Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου : Πέμπτη 21 Νοεμβρίου Παναττική Μέρα Δράσης ενάντια στις απολύσεις

image_pdfimage_print

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου- Παναττική Μέρα δράσης ενάντια στις απολύσεις, τις ελλείψεις προσωπικού και τη  λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Στάση Εργασίας από 11 π.μ. έως 1 μ.μ.

Συγκέντρωση στην Είσοδο του Νοσοκομείου στις 12 μ.

Συμμετέχουμε στην Παναττική Μέρα Δράσης, μαζί με τα Σωματεία εργαζομένων σε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΤ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΕΛΠΙΣ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ, ΛΑΪΚΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, ΨΝΑ, ΝΙΚΑΙΑΣ και ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης, τους πετσοκομμένους μισθούς και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί ενώ κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη  2Κ/2019. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη δημόσιων νοσοκομείων απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.

Ενώ και η επέκταση – κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων – κατά 1 έτος της σύμβασης των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, δεν τους εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα και σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Αντίστοιχα, μειώνουν συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρώτο «αναπτυξιακό» «μεταμνημονιακό» κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, όπου η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ ενώ διατηρήθηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 2013 μέχρι και το 2019, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπέρασε το 30% και στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας 2019 – 2022, έχουν δεσμευτεί για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Aκόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντί για τη δημιουργία πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων Κέντρων Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «διαφήμιζε» τη δημιουργία των ΤΟ.Μ.Υ, με ημερομηνία λήξης και ελάχιστο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ η προγραμματική θέση της ΝΔ ότι «τα κέντρα υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης» είναι σίγουρο θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας αλλά και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων στο όνομα της διατήρησης των όποιων υποβαθμισμένων δομών.

Αν και στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας έχουν «αφαιρεθεί» περισσότερο από το ισοδύναμο 4 μισθών ετησίως, τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την αναπλήρωση των απωλειών και συνεχίζουν τη φοροληστεία.

Η εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας «τσακίζει κόκκαλα» και αυξάνονται συνεχώς τα εργατικά ατυχήματα και τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών αλλά τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και συνεχίζεται ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων ακόμη και από την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Αντί για την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου, σχεδιάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Γνωρίζουμε ότι για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας ευθύνεται η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και οι παροχές υγείας στις λαϊκές οικογένειες πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την επιχειρηματική κερδοφορία.

Γι’ αυτό, προωθούν συντονισμένα παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία – Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος τους είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και οι πετσοκομμένοι μισθού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αναθέσει στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε (όπως ονομάστηκε η ΕΣΑΝ Α..Ε)., να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες) που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία. Με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα. Ταυτόχρονα, προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», με βασικό, όμως, προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επέκταση των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, αξιοποιώντας και την απαράδεκτη πρόταση της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας του ΠΙΣ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων κλπ.

Πολύτιμες υπηρεσίες στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού – παλιού και νέου – που έχουν την πλειοψηφία σε ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Κάνουν ότι μπορούν για να μην «κουνιέται φύλλο» στους εργασιακούς χώρους, καλλιεργούν τον εκφυλισμό σε όποιες κινητοποιήσεις «προκηρύσσουν» και πολλά στελέχη τους είναι πρωτεργάτες στην απεργοσπασία. Προσπαθούν να κρύψουν ότι η αιτία των προβλημάτων μας είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στις δημόσιες μονάδες υγείας και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαραταχθούμε και μαζί με εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και φορείς χρόνιων ασθενών, να διεκδικήσουμε:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

► Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.

► πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους., Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της υγείας και πρόνοιας.

Για να ανοίξουμε το δρόμο, ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα τη επιστήμης και της τεχνολογίες να αξιοποιούνται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.