Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Κυκλάδων : Ανακοίνωση για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης στο χώρο της Υγείας

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στηρίζει την πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας την Τρίτη 7 Απρίλη για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα των ατομικών μέτρων προστασίας, έχει σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία από την πανδημία  του κορονοϊού και ακολουθεί τα περιοριστικά μέτρα παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινότητα μας. Η επίκληση όμως της ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να γίνεται το άλλοθι για να κρυφτεί η διαχρονική, κρατική και κυβερνητική ευθύνη, η οποία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα Υγείας που πραγματικά κρέμεται από μια κλωστή.

Μας καλούν συνεχώς να μείνουμε σπίτι και σε περίπτωση συμπτωμάτων να επικοινωνούμε με το γιατρό μας. Η πραγματικότητα είναι όμως πως στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί. Επιπλέον, το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ, που θα μπορούσαν να επιτελέσουν βασικό ρόλο στην προστασία του πληθυσμού έναντι της πανδημίας, είναι αποψιλωμένα με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και με ελλιπέστατο ιατρικό εξοπλισμό.

Πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, λόγω της νησιωτικότητας, είναι περισσότερο από αναγκαία η ύπαρξη πλήρως στελεχωμένων Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας ανά νησί. Αντ’ αυτού, και ενώ μέχρι χθες «διαφημιζόμασταν» και ως προορισμός ιατρικού τουρισμού (βλέπε νοσοκομείο Σαντορίνης), σήμερα οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ στις Κυκλάδες, υπολογίζοντας και το νοσοκομείο της Σαντορίνης,  τα 3 νοσοκομεία  παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία σαρώνουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο τα προηγούμενα χρόνια, με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει, ενισχύοντας την ασυδοσία στους χώρους δουλειάς.

Για παράδειγμα σε μεγάλες αλυσίδες super market δεν τηρούνται ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, δηλαδή να παρέχονται μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Στον επισιτισμό – τουρισμό, μεγαλοξενοδόχοι και επισιτιστικές αλυσίδες, προχώρησαν σε απολύσεις, αλλαγή των συμβάσεων εργασίας μετατρέποντας το ωράριο εργασίας σε λάστιχο. Είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες, πανελλαδικά, για επιχειρήσεις που δεν δίνουν την ειδική άδεια σε εργαζόμενους που τη δικαιούνται, πιέζοντας να χρεωθούν κανονική άδεια. Επίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι που περίμεναν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, έχοντας «κλεισμένη δουλειά», έχουν μείνει κυριολεκτικά στον αέρα. Μιας και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα είτε να μη δουλέψουν καθόλου είτε να προσληφθούν με το αισχρό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας με το 50% του κανονικού μισθού, που έφερε όλο καμάρι ο κ. Βρούτσης.  Και ας μην αναφερθούμε στους 100.000 που απολύθηκαν μέχρι τα μέσα Μάρτη και αποκλείονται από το επίδομα των 800 €.

Μπροστά σε όλα αυτά «Μένουμε σπίτι», αλλά «δεν μένουμε σιωπηλοί»! Δεν θα αφήσουμε κανένα να παίξει με τις ζωές και την υγεία μας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του λαού. Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για:

• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
  • να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  • Μέτρα ατομικής προστασίας

Επιπλέον, απαιτούμε άμεσα:

• Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
  • Αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού και δραστική μείωση των τιμολογίων για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...