Τρίτη, 4 Οκτωβρίου

Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου & Ναυπηγοξυλουργών: Για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις

0

Η πάλη για την υπογραφή των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) με αυξήσεις είναι αγώνας όλων μας. Για να μην υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανάμεσα σε συναδέλφους στον ίδιο εργοδότη, που θα ανακόψουν έστω και λίγο τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν πάει στα ύψη.  Έχουμε προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης με εργοδότες αλλά θα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας για να υπογράψουν και οι υπόλοιποι.

 Η μάχη που δίνουμε με τα συνεργεία που δεν έχουν υπογράψει είναι μεγάλη. Πολύ σωστά εκτιμήσαμε να κινηθούμε την δεδομένη στιγμή. Μπήκαμε μπροστά για να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας σε συνθήκες καύσωνα. Από κοινού με το Συνδικάτο Μετάλλου δώσαμε και δίνουμε την μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η πίεση που νιώθουν είναι μεγάλη. Έβαλαν μέχρι και το Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει παρέμβαση για να λήξουμε τις κινητοποιήσεις. Δεν τα κατάφεραν.

Καταφέραμε μέσα από συζήτηση να δούμε το πώς θα πάμε την δουλειά μας ένα βήμα παραπέρα. Μετά από πολλές συζητήσεις, αλλά και την απόφαση της γενική συνέλευση του σωματείου καταφέραμε να υπογράψουμε μια σύμβαση που περιλαμβάνει αυξήσεις του 12%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το πώς έχει διαμορφωθεί η σύμβαση αυτή.

Για τους συναδέλφους που θα εργάζονται το πρωί το μεικτό ημερομίσθιο μας (140,00€/μάστορα, 112,70€/βοηθό και 84,40€/ανειδίκευτο), και οι ώρες εργασίας θα είναι 07:00-14:00 για τις θερινές μέρες ή 07:30-14:30 για τις χειμερινές μέρες. Εξασφαλίζεται το 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο με 6 ημερομίσθια και 6 ένσημα την εβδομάδα.

Για τους συναδέλφους που θα εργάζονται το μεσημέρι το μεικτό ημερομίσθιο μας (168,00€/μάστορα, 140,70€/βοηθό και 112,40€/ανειδίκευτο), και οι ώρες εργασίας θα είναι 13:30-19:30 για τις θερινές μέρες ή 14:00-20:00 για τις χειμερινές μέρες. Εξασφαλίζεται το 5νθήμερο – 6ωρο – 30ωρο με 6 ημερομίσθια και 6 ένσημα την εβδομάδα.

Στην σύμβαση διασφαλίζεται η ασφάλιση (βαρέα και ανθυγιεινά, με ΚΑΔ 3521/ Κωδικός ειδικότητας 723050), τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, η άδεια (2 ημέρες/μήνα για τους νέους ασφαλισμένους και 2,5/μήνα για παλιούς ασφαλισμένους και για αυτούς που έχουν 3600 ένσημα ή 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη) και το επίδομα αδείας (2 ημερομίσθια/μήνα για τους νέους ασφαλισμένους και 2,5/μήνα για παλιούς ασφαλισμένους και για αυτούς που έχουν 3600 ένσημα ή 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, και κλειδώνουν ώς τα 13 ημερομίσθια), ημέρες αργιών (πληρωτέες είναι η 1η του Χρόνου, τα Θεοφάνια, η 25η Μαρτίου, η Δευτέρα του Πάσχα, η  1η Μάη, η 15η Αυγούστου, η 28η Οκτωμβρίου, η 6η Δεκέμβρη, η 25η Δεκέμβρη, η 26η Δεκέμβρη) κατ έθιμο αργίες (είναι η καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή) και ημιαργιών (είναι η παραμονή Χριστουγέννων, η παραμονή Πρωτοχρονιάς και η Μεγάλη Πέμπτη, όπου η απασχόληση είναι 3,5 ώρες και η αμοιβή είναι 1,2 του ημερομισθίου), για την αμοιβή στο εκτός έδρας, για την μεταφορά και διαμονή στο εκτός έδρας, για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέχρι και την τεχνολογική κατάρτιση νέων αλλά και παλαιών συναδέλφων μας.

Όλα τα παραπάνω είναι που απαρτίζουν αναλυτικά το πλαίσιο της σύμβασης. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη αυτή η Ε.Σ.Σ.Ε. και το επόμενο διάστημα θα δώσουμε την μάχη όλοι μαζί ώστε να υπογραφεί και από τους υπόλοιπους αλλα και  να εφαρμόζεται απο όλους τους εργοδότες.

Συνάδελφοι, μετά απο 12 χρόνια είναι η πρώτη αύξηση που παίρνουμε και είναι σημαντικό γιατί είμαστε πιο συσπειρωμένοι στο σωματείο, πιο ενωμένοι στον αγώνα που δίνουμε. Δεχτήκαμε πόλεμο και λάσπη απο κάποιους. Δεν τα διπλώσαμε πουθενά και με την αταλάντευτη και σταθερή μας στάση έχουμε την επιτυχία αυτή.

Ο αγώνας μας αυτός δεν σταματά εδώ. Μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου και τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ παλεύουμε για την επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, για συνολικά καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Είναι η ώρα για την δική μας αντεπίθεση.

Η διοίκηση καλεί ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους μας να έρθουν να γραφτούν στο σωματείο,να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, αλλά και τους παλαιούς να έρθουν πιο κοντά ώστε όλοι μαζί απο εδώ και πέρα να δώσουμε την μάχη και να μην χαθεί κανένα απο τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Να κάνουμε το Σωματείο μας πιο δυνατό για περισσότερες κατακτήσεις και δικαιώματα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Μαζικοποιούμε και ενισχύουμε το Σωματείο μας

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.