Σωματείο Ν. Ηρακλείου : Όλοι 19 Οκτώβρη στην κινητοποίηση στη ΔΕΗ 10πμ στο Τσαλικάκι

0
image_pdfimage_print

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ

ΟΥΤΕ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ

 

Όλοι στη παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στις 10 π.μ, στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι.

Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με ευθύνη της κυβέρνησης στο δρόμο της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, που έστρωσε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, λεηλατεί το ήδη μειωμένο εισόδημα ανθρώπων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να βυθιστούν στα σκοτάδια.

Η εκτίναξη της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ήδη να μετακυλίεται στους λογαριασμούς ρεύματος και η επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα είναι δυσβάσταχτη. Αρκετοί έχουν δει το κόστος μόνο για το μήνα Αύγουστο αυξημένο έως και 40%, αφού πάνω στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Στην εκτίναξη του κύματος ακρίβειας συντελούν οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνεχισθούν και με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για το νέο γύρο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Είχε προηγηθεί η μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ και η είσοδός της στο χρηματιστήριο το 2000 – 2001, η διάσπαση σε ξεχωριστές επιχειρήσεις, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ υλοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012 και του 2015, ενώ με το 3ο Μνημόνιο του 2015, που ψήφισαν μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το 17% των μετοχών της ΔΕΗ ΑΕ μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, για να πωληθεί. Ακόμα και η διαδικασία για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ – με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ουσιαστική αποχή του κράτους – αποτελεί αντιγραφή της διαδικασίας που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών,

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η εγχώρια λιγνιτική παραγωγή αποκλείεται και οι κρατικές επενδύσεις της ΔΕΗ σε λιγνιτικούς σταθμούς απαξιώνονται. Η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται κυρίως με Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) γιατί αυτές αποφέρουν γρήγορα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στην Ενέργεια, καθώς και εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ δεν προκρίνεται η κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Η ηλεκτροπαραγωγή όμως με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και φυσικό αέριο έχει σχεδόν τετραπλάσιο κόστος, σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, που «μεταφέρεται στις δικές μας τσέπες» με τις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Παράλληλα, η ασταθής παραγωγή των ανεμογεννητριών ήταν η υποκείμενη αιτία του παρ’ ολίγον μπλακ άουτ στις αρχές του καλοκαιριού.

Κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες που επενδύουν σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, οι βιομήχανοι που παράγουν τις πανάκριβες ανεμογεννήτριες και οι πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν την παραγωγή και μεταφορά του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου. Απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για να εξασφαλισθεί φθηνό ρεύμα και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται από την πολιτική των παρόχων ρεύματος οι οποίοι κόβουν με την πρώτη ευκαιρία το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα τιμολόγια, ενώ και τα τέλη επανασύνδεσης και οι διακανονισμοί έχουν δυσβάσταχτους όρους καθιστώντας αδύνατο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν σε όρους κυριολεκτικά σφαγής.

Κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς προτεραιότητά τους είναι να εισπράξουν χρήμα, μη λογίζοντας την οικονομική κατάσταση ή άλλες ειδικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας καταναλωτής. Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας θα οξυνθεί ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, στο Νερό, στις Επικοινωνίες, στις Μεταφορές κ.λπ. Ο αγώνας τους ενάντια σε αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος. Τους καλούμε να μην αποδεχτούν να πληρώσουν άλλη μια φορά για τα κέρδη των αφεντικών και των μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα, να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους φορείς στη γειτονιά τους, να δυναμώσουμε τη δύναμή μας για να αντεπιτεθούμε.

Απαιτούμε:

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. 
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις
  • Δωρεάν ρεύμα σε όσους πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Share.

Comments are closed.