Τρίτη, 4 Οκτωβρίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: 9 Αυγούστου 77 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

0

77 Χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συμμαχίες

Σήμερα, 77 χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών από τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές στη Χιροσίμα και το Ναγκάσακι που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους, ο κίνδυνος νέου πυρηνικού πλήγματος συνεχίζεται στο πλαίσιο των αυξημένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. 

Οι λαοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση με την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες να μεταναστεύσουν για να σωθούν από την φρίκη του πολέμου, με υπαρκτό το ενδεχόμενο για γενίκευση του.

Τη δυνατότητα του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος” για το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016, επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη του 2021 στις Βρυξέλλες και εξειδίκευσε φέτος η Σύνοδος της Μαδρίτης στο φόντο της εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης, εντείνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» στην ελληνική άρχουσα τάξη.

Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αρχουσων τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και έχει “στρώσει το τραπέζι” για επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας Μας.

Ο στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναβαθμίζει για το ΝΑΤΟ τη σημασία ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την κατεύθυνση προβάλλεται όλο και περισσότερο η έννοια του ΝΑΤΟικού εδάφους, όπου ουσιαστικά θα υπάρχει «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης για να συνεχίσει να συνδράμει τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται μόνο στη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αλλά περιλαμβάνουν και τη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στη μεταφορά Ενέργειας. Γι’ αυτό δεν γίνεται πλέον ούτε καν συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία για το Κυπριακό.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη. 

Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία και να μην χρηματοδοτούνται τα αναγκαία αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνουν δις ευρώ για εξοπλισμούς και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αυτές οι δαπάνες στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών δεν εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας, ούτε την ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς λαούς, αλλά ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Αυτός ο δρόμος εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, είναι αδιέξοδος και στρωμένος με νέες θυσίες διαρκείας για εμάς και τις οικογένειές μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟίκές βάσεις, για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.