Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς : 17 Απρίλη Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10.30 πμ Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

«Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Με αυτό το σύνθημα τα συνδικάτα, παίρνοντας δύναμη από την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, ετοιμάζονται για τον επόμενο πανεργατικό απεργιακό σταθμό στις 17 Απρίλη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Οι όποιες αυξήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό -στη βάση του απαράδεκτου μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, ο οποίος απαγορεύει από το 2012 τις συλλογικές διαπραγματεύσεις- έχουν ήδη «φαγωθεί» από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και κάθε λαϊκής ανάγκης.

Απέναντι στις κοροϊδία της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία προτάσσουν μεταξύ άλλων τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών. Αλλωστε τα ψίχουλα που θα ανακοινωθούν θα είναι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Η ακρίβεια έχει καταβροχθίσει και τον μέσο μεικτό μισθό, που είναι μειωμένος σχεδόν κατά 27% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μισθό το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά 135,5% από τον Ιούνη του 2021 και συνολικά οι δαπάνες για διατροφή έχουν αυξηθεί κατά 30,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 37% σε σχέση με το 2011. Ακόμα, τα ενοίκια και οι τιμές αγοράς ενός διαμερίσματος έχουν εκτοξευθεί ξεπερνώντας κατά πολύ τους προϋπολογισμούς της λαϊκής οικογένειας.

Κριτήριο οι ανάγκες των εργαζομένων

Τα συνδικάτα απαιτούν να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, μεταξύ αυτών και ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου, που αφαίρεσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό από τα σωματεία και ανέθεσε στο κράτος, στην εκάστοτε κυβέρνηση, να διαμορφώνει το ύψος του, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, με κριτήριο πάντα την κερδοφορία τους, σε ευθεία σύγκρουση με τις ανάγκες των εργαζομένων. Να καταργηθούν, επίσης, όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται. Σ.Σ.Ε με ουσιαστικές αύξησεις στους μισθούς.

Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5ήμερο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.

Πλήρη απασχόληση και ασφάλιση για κάθε εργαζόμενο στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Να λογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος υποχρεωτικής ανεργίας το καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Ζητούν την καθολική επαναφορά των τριετιών, να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες που η κυβέρνηση της ΝΔ διέγραψε με το «έτσι θέλω», από το 2012 μέχρι το 2023. Με άλλα λόγια, διέγραψε μονοκοντυλιά μια 12ετία ζωής και δουλειάς, μαζί και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Στη μόνιμη επωδό της κυβέρνησης ότι «οι αντοχές της οικονομίας» δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, τα συνδικάτα απαντούν πως κριτήριο μπορούν να είναι μόνο οι ανάγκες των εργαζομένων και πως η κυβέρνηση ενώ δεν βρίσκει χρήματα γι’ αυτές, βρίσκει όμως για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για το ΝΑΤΟ, για να φοροαπαλλάξει αλλά και να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ετσι, προτρέπει τους εργαζόμενους που ζητάνε αυξήσεις να βρουν και δεύτερη δουλειά και να δουλεύουν μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και τους συνταξιούχους να πιάσουν ξανά δουλειά για να συμπληρώσουν στα ψίχουλα της σύνταξης.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Απρίλη, όπως και της απεργίας της 1ης Μάη, θα δοθεί, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βγήκαν στους δρόμους στις 28 Φλεβάρη.

Ολους όσοι βροντοφώναξαν το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που αγκαλιάζει όλη τη ζωή των εργαζομένων. Για το μεροκάματο, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, την Υγεία, την Παιδεία, τις ασφαλείς υποδομές στις συγκοινωνίες, για αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση. Είναι το σύνθημα που απαντάει στην πολιτική τού «πάμε και όπου βγει», ώστε να βγαίνει θωρακισμένη η κερδοφορία των λίγων απέναντι στις ανάγκες των πολλών.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοινώνουν ρεκόρ κερδών δις, προχωρούν εκατοντάδες απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, στη ΓΙΟΥΛΑ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αλλού.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει ευρωομόλογο για να πολλαπλασιάσει τις ΕυρωΝΑΤΟϊκές δαπάνες του πολέμου και σε συμφωνία με τα άλλα αστικά κόμματα ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για να συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας τον λογαριασμό σε εμάς.

Όμως ότι και να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει. Όπως δε θα περάσει και δεν θα ξεχαστεί κανένα έγκλημα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο κατάλογος της άγριας εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους είναι μεγάλος. Λεφτά για διάφορους καρχαρίες έχουν, χρήμα για τη στήριξη της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων όπως για εργολάβους και εταιρίες που σχετίζονται για το έγκλημα στα Τέμπη είχαν και έχουν και για όλους εμάς υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία. Η φτώχεια έχει αγκαλιάσει το σύνολο του λαού μας, που πλέον είναι αναγκασμένος να πληρώνει και νόμιμο φακελάκι για να χειρουργηθεί!

Αίσχος. Δεν πάει άλλο. Κανείς δεν μπορεί να παρακολουθεί αυτή την κατάσταση!

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, συναντιέται με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας μας, με τους αγώνας όλου του λαού για την υπεράσπιση της ζωής και την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας.

Κανείς μόνος του. Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη έδειξε τη δύναμη του εργαζόμενου λαού, τη δύναμη που έχει ο ενωτικός αγώνας εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών. Με αυτό που φοβούνται θα απαντήσουμε στην απεργία στις 17 Απρίλη!

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 22 Μάη συνέντευξη τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου...

Σωματείο Εργαζομένων DEMO: Για τη δολοφονία συναδέλφισσας

 Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων DEMO εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Υπόμνημα των εργαζομένων της πλωτής γέφυρας Λ

Σε σχετικό υπόμνημα που λάβαμε από τους υπογράφοντες υπάλληλους της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και...