Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων & εμποροϋπαλλήλων ν.Δράμας – Για το εργατικό ατύχημα σε λατομείο του ΙΚΤΙΝΟΥ

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την τελευταία ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα στην Πετρούσα και συνέβη νέο, αυτή τη φορά σε λατομείο της επιχείρησης «ΙΚΤΙΝΟΣ» στους Πύργους, όπου ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά με πολλαπλά κατάγματα.   

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προκλήθηκε μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, εξουθενωτικών ωραρίων και ελλιπών μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ρίχνουν την ευθύνη στον ίδιο τον εργαζόμενο, λες και υπάρχει κάποιος που ξεκινάει για το μεροκάματο με σκοπό να μη γυρίσει σπίτι… Στ’ αλήθεια, όμως, υπάρχει άνθρωπος να ξυπνά από τις 4, πριν το χάραμα, να μετακινείται για να πιάσει δουλειά στις 6 και να είναι για οχτώ – δέκα ώρες σε τέτοιας φύσης εργασία με «τεντωμένες κεραίες»; Το «ανθρώπινο λάθος» του εργαζόμενου πηγάζει από τα απάνθρωπα ωράρια, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, την απάνθρωπη εντατικοποίηση, την   απάνθρωπη έλλειψη μέτρων προστασίας , την απανθρωπιά που φέρνει το κυνήγι του κέρδους των επιχειρήσεων και των νόμων που προστατεύουν αυτήν την κερδοφορία, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μαρμάρου έχουν πλούσια πείρα, στο όνομα της «ανάπτυξης της επιχείρησης», στο «να μην χαθούν θέσεις εργασίας» είδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργούνται δικαιώματα, όπως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση του 5ήμερου και εφαρμογή εξαήμερης εργασίας με 10ωρα και 12ωρα, ελλιπή, έως ανύπαρκτα, μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, μιας και αποτελούν κόστος, την εντατικοποίηση να σπάει κόκκαλα με αποτέλεσμα να μετρούν δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους. 

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, να μην δεχτούν να πληρώνουν και με την ζωή τους την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.

Δεν περιμένουμε σωτήρες!

Η οργάνωση σε σωματεία και ο συλλογικός αγώνας

για την ικανοποίηση των αναγκών μας είναι μονόδρομος.

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη και διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Να δημιουργηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λατομείο.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, 5ημερο, 7ωρο, 35ωρο. Ο χρόνος μετακίνησης από και προς τα λατομεία να συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.
  • Έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών των ελεγκτικών μηχανισμών. Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα.
  • Άμεσα μέτρα στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και των Κ.Υ της περιοχής με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών σε 24ωρη βάση.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!!

Περισσότερα

Συγκέντρωση υγειονομικών στο υπ.Υγείας(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κάντε κλικ για περισσότερες φωτογραφίες

Εργατικό Κέντρο Θήβας : Όχι στο νομοσχέδιο που συνεχίζει να υποβαθμίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Θήβας με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση σε σημερινή του συνεδρίαση ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ...