Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου : ΟΧΙ στην μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό πολεμικό ορμητήριο

image_pdfimage_print

Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία, που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει στη Βουλή για επικύρωση η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και αυξάνει τον κίνδυνο εμπλοκής σε πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα στη συμφωνία προβλέπεται ότι:

  • επιτρέπεται η λειτουργία αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • ενισχύονται οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
  • εντάσσονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό οι βάσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το πολεμικό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ με φόντο τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αποκαλύπτουν τον κίνδυνο από τη γενικότερη επέκταση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ενώ ο καυγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα δήθεν “ανταλλάγματα” από τη Συμφωνία στοχεύει στο να κρύψει ότι όλα τα κόμματα της άρχουσας τάξης συμφωνούν με τη συμμετοχή στις αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για τον έλεγχο του πλούτου της περιοχής από τους δικούς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε ανταγωνισμό με τους αντίστοιχους ομίλους της Κίνας, της Ρωσίας κλπ.

Αντίστοιχα, έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα καθόλου δεν απέτρεψαν την τουρκική επιθετικότητα. 

Η πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο, αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκής Ένωση:

  • “κάνουν πλάτες” στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται στο Αιγαίο και την Κύπρο
  • δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο
  • θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών.

‘Άλλωστε, η Τουρκία είναι ΝΑΤΟική δύναμη και με αυτή την ιδιότητα κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Αντιθέτως, την ώρα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η  επέκταση της εμπλοκής της χώρας μας στους ευρωαμερικανικούς σχεδιασμούς μετατρέπει την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους ενάντια σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων να καταδικάσουμε την ελληνοαμερικάνικη στρατιωτική συμφωνία και τους συναδέλφους να συμμετάσχουμε στο

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην Πλ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 6:30 μ.μ.

► για να ακυρωθεί η συμφωνία για την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία

► για να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα

► για να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.