Τρίτη, Απρίλιος 20

Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου νοσοκομείου:Σοβαρότατες ελλείψεις στη ΜΕΘ κέντρου εγκαυμάτων που θα νοσηλεύσει κρούσματα κορονοϊού

0
image_pdfimage_print

Να ενισχυθεί η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για να μπορέσει να νοσηλεύσει, με ασφαλείς συνθήκες, διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό.

Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, ακόμα και σε ατομικά μέτρα προστασίας, αντιμετωπίζει η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ που έχει επιλεγεί για να νοσηλεύσει διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, από όλες τις κυβερνήσεις, των δημόσιων μονάδων, που δεν μπορούν να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες σε «κανονικές συνθήκες» και πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες επιδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και 2019 και μέχρι σήμερα το 2020 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας – με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 3500 υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ και στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνεται η πρόσληψη ούτε ενός μόνιμου εργαζομένου.

Μέχρι σήμερα, στο νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς, η μοναδική ενίσχυση είναι με 5 επικουρικούς ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτές δεν είναι ούτε «σταγόνα» μπροστά στις 260 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και θα αυξηθούν με την έξαρση της επιδημίας, ιδιαίτερα αν εκτεθούν και τεθούν σε «καραντίνα» υγειονομικοί, όπως ήδη έχει συμβεί σε άλλα νοσοκομεία.

Αντίστοιχα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 41 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 προστέθηκε στις αντίστοιχες περικοπές των προηγούμενων ετών, που μόνο την τριετία 2017 – 2019 έφτασε τα 414 εκατ. ευρώ, και εκφράστηκε συγκεκριμένα στο νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 13,5 εκατ. ευρω από το 2018.

Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας – ακόμα και μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» ακόμα και σε εργαζόμενους τμημάτων που περιθάλπουν ή νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού, με αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών του νοσοκομείου.

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νοσηλείας ασθενών με κορονοϊο και να μην εκτεθούν σε επιπλέον κίνδυνο οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να ενισχυθεί ΑΜΕΣΑ:

► με έναν ειδικευμένο εντατικολόγο, δεδομένου ότι καλύπτονται μόνο οι δύο από τις τρεις θέσεις εξειδικευομένων, από τους οποίους ο ένας ολοκληρώνει τη θητεία του τον Μάιο

► με ένδεκα νοσηλευτές, δεδομένου ότι σήμερα, εργάζονται μόνο εικοσιένα νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, συμπεριλαμβανομένης της προισταμένης, για την κάλυψη οκτώ κλινών αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων της νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό

► με φυσικοθεραπευτή, με αποκλειστική απασχόληση στη ΜΕΘ, στην πρωινή και απογευματινή βάρδια καθημερινά

►  με τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, ώστε να εξασφαλίζει η αποκλειστική απασχόληση τραυματιοφορέα στην πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και βοηθού θαλάμου στην πρωινή και απογευματινή βάρδια καθημερινά

► με καθαριστή/καθαρίστρια, με αποκλειστική απασχόληση στη ΜΕΘ, στην πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή βάρδια

► με τρεις σύγχρονους αναπνευστήρες ως εφεδρικούς, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ ότι απαιτείται ένας τουλάχιστον εφεδρικός αναπνευστήρες ανά τρεις κλίνες, δεδομένου ότι οι δύο από τρεις εφεδρικούς αναπνευστήρες, που διαθέτει σήμερα η ΜΕΘ, είναι εντελώς απαρχαιωμένοι.

► βρογχοσκόπιο, καλύμματα για τις κεφαλές του φορητού υπερηχηματογράφου, σφήνες διαφόρων μεγεθών για την τοποθέτηση των ασθενών σε πρηνή θέση, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και στηθοσκόπια για αποκλειστική χρήση σε ασθενείς με COVID-19.

Ιδιαίτερα, χρειάζεται άμεση προμήθεια επαρκών μέσων ατομικής προστασίας (καπέλα, scudo, προστατευτικές στολές, προστατευτικά οφθαλμών, μάσκες FFP2 και FFP3, ποδονάρια υψηλά, γάντια αποστειρωμένα και μιας χρήσεως), δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη, με χαρακτηριστικό την ύπαρξη μόνο εννέα προστατευτικών στολών – ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν είκοσι πλήρη πακέτα ανά ασθενή ανά οκτάωρο – που αρκούν για λιγότερο από μισή μέρα ασφαλούς λειτουργίας!

Δε δεχόμαστε να κινδυνεύσει η υγεία μας, των οικογενειών μας και όλων των λαϊκών οικογενειών λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Απαιτούμε άμεση ενίσχυση με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Share.

Comments are closed.