Σάββατο, Απρίλιος 17

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων : Τιμάμε την 8 Μάρτη Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών

0
image_pdfimage_print

Μετά την πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν  στην Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών το 1910, η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια μέρα Γυναίκας. 111 χρόνια μετά το μήνυμα της ημέρας αυτής παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία ζει και βασιλεύει.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις άνεργες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν τις ζωές μας.

Ενώ στην τεχνολογία και την επιστήμη υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη και υπάρχει η δυνατότητα, να μειώνει τη βαριά σωματική εργασία, να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο και παράλληλα να υπάρχει αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των μισθών, των κοινωνικών παροχών, να υπάρχουν σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, εξασφάλιση ολόπλευρης προστασίας της μητρότητας από το κράτος αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς…

Αντ’αυτού στην εργασία χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.

Υπάρχει μεγάλη αύξηση ανεργίας και πολλές συναδέλφισσες που δούλευαν  εποχιακά σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας , δεν μπόρεσαν να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Άσχημη κατάσταση επικρατεί στα καταστήματα και τις αποθήκες των σουπερμάρκετ με αρκετούς να νοσούν ,να είναι σε καραντίνα και δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοι νεκροί.

Στην εκπαίδευση τα παιδιά μας, τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλεκπαίδευσης και όπου τα σχολεία είναι ανοιχτά δεν υπάρχει επαρκή προσωπικό καθαριότητας, καθηγητών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και  απορρίπτει τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βλέπει την πανδημία σαν ευκαιρία για να «τρέξει» τα αντεργατικά της σχέδια.

 Ετοιμάζουν νέα μέτρα,καταργεί στην πράξη το 8ωρο και νομοθετεί το 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες που υποτίθεται ότι θα «ισοφαρίζονται» αργότερα με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό.Δουλεία  χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κανόνες.

Στηρίζουμε τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών και ανήλικων παιδιών.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

  • Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και άμεσος εμβολιασμός για όλους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού. Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Παλεύουμε για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, τη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση.

Ασπίδα προστασίας μας ο συλλογικός αγώνας και η συλλογική οργάνωση, συζήτηση και διεκδίκηση.

Share.

Comments are closed.