργαζόμενοι από κάθε κλάδο έκαναν φύλλο και φτερό την κυβερνητική προπαγάνδα, τις δικαστικές αποφάσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας και απέργησαν μαζικά. Σήμερα είμαστε και πάλι εδώ με νέα απεργία για να πεταχτεί το αντεργατικό έκτρωμα εκεί που ανήκει στα σκουπίδια!

Απαιτούμε να το πάρουν πίσω τώρα! Δεν διορθώνεται! Δεν βελτιώνεται!

 Είμαστε μπροστά σε έναν εργασιακό μεσαίωνα που θα διαμορφώσουν οι ανατροπές του αιώνα! Το αποκρουστικό πρόσωπο του νομοσχεδίου δεν κρύβεται, δεν μακιγιάρεται! Η εκμετάλλευση δεν εξανθρωπίζεται, μονάχα καταργείται! Όσα ψέματα κι αν πει η κυβέρνηση και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια της, που με αγωνιώδη τρόπο όλες αυτές τις μέρες προσπαθούν να μας παρουσιάσουν αυτό το έκτρωμα δήθεν ως φιλεργατικό νομοσχέδιο! Ας πάνε να δουλέψουν οι κύριοι της 78 ώρες την εβδομάδα ,στην οικοδομή πάνω στις σκαλωσιές με 40 βαθμούς κελσίου πάνω από το κεφάλι μαςΔΕΗ και μετά να μας πουν αν είναι φιλεργατικό αυτό το νομοσχέδιο!

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι σε όλους αυτούς τους ήρωες της τάξης μας που έχυσαν το αίμα τους για να κερδηθούν όλες αυτές οι κατακτήσεις! Έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα να μην επιτρέψουμε να γίνει κόλαση η ζωή των εργαζόμενων! Να μην επιτρέψουμε να περάσει η κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακής αργίας, να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά ωράρια που μας γυρνάνε 150 χρόνια πίσω, η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Να μην επιτρέψουμε το ξεμονάχιασμα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία με το αίσχος των ατομικών συμβάσεων!

 Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα ‘ναι, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Ποτέ δεν επιλέξαμε τους μισθούς πείνας, τη μερική απασχόληση και την ευελιξία. Οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στο κρόταφο μας, που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται, για να θησαυρίζουν από το μόχθο και την εργασία μας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δε θα ρυθμίσει, όπως λένε, την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλλει οι μεγαλοεργοδότες. Θα την κάνει ακόμη πιο άγρια! Νομοθετώντας την απλήρωτη εργασία, κάνουν ακόμη πιο λάστιχο την ζωή μας, ξεχαρβαλώνουν τον όποιο προσωπικό και οικογενειακό χρόνο έχει απομείνει. Απαλλάσσουν τους επιχειρηματίες από τον μεγάλο βραχνά της συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, βάζοντας τον κάθε εργαζόμενο, μόνο του απέναντι στον εργοδότη. Γι’ αυτό και έχουν πάρει πάνω τους την ψήφιση του νομοσχεδίου! Είναι απαίτηση τους και έχουν μπει μπροστά για να περάσει με κάθε τρόπο!

Αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις είναι προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων! Η μείωση του εργατικού κόστους, η παραπέρα ευελιξία στην εργασία , είναι βασική απαίτησή τους. Βασικός όρος για να ξεκινήσουν και πάλι οι επενδύσεις και να έλθει ένα επενδυτικό σοκ με τους εργάτες σκλάβους και χωρίς δικαιώματα. Όλα αυτά αναφέρονται «με το νι και με το σίγμα» στο σχέδιο Πισσαρίδη , στο Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Γι’ αυτό όσοι κάνουν κριτική στο νομοσχέδιο λέγοντας πως συμφωνούν με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης και λένε πως το πρόβλημα είναι πως το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει την ανάπτυξη κι ευημερία για τους εργαζόμενους λένε συνειδητά ψέματα, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Αυτό κάνουν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ αλλά και οι πλειοψηφίες όπως στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας που ενώ γνωρίζουν πως δεν γίνεται και η εκμετάλλευση των εργαζόμενων να μεγαλώνει και η ζωή τους να καλυτερεύει. Συνειδητά λένε ψέματα!

Κάνουν πως δεν ξέρουν, σκορπώντας συγχύσεις και επιδιώκουν να σύρουν τους εργαζόμενους πίσω από τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων!

Πρόοδος και ρεαλισμός δεν είναι να γυρίζει πίσω ο τροχός, η διαπραγμάτευση, όπως κάνει η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ που βλέπει θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο!  Άραγε ας αναρωτηθούμε είναι σήμερα πρόοδος η δουλειά ήλιο με ήλιο, η δουλειά τις Κυριακές, οι μισθοί των 300 ευρώ, η δουλεία μέχρι τα βαθειά γεράματα;

Η απάντηση μας είναι ΟΧΙ!

Η παραγωγικότητα της εργασίας μας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι.

Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν νιώσει στο πετσί τους πάρα πολλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την μείωση των μισθών, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων. Είναι επικίνδυνη αυταπάτη εάν νομίζει κανένας πως και πάλι μπορεί να προσαρμόσει την ζωή του στον εργασιακό μεσαίωνα με μια νέα μείωση των απαιτήσεων. Σήμερα απέναντι σε ένα τέτοιο χτύπημα δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν μας να δείξει την παραμικρή ανοχή.

Το σκύψιμο του κεφαλιού, η μείωση των απαιτήσεων και η σιωπηρή παράδοση των δικαιωμάτων  μας δεν οδήγησε πουθενά. Κανένας συμβιβασμός δεν γλίτωσε κανέναν εργαζόμενο από τα χειρότερα. Όποιος είπε φτάνει που δουλεύω, η κατάληξη είναι να ζει μονάχα για να δουλεύει.

Υψώνουμε την φωνή μας, το ανάστημα μας δείχνοντας πως δεν ήμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε την ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας στους εκμεταλλευτές μας! Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να εκβιάσουμε την φαντασία μας για να αποδεχθούμε ως εκσυγχρονισμό, ως κάτι το μοντέρνο, τα όσα φέρνει το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία και διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Η μάχη σήμερα είναι η καλύτερη προετοιμασία για το αύριο. Τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται! Όλα εξαρτώνται από τη μαζική αποφασιστική δράση των εργαζόμενων, αυτών που παράγουν τα πάντα αλλά τα καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα!

Με αισιοδοξία και με πίστη στο δίκιο μας, όλες και όλοι οι εργαζόμενοι, κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Γεια σας.

 

Share.

Comments are closed.