Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτ.Αττικής:Για τα προβλήματα στη περιοχή της Δυτικής Αττικής λόγο χιονιά

0

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μπροστά στην κακοκαιρία οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, γραφεία, S/M αντιμετωπίζουν πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες.O κίνδυνος είναι αυξημένος για εργατικά ατυχήματα, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας , είτε κατά την μετακίνησή τους προς τα σπίτια τους.

Από το πρωί σήμερα φτάνουν καταγγελίες στο Σωματείο για την αδιαφορία των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν σωστή και άμεση ενημέρωση για το αν υπάρχει ασφάλεια για να πάνε στις δουλειές τους. Και σε αυτούς που είχαν προλάβει το πρωί να φτάσουν δεν πήραν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων που έφυγαν από τους χώρους εργασίας και σε μερικές περιπτώσεις καθυστέρησαν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επιστροφή στα σπίτια τους.

Αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα δικαιώματα και την υγεία – ασφάλεια των εργαζομένων που η εργοδοσία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους ή τα λαμβάνουν κατά το δοκούν, πάντα προς τη κατεύθυνση να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Η ζωή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, που έχουν προκαλέσει τα «σύγχρονα» επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που τα στηρίζει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά σπίτια να μένουν παγωμένα και μέσα στο χιονιά!

Δε δεχόμαστε ούτε συμβιβαζόμαστε να πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, δε γίνεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται οι συνάδελφοι εργαζόμενοι για το αν θα ανάψουν τη σόμπα, το κλιματιστικό, αν θα ανοίξουν το φυσικό αέριο ή αν θα αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση τις κατακόρυφες αυξήσεις που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση.

Μπροστά στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στους χώρους δουλειάς, για να δώσουμε οργανωμένα την απάντηση μας σε εργοδοσία και κυβέρνηση και δυναμικά να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε.

  • Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων,
  • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη ημέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
  • Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.