Δευτέρα, 8 Μαρτίου

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα : Καταγγέλλουμε το όργιο ασυδοσίας σε κατάστημα COFFEE ISLAND

Καθημερινά πληθαίνουν  τα παραδείγματα με εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους εργασίας. Από την αρχή της πανδημίας,  η εργοδοσία σε συνδυασμό με τις πλάτες της κυβέρνησης,  έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, για να προστατευτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Όπως έχουν καταγγείλει εκατοντάδες σωματεία σε όλους τους κλάδους  τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται με κριτήριο  τα κέρδη της εργοδοσίας,  βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τώρα δεν μπορούμε να διεκδικούμε, έχουμε πανδημία, έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και τα δικαιώματα μας. Γι’ αυτό οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε «αναστολή».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η τελευταία καταγγελία που έφτασε στο Σωματείο μας από συνάδελφο ηχολήπτη μέλος του Σωματείου μας  που ετεροαπασχολείται τους τελευταίους μήνες στην αλυσίδα «coffeeisland» στην περιοχή της Ν. Σμύρνης.

Τον τελευταίο μήνα  ο εργοδότης του καταστήματος υποχρέωσε  τους εργαζόμενους να βγουν σε αναστολή και να δουλεύουν με «μαύρη εργασία», ώστε να μην έχει καμία ασφαλιστική αλλά και μισθολογική υποχρέωση απέναντί τους. Την προηγούμενη εβδομάδα  άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους του καταστήματος. Ο εργοδότης υποχρέωνε τους εργαζόμενους που ήταν θετικοί στον ιό να πηγαίνουν για δουλειά σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δεν έκανε καμία απολύμανση του χώρου εργασίας αρνούμενος να τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων, ακόμα και των πελατών.

Μάλιστα έφτασε σε σημείο να απειλεί και να εκβιάζει το προσωπικό, να μη μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στο κατάστημα για να μην κλείσει. Ο συνάδελφος απαίτησε να τηρηθούν όλο τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται στην περίπτωση θετικών κρουσμάτων σε χώρο δουλειάς, απολύμανση του χώρου, οι εργαζόμενοι που είναι θετικοί να μπαίνουν σε καραντίνα, δωρεάν τέστ κ.α. Ο εργοδότης όχι μόνο αρνήθηκε να τηρήσει τα αυτονόητα μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά του ζήτησε να πάει κανονικά για δουλειά, ή αλλιώς απολύεται.

Άμεσα ο συνάδελφος ενημέρωσε το Σωματείο μας και  σε συντονισμό με το συνδικάτο επισιτισμού – τουρισμού έγινε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΔΥ. 

Αυτή είναι και η δύναμη των εργαζομένων. Η συσπείρωση στο σωματείο, η ενίσχυση της συλλογικής πάλης είναι η μόνη απάντηση που έχουμε ως όπλο  μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε, στη νέα οικονομική κρίση που θέλουν να φορτώσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες μας!

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Απαιτούμε εδώ και τώρα από την εργοδοσία, το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αναλάβουν την ευθύνη τους και να πάρουν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Comments are closed.