Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων : Για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Δημοσιεύτηκε στις

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τσακίζουν στην κυριολεξία το εργατικό-λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά (34,84 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο).

Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους, που με την αναπροσαρμογή αυτή ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται μόλις λίγο παραπάνω  από τα 751 ευρώ που ήταν το 2011!!!!

Επιπλέον, η ανακοίνωση της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού αποτελεί εφαρμογή της αντεργατικής παρέμβασης που προβλέπει η κυβέρνηση μέσω του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, με βάση τις «αντοχές της οικονομίας».

Η αναπροσαρμογή αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη για την αγεφύρωτη αντίθεση ανάμεσα στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις ανάγκες των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου.  Δηλώνουμε πως οι εργαζόμενοι δεν εξαγοράζονται ούτε με λίγα παραπάνω ψίχουλα στον μισθό, ούτε με τα διάφορα pass.

H προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την δήθεν στήριξη του εισοδήματος, θα πέσει στο κενό.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ο οργανωμένος αγώνας με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, όπως αποτυπώθηκε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στέλνουν το μήνυμα ότι:

“Οι αγώνες δε  θα μπουν στον γύψο!!” Οι διεκδικήσεις μας είναι  για αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, για ζωή και δουλειά στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και Απαιτούμε :

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
  • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου που να ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
  • Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία   σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
  • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου – Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής: Προχωράμε πιο αποφασιστικά με νέα 24ωρη απεργία στις 31 Μάη

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360Connect και λθ:  Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Το Σωματείο εκφράζει την θλίψη όλων μας για τον άδικο χαμό του 47χρονου εργάτη...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας : Για το εργοδοτικό έγκλημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και...